Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
SOPHIX SOPHIX Robert P She She totek 1623 agnieszka pietruczuk Justyna Kaha (19351 niezalogowanych)
41 Postów

(oola)
Nowicjusz
41 Postów

(oola)
Nowicjusz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
287 Postów

(koalski)
Stały Bywalec
Sytuacja przypomina mi te taka z pewnie znanego wam niektórym filmu "Dwunastu gniewnych ludzi" S. Lumeta. Z tym, że tam chodziło o sytuacje odwrotną - ława przysięgłych w pośpiechu wydała wyrok skazujący, ale gdy jeden z przysięgłych zaczął czepiać się szczegółow, to się okazało, że ten nie widział, tamten nie wie, innemu hulały kompleksy, a jeszcze inny miał uprzedzenia.
Gdy zapytałem najgłośniej tu krzyczących "znacie te rodzine?", okazuje sie, że nie.
/Kryss, jeszcze raz pytam o źródła twojej wiedzy na temat zabieranych dzieci z rodzin islamskich/.

To tyle póki co - w skrócie i w pośpiechu. Do wieczorka
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
98 Postów

(ankadoro)
Początkujący
lizzi napisał:
Hilton napisał:
Nic sie nie dzieje, przeczytales odpowiedz na te pytania? Mieszkajacy w Norwegii podlegaja prawu norweskiemu bez wzgledu na obywatelstwo - tak odpowiedzial.

Hilton zobaczysz że odpowie za te słowa mam nadzieję że mama dziewczynki nadal sie nie podda i pójdzie w świat opinia o systemie Norweskim bedą mieli te swoje upragnione referencje.

lizzi - Czy ty widzialas te rodzine, chocby w TV? Nadal uwazasz, ze mamusia jest normalna?

Co do Rutowskiego, poczytaj sobie, co zrobil np. w Belgii (polecam google...)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
79 Postów
M C
(mac_cc)
Początkujący
EDIT: - nie czytać tego postu (podszedłem do sprawy zbyt emocjonalnie i troszkę się zagalopowałem: Jeżeli chcecie rzeczowo rozmawiać odsyłam do komentarza nieco poniżej:
www.mojanorwegia.pl/forum/view/3/dyskusj...s_10,120.html#134238

1. Nie rozumiem dlaczego twierdzicie, że rodzice mogą mieć problemy w Polsce, oraz poruszając się po krajach UE. Przecież w świetle prawa polskiego, oraz międzynarodowego, to oni są prawnymi opiekunami Nikoli. Problematyczne byłoby, gdyby Nikola została poddana adopcji. Wtedy to rodzice adopcyjni mogliby mieć ten problem (co jest związane z tym, że norweskie prawo dot. dzieci jest sprzeczne z art. 8 Konwencji Praw Człowieka i Podstawowych wolności, oraz z Konwencja o prawach dziecka uchwaloną w 1989 roku przez ONZ). Już nie wspominam o tym że dla prawa norweskiego (i szwedzkiego - gdyż są one w tym punkcie podobne), nie ma znaczenia obywatelstwo rodziców (kolejne pogwałcenie konwencji międzynarodowych). I ta liczba rozpraw przed Trybunałem Praw Człowieka w Strasburgu, gdzie Szwecja i Norwegia co roku jest skazywana na milionowe odszkodowania - ale już dziecko zazwyczaj jest już dorosłe...
I żeby zadbać o o anonimowość rodziców adopcyjnych i utrudnić działania prawdziwych rodziców, oraz organizacji międzynarodowych, dzieci są poddawane pewnym procesom mających wyprzeć z głowy dziecka jego świadomość, tego kim jest, oraz jest zmieniane jego nazwisko (kolejne nielegalne działanie - gdyż w świetle prawa międzynarodowego, nie może odbyć się to bez udziału urzędników ze strony polskiej - tzn kraju, którego obywatelami są rodzice i dziecko).
Co do Szwecji - teraz popularna jest tam sprawa podobna do tej Nikoli, tym razem z Dominikiem...

2. O całej sprawie najlepiej świadczy fakt, że urzędniczka Barnevernetu oficjalnie odmówiła współpracy z polskim konsulem i poprosiła go aby nie mieszał się w tę sprawę (gdy jeszcze dziewczynka była w rodzinie adopcyjnej).

3. Z całym szacunkiem dla osoby, która broni tutaj Barnevernet, ale należy to wyraźnie powiedzieć że organizacja stosuje techniki podobne do tych organizacji hitlerowskich, które odbierały bezkarnie dzieci o cechach aryjskich - a jak wiemy historia i Trybunał Praw Człowieka takie działanie ocenił jako zbrodnię przeciw ludzkości. Owszem - mówisz że organizacja Barnevernet pomaga również rodzinom - a ja przypominam, że nie wszyscy hitlerowscy urzędnicy byli źli (znalazło się wielu takich, którzy zamiast realizować rozkazy, pomagali miejscowym rodzinom). Wiedz że nie można zbrodniczego prawa w jakikolwiek sposób tłumaczyć. I dla mnie jest to bezwzględnie niepoprawne, że Szwecja i Norwegia w niektórych dziedzinach życia stosuje nazistowskie metody.

4. Żaden rząd, organizacja nie ma prawa odbierać dziecka pod byle pretekstem. I do tego tak szybko rozbijać więzi rodzinne. Dla mnie takie masowe działanie jest oczywistą zbrodnią. Nie ma nic gorszego dla kochającego rodzica odebrać mu dziecko. I z drugiej strony: nie wyobrażam sobie krzywdy jaką dziecko doznaje ze strony Barnevernetu. Takie metody mogą być stosowane tylko w tych sytuacjach, gdzie nie ma wątpliwości że rodzic poważnie krzywdzi dziecko (bicie - nie mam tu na myśli klapsa, molestowanie) i nie ma co do tego wątpliwości. W innych wypadkach należy pomagać rodzinie.
Ale w Norwegii odbieranie dzieci to jest wielomilionowy biznes. I jak widać można legalnie handlować dziećmi...

5. I tutaj brawa dla Nikoli - działanie dziewczynki wyraźnie polazło, kto w tym sporze jest tym złym, a kto dobrym. Najważniejsze że dziewczynka jest teraz szczęśliwa z jej prawdziwymi rodzicami.

6. Hilton napisał:
Nic sie nie dzieje, przeczytales odpowiedz na te pytania? Mieszkajacy w Norwegii podlegaja prawu norweskiemu bez wzgledu na obywatelstwo - tak odpowiedzial.

Pod warunkiem że jest ono zgodne z prawem międzynarodowym...

Teraz są w Polsce i na całe szczęście podlegają prawu polskiemu (i dziewczynka nie wróci do Norwegii , bo polskie prawo zabrania w takich wypadkach deportacji)

7. A tu taki mały artykuł o tym jak an sprawie Nikoli strona norweska pogwałciła: Konwencję Wiedeńską:
www.mojanorwegia.pl/polacy_w_norwegii/od...anie_informacji.html
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
41 Postów

(oola)
Nowicjusz
Napewno w tych wypowiedziach,jest duza czesc prawdy o instytucjii opieki nad dziecmi barnevernet.origo.no/-/bulletin/show/557...r-aldri-sant?ref=mst
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
ankadoro napisał:
[quote]lizzi napisał:
Hilton napisał:

lizzi - Czy ty widzialas te rodzine, chocby w TV? Nadal uwazasz, ze mamusia jest normalna?

Co do Rutowskiego, poczytaj sobie, co zrobil np. w Belgii (polecam google...)

NIE ZNAM MATKI rozmawiamy o działaniach o NIKOLI dobru dziecka........ widziałaś słyszałaś co mówi to dziecko.....
może masz dowody przeciwko matce ujawnij je.

DZIECKO JEST W POLSCE niech wszystkie nasze służby się teraz wykażą i sprawę wyjaśnią.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
Czy my Polacy jesteśmy obojętni na krzywdę dziecka nieeeeeeeeeeee ,znam przypadki gdzie Polskie instytucje się spóżniły i dziecku stała się krzywda więc reagować trzeba ale nie można każdej rodzinie dziecka odbierać .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
98 Postów

(ankadoro)
Początkujący
Mowisz, ze nie znasz matki, ale z gory twierdzisz, ze Barnevernet dzialalo bezpodstawnie. Pytalam ciebie o WRAZENIE, jak odnioslas odnosnie zdrowia umyslowego p. Rybki na podstawie reportazu TV oraz jej wlasnych wypowiedzi na tym forum.
Sama sprawa zadawania sie z kryminalista, jakim bez watpienia jest Rutkowski, powinno dac ci wiele do myslenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
ankadoro napisał:
Mowisz, ze nie znasz matki, ale z gory twierdzisz, ze Barnevernet dzialalo bezpodstawnie. Pytalam ciebie o WRAZENIE, jak odnioslas odnosnie zdrowia umyslowego p. Rybki na podstawie reportazu TV oraz jej wlasnych wypowiedzi na tym forum.
Sama sprawa zadawania sie z kryminalista, jakim bez watpienia jest Rutkowski, powinno dac ci wiele do myslenia.

ok nie znam sprawy to są tylko moje domniemania zakładając że matka jest uczciwa.
Ps.Uwierz mi że zostanie to wyjaśnione,chociażby dla dobra tej niewinnej dziewczynki oby instytucja norweska okazała się uczciwa.Moje zainteresowanie jest pod względem dziecka a nie matki.
co podkreślam jednoznacznie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok