Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Problemy „najlepszego państwa świata” - Norwegia

1 Post
Redaktor
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Problemy „najlepszego państwa świata”
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
983 Posty
Dorota Hansen
(HotLips)
Maniak
Takie badania zazwyczaj pokazują optymistyczny obraz Norwegii. Ale czy jest na pewno prawdziwy? - takie zadaje pytanie Klaudia.

Ja proponuje odpowiedzenie na pytanie:
Dlaczego jestes nieszczesliwy w Norwegii? - pokaz negatywny obraz tego kraju.

Niestety nie moge sluzyc dobrym przykladem i odpowiedziec pierwsza. Ja jestem szczesliwa ( czego i innym zycze ). Byc moze jestem szczesliwa w Norwegii z powodu mojego niezorientowania, tego nie wiem do konca.
Ale jak juz wczesniej napisalam w popelnionym przeze mnie wierszyku mam maly rozumek i jestem niedouczona, takze prosze o wybaczenie.
No i jestem polonorka, co wyklucza mnie z gory z rzeczowej dyskusji.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
Ja mysle, ze najwiekszym problemem tego kraju jest to, iz ludzie nie zyja tu razem, tylko wszyscy obok siebie. Kazdy skupiony na sobie, ograniczony do siebie. Za artykulem

Jest to związane z rozwojem współczesnego społeczeństwa. Mamy fantastyczne instytucje i opiekę, ale nie przekłada się to na poczucie przynależności – mówi Mehlum.

I owszem, wszyscy maja telefony, prad, wode i toalete, ale czy sa szczesliwsi z tego powodu, niz biednu czlowiek z warminsko mazurskiego, ktorego nie stac na bardzo wiele rzeczy, ktory nie ma sparekonta, hyty, najnowszego telefonu, ale za to ma kochajaca rodzine i przyjaciol? Oczywiscie Norweg tez ma przyjaciol, setki i tysiace, ale na Facebuku.

Polaczek nie ma planu emerytalnego, ale nie wisi nad nim perspektywa spedzenia jesieni zycia w domu starcow. A jak ma problem, to ma przyjaciol, przed ktorymi moze sie wyplakac i wyzalic... Norweg czeka na weekend, zeby zalac sie w pestke.

A kwestia samobojstw, to tylko pochodna tego problemu, jedna z bardzo wielu pochodnych.

To sie nazywa zlota klatka.

BYC ALBO MIEC
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1262 Posty
pawel piotr
(wrzeszczot)
Maniak
nie pozostaje nic innego jak tylko wzorem norwegow popasc w depresje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
132 Posty

(crow)
Stały Bywalec
WujekJanek napisał:
Ja mysle, ze najwiekszym problemem tego kraju jest to, iz ludzie nie zyja tu razem, tylko wszyscy obok siebie. Kazdy skupiony na sobie, ograniczony do siebie. Za artykulem

Jest to związane z rozwojem współczesnego społeczeństwa. Mamy fantastyczne instytucje i opiekę, ale nie przekłada się to na poczucie przynależności – mówi Mehlum.

I owszem, wszyscy maja telefony, prad, wode i toalete, ale czy sa szczesliwsi z tego powodu, niz biednu czlowiek z warminsko mazurskiego, ktorego nie stac na bardzo wiele rzeczy, ktory nie ma sparekonta, hyty, najnowszego telefonu, ale za to ma kochajaca rodzine i przyjaciol? Oczywiscie Norweg tez ma przyjaciol, setki i tysiace, ale na Facebuku.

Polaczek nie ma planu emerytalnego, ale nie wisi nad nim perspektywa spedzenia jesieni zycia w domu starcow. A jak ma problem, to ma przyjaciol, przed ktorymi moze sie wyplakac i wyzalic... Norweg czeka na weekend, zeby zalac sie w pestke.

A kwestia samobojstw, to tylko pochodna tego problemu, jedna z bardzo wielu pochodnych.

To sie nazywa zlota klatka.

BYC ALBO MIEC

Jaka klatka? Kazdy moze z niej wyleciec kiedy tylko chce, wiec nie jest to klatka. Zadziwiajace jest rowniez jak duzo ludzi szuka wejscia do tej klatki i z jakim zacieciem walcza o utrzymanie sie w niej.
Hm ..... dywagacje pana Mæhlum Maja oczywiscie miejsce. Zastanowic sie jednak nalezy nad wymiarem problemu ktory on porusza. Ze jest taka tendencja? Oczywiscie, nikt temu nie przeczy. Na calym swiecie jest tak i to szczegolnie w srodowiskach wielkomiejsckich. Ale zeby twierdzic : "nie zyja tu razem, tylko wszyscy obok siebie. Kazdy skupiony na sobie, ograniczony do siebie" jest wyrazem ignorancji jesli chodzi o znajomosc tego w jaki sposob to spoleczenstwo zyje. A jesli nie jest to ignorancji to przynajmniej sterkt nedsatt vurderingsevne.
Podnoszenie do dyskusji negatywnych trendow uwazam za zjawisko pozytywne, wiec bardzo dobrze ze sie o tym mowi. Co do przyslowiowej wielkiej przyjazni wszystkich do wszystkich w Polsce, to poczekam, gdy zostaniesz przypadkowo sam, jak ci przyjaciele beda ci dupe podcierac jak juz nie bedziesz tego mogl robic sam. Albo jak ty to bedziesz robil twoim kolegom
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1262 Posty
pawel piotr
(wrzeszczot)
Maniak
no i opuszczaja jak tylko kredyty splaca
ile norkow mieszka w Hiszpani
a w ameryce to ich wiecej niz w norwegi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
wrzeszczot napisał:

Polakow mieszkających poza Polską, też jest drugie tyle co w kraju...

No i Polacy w Polsce po spłaceniu kredytu nigdzie nie pojadą bo i tak nie mają za co.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1262 Posty
pawel piotr
(wrzeszczot)
Maniak
a w jakim to kraju mieszka 80 000 000 ????????????????????????????

stado baranow zeby tylko ukryc prawde o norwegi beda szkalowac Polske

koleczko wzajemnej adoracji za rubelki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
napisał:
a w jakim to kraju mieszka 80 000 000 ????????????????????????????

stado baranow zeby tylko ukryc prawde o norwegi beda szkalowac Polske

koleczko wzajemnej adoracji za rubelki

"80,62 miliona (2013)
Niemcy, Liczba ludności" o tyle w Niemczech mieszka ludzi..

Gdzie ja napisałem gazeciarzu że w Polsce mieszka 80mln ludzi???
Jednego prostego zdania nie potrafisz zrozumieć...

"38,53 miliona (2013)
Polska, Liczba ludności
"

londynek.net/wiadomosci/article?jdnews_id=23954

Do tego jeszcze liczona w milionach liczba ludzi widniejacych w ewidencji tylko na papierze, a faktycznie mieszkająca poza Polską.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1262 Posty
pawel piotr
(wrzeszczot)
Maniak
Joseph napisał:
wrzeszczot napisał:

Polakow mieszkających poza Polską, też jest drugie tyle co w kraju...

No i Polacy w Polsce po spłaceniu kredytu nigdzie nie pojadą bo i tak nie mają za co.

tu nacpany jelopie sam nie widziesz ze twoje wypowiedzi sa sprzeczne ze soba i wzajemnie sie wykluczaja
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok