Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
iedziałeś że np rok szkoły kosztuje 80tys a czasem 120tys?

barneskole i ungdomsskole sa za darmo
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
571 Postów
helen :)
(pozazycie)
Wyjadacz
joannapilarczyk napisał:

Z teorii jesteś FEST, jak BV.
I te teorie starasz się zasiać innym, aby się nie bali ?
Dobrze wiedząc ,że sami TUBYLCY boją się ,znając znacznie lepiej niż Ty w praktyce działania tego systemu.

1.Bezsilny rodzice.Co się stanie, jeśli poprosisz o pomoc Opieki nad Dziećmi ?
W przypadku otrzymania pomocy na przykład w postaci umieszczenia opieki zastępczej na czas - ma najnowsze zmiany w prawie opieki społecznej ,stało się trudniejsze dla rodziców, aby dzieci odzyskać z powrotem
www.familiestiftelsen.no/node/14125

2.Dzieci imigrantów są nadmiernie reprezentowane w dziedzinie ochrony praw dziecka
Dlaczego?
www.familiestiftelsen.no/node/16566

3.Nie wiele dzieci i rodziców wie kiedy ich dzieci zostaną uprowadzone.
BV twierdzi ,że po 3 lata pracują i ingerują w rodzinie .
Kiedy BV, nadzoruje rodzinę dla dobra dzieci , i nagle nastaje dzień tragedii i sytuacji awaryjnego odebrania dziecka/ci ,bez ostrzeżenia CIAP za DZIECKO, by tym nie było dramatycznego stanu dla rodziców i ich dzieci.
www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article...785.ece#.UaII3aLbbQw

Więc jak pracuje BV z rodzicami ?

/takiej bajki ,nie odważyłabym się żadnemu dziecku opowiedzieć- w to możesz mi uwierzyć, to nie link /
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
patim napisał:iedziałeś że np rok szkoły kosztuje 80tys a czasem 120tys?
barneskole i ungdomsskole sa za darmo

Jako takie , szkoły są za darmo , nie płaci się czesnego jak w szkołach prywatnych .
Jednak już samo wysłanie dziecka do tych szkół , jak najbardziej KOSZTUJE !!! i wątpię czy rodzinne na dane dziecko wystarcza w całości .
---
I to właśnie jest ujęte w tych kosztach 80 - 120 tysięcy .
---
Wiadomo przecież iż koszt w dużych miastach , jest większy , od na ten przykład w malutkich miejscowościach , jak Moja Wioska czy też Twoje Miasteczko Powiatowe .
---
Wadzicie się o durnoty ... licytując się , mało istotnymi detalami .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
143 Posty
Lukasz .
(Blok)
Stały Bywalec
Schools are free here in Norway. and there are difference between "kommunal" and "statlig" BV

kommunal płaci około 11 000 nok na miesiąc. Około 6000 jest wypłata, a reszta to na utrzymanie dziecka.

"statlig" lub prywatne BV płaci więcej. sa przypadki, że płacą 27 000 nok na miesiąc, lub więcej.

czasami rodzice otrzymują pieniądze , i ciągle mogą pracować na boku

2010. Kommunal BV

Veiledende satser for fosterhjemgodtgjøring per barn per måned fra og med 1. juli 2010.

Alder Utgiftsdekning Arbeidsgodtgjøring Samlet godtgjøring

Orientacyjne ceny za zasiłek opiekuńczy na dziecko miesięcznie z 1 lipca 2010 roku.

Koszty pokrycia
Wiek praca Razem

0-6 år 4 478,- 6 370,- 10 848,-

6-11 år 5 565,- 6 370,- 11 935,-

11-15 år 6 082,- 6 370,- 12 452,-

15 år og eldre 6 611,- 6 370,- 12 981,-

sprawa jest nastepująca czy firmy prywatne pracujące dla BV nie są nadagorliwe w swym wypełnianiu obowiązków skoro zarabiają na odbieraniu dzieci? Na firmy prywatne pracujące dla BV wydawane jest 30 % budżetu Barnevernet. Będę teraz szukał wszelkich info na ten temat. Jeżeli ktoś ma jakies info to proszę o podzielenie sie wiedzą.

Znane są przypadki osób prowadzących firmy z działu dziecięcego, które składały fałszywe oskarżenia przeciwko rodzicom przed sądem, w celu odebrania dzieci. Te same osoby uczstniczyły w odbieraniu dzieci i wprowdzały w obiekt handlowy.
Mam nadzieję, że teraz temat jest zrozumiały, jakie są niebezpieczeństwa Barnevernet i ich firm podwykonawczych, które zarabiają na odbieraniu dzieci.. Skoro to jest biznes prywatny, to prywatne firmy muszą zarabiać... a jednym ze sposobów jest wystawianie niezgodnych z prawda opini psychologów i innych pracowników Barnevernet.

jeżeli ma ktoś info to piszcie tutaj.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
48 Postów

(joannapilarczyk)
Nowicjusz
Dawid, to są przecież grosze, jeśli wziąć pod uwagę potrzeby dziecka i wydatki jakie ponosi się na utrzymanie..wydatki na dziecko są nieporównywalnie większe, niż te stawki, które podajesz..zatem nie wiem jakim cudem Ci z tego wychodzi "biznes"..ale skoro nie znasz realiów co ile kosztuje, to po co podejmujesz nowe wątki?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
a zapomogi daja dopiero jak dochod wynosi ponizej 3000 na dziecko
wystarczy poczytac na NAV
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
571 Postów
helen :)
(pozazycie)
Wyjadacz
joannapilarczyk napisał:
Dawid, to są przecież grosze, jeśli wziąć pod uwagę potrzeby dziecka i wydatki jakie ponosi się na utrzymanie..wydatki na dziecko są nieporównywalnie większe, niż te stawki, które podajesz..zatem nie wiem jakim cudem Ci z tego wychodzi "biznes"..ale skoro nie znasz realiów co ile kosztuje, to po co podejmujesz nowe wątki?

(...i padało tak silnie,że wszystkie świnki stały się czyste, a wszyscy ludzie brudni...)

W temacie, w teorii jesteś super REKLAMĄ BV, zapominając ,że towar z reklamy częściej trafia się trefny, niż wypraktykowany i nie potrzebujący tym renomy.
A i większość o tym wie... tak samo jak omdømme BV ...

Czyż nie jest dziwne,że BV tak CHĘTNIE walczy o dobro każdego dziecka, a tak NIECHĘTNIE się stosują zgodnie... z własnymi przepisami ustanowionego prawa...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Joanna nie robi tu zadnej reklamy. Jej spojrzenie na instytucje jest trzezwe, pozbawione dzikiego fanatyzmu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
286 Postów

(marecki00)
Stały Bywalec
DAvid Wilmowski "na wojennej sciezce"
Wartosciowanie w ramach logiki Davida zawsze da ten sam wynik-oscylujacy w okolicu zera.
A Joasia jak don Alonso bezskutecznie pcha w jego pusty leb informacje, ktore z przyczyn obiektywnych rzeczony leb odrzuca.

Pytanie jaki ma to sens wciaz pozostaje otwarte. Gdyby nie wartosci mertoryczne jej postow, pomyślałbym, ze to masochizm- a tak to pewnie wspolczesna Stasia Brzozowska.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
48 Postów

(joannapilarczyk)
Nowicjusz
Marku, dokształcanie Dawida, to jak sam stwierdziłeś kilka dni temu walka z wiatrakami, zatem tego się nie podejmuję..Dawid nie jest refleksyjny, choć ostatnio modyfikuje nieco swoje działania, bo przestał wklejać linki na oślep, tak jak miesiąc temu

natomiast dementowanie zamieszania i dezinformacji jaką zaprowadza Dawid tutaj wydaje mi się dosyć ważne i ja widzę sens, bo czytają to rodzice i panikują..

a wiesz (dla przykładu) jeśli rodzina stoi przed decyzją dołączenia do ojca pracującego od 7 lat w Norwegii i on nie sprowadza ich bo BV, a dzieci się wychowują bez niego w PL i nie mają wzorców męskich (co w przypadku chłopców jest b.ważne przecież) i miłości na co dzień i pokazywania im świata, a taki ojciec jest wydolny wychowawczo i dobry człowiek, ale się boi bo to co czyta go powstrzymuje od sprowadzenia żony z dziećmi, bo krwiożercze BV przecież, smoki i inne potwory i nie chce dzieci stracić bo kocha..wiesz, warto

ja się podjęłam tego jakoś w marcu, bo docierają do mnie wiadomości, maile, telefony od rodziców, co panikują bo boją się sprowadzić rodzinę albo są pod obserwacją i wykonują dziwne ruchy, a nie znają języka i lęk nakręca zachowania agresywne etc. i może dojść do tragedii

a z tytułu tego, że to moja dziedzina zawodowa i wiedzy, a czuję się dość solidnie w tych rejonach, to uznałam, że się powypowiadam tu trochę, skoro może to rodzicom przynieść ulgę i spokój..

myślę, że kilka osób może znajdzie/znalazło dla siebie odpowiedzi na nurtujące ich pytania, a jeśli nawet niewiele, to warto nawet dla jednej osoby, co się martwi..

pozazycie - co do reklamy, jakbyś sobie poczytała to co piszę, to widać wyraźnie że moje posty nie mają charakteru kampanii reklamowej, zresztą jaki to by niby miało sens? zaś działania informacyjne są jak najbardziej moim celem - bo ludzie z niewiedzy robią różne rzeczy a już w zupełności jak kieruje nimi lęk czy złość..gdy zaś ktoś się doinformuje to wie jak w takich realiach się poruszać i może podejmować skuteczne i prawidłowe działania, co może uchronić przed wieloma tragediami

Lindemans - dziękuję
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok