Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

1262 Posty
pawel piotr
(wrzeszczot)
Maniak
DorHan napisał:
Joseph napisał:
wrzeszczot napisał:
Joseph napisał:
wrzeszczot napisał:
no i opuszczaja jak tylko kredyty splaca
ile norkow mieszka w Hiszpani
a w ameryce to ich wiecej niz w norwegi

Polakow mieszkających poza Polską, też jest drugie tyle co w kraju...

No i Polacy w Polsce po spłaceniu kredytu nigdzie nie pojadą bo i tak nie mają za co.

tu nacpany jelopie sam nie widziesz ze twoje wypowiedzi sa sprzeczne ze soba i wzajemnie sie wykluczaja

Zajrzyj do słownika i dowiedz się co znaczy " drugie tyle" a co " dwa razy tyle"....

Upośledzonych jesteś to nie rozumiesz: nie wyjadą ci co żyli całe życie w Polsce i dotrwali do emerytury głodowej za którą nie da rady wyjechać do Hiszpanii na emeryturę, tak jak mogą to zrobić Norwedzy....

cycek jako jedyny w tym kraju pije piwo w restauracjach i widac jest przyzwyczajony zamawiac ( wg. jego teorii norwegowie pija w krzakach ):

- drugie tyle dwa razy tego co poprzednio pilem.
Obsluga z pewnoscia polska, wiec nie ma problemow ze zrozumienie. Wiadomo, ze cycek w innych jezykach nie operuje.

to to sie juz nie blaznij
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1262 Posty
pawel piotr
(wrzeszczot)
Maniak
WujekJanek napisał:
Abstrachujac od tematu samej dyskusji, gdyz sensu jej prowadzenia nie widze jako ze po pierwsze zbadano, zmierzono, zwazono i obliczono iz Norwegia jest najlepszym panstwem swiata. A jesli ktos widzi tu jakies rysy, na przyklad ja czy taki na ten przyklad Lars Mehlum z Uniwersytetu w Oslo, to oznacza to jedynie iz ani ja, ani norweski naukowiec nie mamy pojecia jak funkcjonuje to spoleczenstwo. Do grona ignorantow nalezy dolaczyc tez niejakiego Maslowa, ktory stworzyl teorie tzw. piramidy potrzeb, ktora to teoria w tym akurat przypadku bardzo wiele tlumaczy. Tlumaczy w sposob jasny i klarowny, wrecz na jabluszkach i gruszeczkach. Tlumaczy dlaczego tak wielu ludzi z panstw biednych chce sie do tej klatki dostac, a tak wielu Norwegow z niej ucieka. Oraz dlaczego typowy Norweg jest zawsze wyluzowany, usmiechniety, szczesliwy, ale z przyjemnoscia w leb by sobie palnal. A jesli juz nie, to przynajmniej dlaczego jak zacznie pic, to az do upodlenia. Mamy fantastyczne instytucje i opiekę, ale nie przekłada się to na poczucie przynależności – mówi Mehlum.

Jednakze powyzszego prosze nie brac na powaznie pod uwage. Ja jestem krytykantem, Mehlum nie wie nic o Norwegii i socjologii, zas Maslow to jakis zwariowany Amerykanin. I zapewne wszyscy trzej zawiazalismy spisek.

Z ZUPELNIE INNEJ BECZKI.
Zauwazam, ze od pewnego czasu tematem dominujacy na wszystkich forach jest to, iz Wrzeszczot to Cysiek, oraz ze roznoszenie gazet i posiadanie szefa araba jest czyms niskim, haniebnym, godnym wysmiania. Zabierajac glos w tej sprawie stwierdzam iz
1. Jest mi straszliwie wszystko jedno, czy cysiek to cysiek, czy wrzeszczot, dla mnie moze byc nawet DorHanem czy Mietka ktora SIE ZAK(opala).
2. Jesli ktos uwaza prace roznosiciela gazet za ponizajaca, to co powiedziec o pracy wykonywanej przez tysiace Polek, polegajacej na myciu obsranych norweskich kibli? Chyba tylko jedno, a mianowicie ze ktos tu wyzej sra, niz dupe ma.
3. Ciekawe, ze te same osoby ktore wytykaja Cyskowi, Wrzeszczotowi czy kim on tam by nie byl ze ma szefa Araba, jednoczesnie pietnuja postawy rasistowskie.

To by bylo na tyle.

bo dla polonorkow szczytem luksusu jesc lizanie obsranej starej norweskiej dupy i lukanie norweskiego bialka

to juz wiecej honoru i szcunku do siebie maja te modelki co do Dubaju lataly

nie mam szefa araba
wogule nie mam szefa

a polonorki tak bluzgaja bo porownalem norweskiego zlodzieja do wyplacalnych muslimow
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
132 Posty

(crow)
Stały Bywalec
No to tylko jedno. Moglbys sie wypowiadac na temat moim zrozumieniem teori Maslowa gdybym napisal to co przytaczasz. Gdybys jednak przeczytal dokladniej........... ? Gdzie napisalem ze toria sie nie liczy bo czasy sa inne?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
983 Posty
Dorota Hansen
(HotLips)
Maniak
WujekJanek napisał:
Abstrachujac od tematu samej dyskusji, gdyz sensu jej prowadzenia nie widze jako ze po pierwsze zbadano, zmierzono, zwazono i obliczono iz Norwegia jest najlepszym panstwem swiata. A jesli ktos widzi tu jakies rysy, na przyklad ja czy taki na ten przyklad Lars Mehlum z Uniwersytetu w Oslo, to oznacza to jedynie iz ani ja, ani norweski naukowiec nie mamy pojecia jak funkcjonuje to spoleczenstwo. Do grona ignorantow nalezy dolaczyc tez niejakiego Maslowa, ktory stworzyl teorie tzw. piramidy potrzeb, ktora to teoria w tym akurat przypadku bardzo wiele tlumaczy. Tlumaczy w sposob jasny i klarowny, wrecz na jabluszkach i gruszeczkach. Tlumaczy dlaczego tak wielu ludzi z panstw biednych chce sie do tej klatki dostac, a tak wielu Norwegow z niej ucieka. Oraz dlaczego typowy Norweg jest zawsze wyluzowany, usmiechniety, szczesliwy, ale z przyjemnoscia w leb by sobie palnal. A jesli juz nie, to przynajmniej dlaczego jak zacznie pic, to az do upodlenia. Mamy fantastyczne instytucje i opiekę, ale nie przekłada się to na poczucie przynależności – mówi Mehlum.

Jednakze powyzszego prosze nie brac na powaznie pod uwage. Ja jestem krytykantem, Mehlum nie wie nic o Norwegii i socjologii, zas Maslow to jakis zwariowany Amerykanin. I zapewne wszyscy trzej zawiazalismy spisek.

Z ZUPELNIE INNEJ BECZKI.
Zauwazam, ze od pewnego czasu tematem dominujacy na wszystkich forach jest to, iz Wrzeszczot to Cysiek, oraz ze roznoszenie gazet i posiadanie szefa araba jest czyms niskim, haniebnym, godnym wysmiania. Zabierajac glos w tej sprawie stwierdzam iz
1. Jest mi straszliwie wszystko jedno, czy cysiek to cysiek, czy wrzeszczot, dla mnie moze byc nawet DorHanem czy Mietka ktora SIE ZAK(opala).
2. Jesli ktos uwaza prace roznosiciela gazet za ponizajaca, to co powiedziec o pracy wykonywanej przez tysiace Polek, polegajacej na myciu obsranych norweskich kibli? Chyba tylko jedno, a mianowicie ze ktos tu wyzej sra, niz dupe ma.
3. Ciekawe, ze te same osoby ktore wytykaja Cyskowi, Wrzeszczotowi czy kim on tam by nie byl ze ma szefa Araba, jednoczesnie pietnuja postawy rasistowskie.

To by bylo na tyle.

Behovspyramide Maslowa daje dobry punkt wyjsciowy dla blizszego przygladniecia sie skali potrzeb czlowieka.
W rozwinietych spoleczenstwach, gdzie podstawowe fysiologiske potrzeby sa zaspokojone, uwaga jest skierowana na dwa najwyzsze stopnie piramidy, tzw rozwojowe.
W biednych krajach, uwaga ludzi jest skierowana na owe podstawowe potrzeby. Czyli twoj biedny Kaszub musi sie glowic, za co musi sobie kupic chleb oraz lekarstwa.
Rodzine jest swietnie miec, ale niestety przy braku pieniedzy nie zjesz jej na obiad.
Sadzisz, ze on jest szczesliwszy od innych, tylko dlatego ze ma rodzine?

W rozwinietych krajach duza role odgrywa potrzeba samorozwoju oraz potrzeba uznania/szacunku. Oczywiscie, wedlug teorii Maslowa nie bedzie mozna sie samorealizowac, jezeli poprzednie stopnie piramidy sa brakujace. Ale czy ktos, kto nie ma rodziny nie moze spelniac swoich celow?
Kazdy czlowiek ma swoje male piramidy i potrzeby. Jedni stawiaja rodzine najwyzej i nie potrzebuja samorozwoju, inni nie stawiaja na zycie rodzinne. Jestesmy po prostu rozni. Zgodnie z polska tradycja, rodzina jest najwazniejsza. Bez wzgledu. mlodzi nie biora pod uwage, ze matka ma moze inne plany, niz pilnowanie wnukow.
A babci nie miesci sie w glowie, ze moze podrozowac a nie zajmowac sie wnukami. Co powiedza sasiedzi?

Ja zachecam w moich rozmowach z moimi pacjentami do realizacji swoich marzen i planow. Jest to doskonalym lekarstwem.
Ponadto...im wieksza swiadomosc czlowieka, tym wieksze bole egzystencjonalne...ale to juz inny temat.

Jest utopia sadzic, ze istnieja panstwa idealne. Norwegia nie jest panstwem, w ktorym wszystko jest bez skazy. Jednakze w porownaniu z innymi krajami wychodzi obronna reka juz od wielu lat. Ale aby tutaj cos osiagnac, trzeba sie natrudzic. Nic nie przychodzi gratis - jedynie choroby przychodza same.

Omawianie tematu samobojstw czy uczucia przynaleznosci nie mozna opisac dwoma zdaniami, bo sa to tematy bardzo rozlegle. Wiem, ze sa prowadzone badania na ten temat i jestem ciekawa rezultatow. Gdyby wynaleziony zostal zloty srodek na szczescie, to na pewno bylby przepisywany wszystkim. Ale o wlasne szczescie musimy sami zadbac. I trzeba sie bardzo natrudzic, aby uzyskac dobry wynik na subiektywnej skali szczescia.

Nie kazdy norweg jest wyluzowany i nie kazdy norweg chce popelnic samobojstwo.
Te slawetne "hvordan går det med deg" nie stanowi wstepu do utyskiwan i narzekan.
Do tego sluzy rozmowa z osoba, ktora zna sie dluzej. Z przyjacielem, czlonkiem rodziny lub z lekarzem.
Nikt nie chce byc odbiorca goryczy na zawolanie.

Piszesz wujkujanku o ucieczce z klatki. Jest to dziwne okreslenie, bo drzwi tej rzekomej klatki sa szeroko otwarte - wiec sama idea klatki nie jest spelniona.
Niemniej ja okreslilabym wyjazd z kraju jako realizacje swoich marzen i zamierzen.
Klimat nie jest tutaj najlepszy i wiele starszych osob osiedla sie na poludniu Europy, gdzie spedza sie zimne okresy. Dlaczego nie, jezeli ekonomia na to pozwala?
Dla mnie jest to naturalne, ze dokonuje sie wyborow w zgodzie ze swoimi planami zyciowymi.

Na marginesie.

Osoby typu cycka zasmiecaja swoja postawa wirtualny swiat. Osoby pelne nienawisci oraz operujace rynsztokowym slownictwem w polowie mi nieznanym, nie zasluguja na ulgowe traktowanie.
Niestety w tym przypadku jestem zwolenniczka kary smierci. Oczywiscie wirtualnej.
Proponuje przeczytanie jego niewybrednych wypowiedzi. Nie jest to lektura na sloneczne popoludnia.

Ja osobiscie mialam szefa-mentora pochodzacego z bardzo egzotycznego kraju. Wspanialy czlowiek. Moze kiedys o nim napisze pare slow, gdyz zasluguje na mala wzmianke.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
983 Posty
Dorota Hansen
(HotLips)
Maniak
crow napisał:
No to tylko jedno. Moglbys sie wypowiadac na temat moim zrozumieniem teori Maslowa gdybym napisal to co przytaczasz. Gdybys jednak przeczytal dokladniej........... ? Gdzie napisalem ze toria sie nie liczy bo czasy sa inne?

Krowa, ty jestes jak to ciele...sam nie wiesz, co piszesz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
132 Posty

(crow)
Stały Bywalec
Takk for hjelpen To chcialem napisac ale mi tak dupiato wyszlo i dostalem po lapkach
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
132 Posty

(crow)
Stały Bywalec
DorHan napisał:
crow napisał:

No kurde...........tak juz mam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
bo dla polonorkow szczytem luksusu jesc lizanie obsranej starej norweskiej dupy i lukanie norweskiego bialka. to juz wiecej honoru i szcunku do siebie maja te modelki co do Dubaju lataly

To nie o to chodzi. Forum jest po to, aby sie nim bawic.
Zwroc uwage na Jaste. Czlek piekielnie inteligentny ktory wykreowal avatara istnego australopiteka i swietnie sie bawi.
A FORUM TO LYKA JAK PELIKAN CEGLE.
Zreszta nie tylko Jasta. Jest tu pare osob ktore mam wrazenie ze doslownie pekaja przed klawiatura ze smiechu widzac jak inni podniecaja sie jak malpy w sniegu.

Pamietaj tez o tym, iz statystycznie nie wiecej niz 2% populacji homosapiens posiada zdolnosc ZDOBYCIA SIE na samodzielne myslenie. Czyli potrafi dyskutowac, a nie ograniczac sie do obrony wlasnego (czy aby na pewno wlasnego?) stanowiska, poprzez dyskutowanie argumentacji drugiej strony. A sprobuj, pobaw sie, poeksperymentuj... Sam zobaczysz.

wogule nie mam szefa
No nie, kazdy ma jakiegos szefa. Nawet Papiez i Prezydent USA.

a polonorki tak bluzgaja bo porownalem norweskiego zlodzieja do wyplacalnych muslimow
Bluzgaja, bo po pierwsze nazwales ich Polonorkami, czyli odniosles sie do nich pogardliwie, tym samym zaatakowales ich wprost, po drugie zanegowales ich sposob widzenia swiata, a po trzecie bluzgaja bo to Ty napisales. Zauwaz, ze teraz zbili sie w stado. Zadanie dla Ciebie. W formie prostego cwiczenia. W ciagu najblizszego tygodnia zaloz nowy login i skutecznie skluc ich ze soba. Jebiaszcza zabawa.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1262 Posty
pawel piotr
(wrzeszczot)
Maniak
DorHan napisał:
WujekJanek napisał:

Z ZUPELNIE INNEJ BECZKI.

To by bylo na tyle.

Behovspyramide Maslowa daje dobry punkt wyjsciowy dla blizszego przygladniecia sie skali potrzeb czlowieka.
W rozwinietych spoleczenstwach, gdzie podstawowe fysiologiske potrzeby sa zaspokojone, uwaga jest skierowana na dwa najwyzsze stopnie piramidy, tzw rozwojowe.
W biednych krajach, uwaga ludzi jest skierowana na owe podstawowe potrzeby. Czyli twoj biedny Kaszub musi sie glowic, za co musi sobie kupic chleb oraz lekarstwa.
Rodzine jest swietnie miec, ale niestety przy braku pieniedzy nie zjesz jej na obiad.
Sadzisz, ze on jest szczesliwszy od innych, tylko dlatego ze ma rodzine?

W rozwinietych krajach duza role odgrywa potrzeba samorozwoju oraz potrzeba uznania/szacunku. Oczywiscie, wedlug teorii Maslowa nie bedzie mozna sie samorealizowac, jezeli poprzednie stopnie piramidy sa brakujace. Ale czy ktos, kto nie ma rodziny nie moze spelniac swoich celow?
Kazdy czlowiek ma swoje male piramidy i potrzeby. Jedni stawiaja rodzine najwyzej i nie potrzebuja samorozwoju, inni nie stawiaja na zycie rodzinne. Jestesmy po prostu rozni. Zgodnie z polska tradycja, rodzina jest najwazniejsza. Bez wzgledu. mlodzi nie biora pod uwage, ze matka ma moze inne plany, niz pilnowanie wnukow.
A babci nie miesci sie w glowie, ze moze podrozowac a nie zajmowac sie wnukami. Co powiedza sasiedzi?

Ja zachecam w moich rozmowach z moimi pacjentami do realizacji swoich marzen i planow. Jest to doskonalym lekarstwem.
Ponadto...im wieksza swiadomosc czlowieka, tym wieksze bole egzystencjonalne...ale to juz inny temat.

Jest utopia sadzic, ze istnieja panstwa idealne. Norwegia nie jest panstwem, w ktorym wszystko jest bez skazy. Jednakze w porownaniu z innymi krajami wychodzi obronna reka juz od wielu lat. Ale aby tutaj cos osiagnac, trzeba sie natrudzic. Nic nie przychodzi gratis - jedynie choroby przychodza same.

Omawianie tematu samobojstw czy uczucia przynaleznosci nie mozna opisac dwoma zdaniami, bo sa to tematy bardzo rozlegle. Wiem, ze sa prowadzone badania na ten temat i jestem ciekawa rezultatow. Gdyby wynaleziony zostal zloty srodek na szczescie, to na pewno bylby przepisywany wszystkim. Ale o wlasne szczescie musimy sami zadbac. I trzeba sie bardzo natrudzic, aby uzyskac dobry wynik na subiektywnej skali szczescia.

Nie kazdy norweg jest wyluzowany i nie kazdy norweg chce popelnic samobojstwo.
Te slawetne "hvordan går det med deg" nie stanowi wstepu do utyskiwan i narzekan.
Do tego sluzy rozmowa z osoba, ktora zna sie dluzej. Z przyjacielem, czlonkiem rodziny lub z lekarzem.
Nikt nie chce byc odbiorca goryczy na zawolanie.

Piszesz wujkujanku o ucieczce z klatki. Jest to dziwne okreslenie, bo drzwi tej rzekomej klatki sa szeroko otwarte - wiec sama idea klatki nie jest spelniona.
Niemniej ja okreslilabym wyjazd z kraju jako realizacje swoich marzen i zamierzen.
Klimat nie jest tutaj najlepszy i wiele starszych osob osiedla sie na poludniu Europy, gdzie spedza sie zimne okresy. Dlaczego nie, jezeli ekonomia na to pozwala?
Dla mnie jest to naturalne, ze dokonuje sie wyborow w zgodzie ze swoimi planami zyciowymi.

Na marginesie.

Osoby typu cycka zasmiecaja swoja postawa wirtualny swiat. Osoby pelne nienawisci oraz operujace rynsztokowym slownictwem w polowie mi nieznanym, nie zasluguja na ulgowe traktowanie.
Niestety w tym przypadku jestem zwolenniczka kary smierci. Oczywiscie wirtualnej.
Proponuje przeczytanie jego niewybrednych wypowiedzi. Nie jest to lektura na sloneczne popoludnia.

Ja osobiscie mialam szefa-mentora pochodzacego z bardzo egzotycznego kraju. Wspanialy czlowiek. Moze kiedys o nim napisze pare slow, gdyz zasluguje na mala wzmianke.

i znowu klamstwo ci nie wyszlo
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
983 Posty
Dorota Hansen
(HotLips)
Maniak
crow napisał:
DorHan napisał:
crow napisał:

No kurde...........tak juz mam

Toz sie wez w garsc, Juziu.
Bardzo mi sie twoje nobliwe imie podoba....brzmi jak z innego swiata...Juziu, Juziu.
I do tego Krowa.

Tylko sie zakochac w tym brzmieniu, o pisowni nie wspominajac.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok