Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Mariusz Kucharski hubert kwiat paweł kubicki Roman Sabiat 25PABLO urbanski Oni Norge LukaszC Ce Sexi_par (8226 niezalogowanych)
679 Postów
EVIL Walander
(EVIL)
Wyjadacz
Lindemans napisał:
B.K. napisał:
Lindemans napisał:
B.K. napisał:
nie bede uznawac czegos za normalnie jesli kłoci sie to z moim swiatopogladem.

Kwintesencja ciemnogrodu.

Swiatopogladem powiadasz ? To bardzo szerokie pojecie. Rozumiem wiec, ze jak Ty jestes wierzaca, a Twoj syn/corka bedzie, lub juz jest niewierzacy, to bedzie/jest nienormalny
Az strach pomyslec jak nienormalny bedzie, jak sie okaze, ze ma inne niz Twoje - czytaj "normalne"- preferencje seksualne
Pogratulowac
Ludzie szafujac slowami, nawet nie maja pojecia, jak sie w kozi rog zapedzaja

Jak to dobrze,ze mamy naszą nieoceniona Lindemans i zawsze stoi na strazy poprawnosci..Dzieki ci o wielka co,my zagubione owieczki bysmy bez ciebie zrobili

Zauwazylas swoja ciemnogrodzka, falszywa moralnosc, to biegusiem zmienasz temat
Nie o moja moralnosc, lub jej brak chodzi w cytowanym poscie.

Co zrobisz moralna mamusiu, jak sie twoje dziecko zrobi nienormalne ?

Zapewne wyslesz do psychiatry, psychologa, egzorcyste wezwiesz ? Hæ ?

[color=#FF0000]Powiedzialabym "uzywaj rozumu przyklejajac etykiety "normalny-nienormalny", ale w te czynnosc akurat watpie
[/color]

nie martw się tobie żadnej etykietki nie trzeba przyklejać -szkoda materiału do wykonania jej ,gdyż posiadasz swoją własną wyrytą w miejscu przeznaczonym na mózg
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
854 Posty
BEATA K
(B.K.)
Maniak
Lindemans napisał:
Duzo wody nalalas i dalej nic..

Nikt nie musi znac Ciebie, ani twojej rodziny, ani twojego zycia. Wystarczy to co napisalas,

ze nie bedziesz uznawac za normalne czegos, co kloci sie z Twoim swiatopogladem..

Tu masz definicje swiatopogladu, za wiki.

"względnie stały zespół sądów (często wartościujących), przekonań i opinii na temat otaczającego świata czerpanych z rozmaitych dziedzin kultury, głównie z nauki, sztuki, religii i filozofii."

Czy naprawde jestes ameba ? Wszystko co sklada sie na swiatopoglad, a jest niezgodne z Twoim , uznajesz za nienormalne

Czy teraz latwiej do Ciebie dociera, ze uzywasz slow, ktorych znaczenia nie rozumiesz, a pozniej swiadoma swojej glupoty piszesz kolejne peany nie na temat ?

poczytaj sobie co to jest tak naprawde ten swiatopogląd i czy jest on stały...bo mi sie raczej wydaje ze sami go kształtujemy.. do ciebie rece opadają 1.Pojęcie światopoglądu.

Słowo "światopogląd" znaczy dosłownie - sposób widzenia świata.
Światopogląd jest jak okulary, przez które patrzymy na otaczający nas świat. Światopogląd to nasze zrozumienie rzeczywistości - Boga, wszechświata, nas samych, które służy jako odniesienie do wszystkich naszych myśli i działań.

2. Ocena swojego światopoglądu.
Sokrates powiedział: " życie bez zastanowienia nie jest warte życia."
- Kształtując swój światopogląd musimy sprawdzać jego wiarygodność
- Musimy być pewni, że nasz światopogląd odzwieciedla rzeczywistość
- Czy naprawdę wyjaśnia znaczenie tego, co dzieje się w naszym życiu i w otaczającym nas świecie
- Czy mówi nam prawdę o życiu i przedstawia rzeczywisty stan rzeczy
Ważne zatem jest byśmy mieli podstawowy wzorzec, według którego będziemy trafnie oceniać nasz światopogląd.

Światopoglądy to sposoby patrzenia na życie zazwyczaj wywodzące się z kultury, w jakiej człowiek wyrasta i żyje. Każda kultura ma to do siebie, że wzbudza w ludziach przekonanie, iż zalecany w niej sposób postępowania jest właściwy. Tak więc w każdej kulturze, światopogląd jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, jako społeczne dziedzictwo.
Ale wybierając światopogląd błędem jest kierowanie się opinią większości.
Chrześcijanie wierzą, że to Bóg objawił swiatopogląd, który jest prawdziwy i nie podlega wypatrzeniom: " Słowo Boże jest Prawdą" (Jan 17,17).
Bóg oznajmia prawdę o pochodzeniu życia, przyczynie grzechu, Bożym rozwiązaniu problemu zła, a także wielkim finale dziejów tego świata.

3. Badanie światopogladów.
Każdy człowiek postrzega świat inaczej niż inni, dlatego tyle jest światopoglądów. Choć istnieje wiele światopogladów, uczeni zasadniczo zgadzają się ze sobą, że te rózne światopoglady można podzielić na trzy kategorie: naturalizm, teizm i panteizm.

a) Naturalizm
Podstawowym założeniem naturalizmu (jako filozofii) jest to, że nie istnieje nadprzyrodzona sfera rzeczywistości. Bóg, niebo, dobrzy i źli aniołowie oraz cuda są postrzegane jako iluzja, ludzkie wymysły.
Naturalizm nakazuje uważać Boga jedynie za wytwór naszej wyobraźni. Najczęściej występującym synonimem naturalizmu jest ateizm. Niektórzy ateiści nazywają się humanistami lub posługują się takimi terminami jak agnostyk czy sceptyk. Na czym polega różnica?
Sceptyk mówi :"Wątpię czy Bóg istnieje"?
Agnostyk stwierdza:"Nie wiem czy Bóg istnieje"?
Ateista odważnie:"Wiem, że Bóg nie istnieje".
Naturalizm twierdzi, że nie ma nic poza tym co możemy zobaczyć, dotknąć i zmierzyć. Materia fizyczna i energia są określone jako "podstawowy materiał" z którego wszystko wywodzi swe istnienie. Dlatego naturaliści twierdzą, że tylko nauka, nie Pismo Świete daje najlepszą możliwość poznania rzeczywistości.

b) Teizm
Ten światopogląd utrzymuje, że istnieje coś więcej niz tylko fizyczny świat - istnieje osobowy Bóg, który ten świat stworzył. Teizm stoi na stanowisku, że istnieje róznica miedzy Stwórcą a stworzeniem. To co jest stworzone jest w jakiś sposób ograniczone. Jest ujęte w ramy czasu i przestrzeni, na zawsze zależne od Stwórcy w kwestii swego istnienia. Z drugiej strony Bóg jest nieograniczony. Istnieje sam z siebie, jest niezmienny, wieczny, wszechmocny - święty Bóg, który miłuje, podtrzymuje i zarządza tym wszystkim, co stworzył.
Jest On transcendentny - ponad światem i immamentny - działa we wszechświecie.
Teistyczny światopogląd jest wyznawany w judaiźmie i chrześcijaństwie, a także w islamie.Choć wszystkie te religie są teocentryczne ( stawiające Boga w centrum uwagi), to tylko chrześcijaństwo jest chrystocentryczne ( stawiające Chrystusa w centrum uwagi).
- Chrześcijański teizm
odróżnia się od judaizmu i islamu wiarą w to, że:
* tylko Biblia jest niezawodnym Słowem Bożym
* Bóg Stwórca jest Bogiem trójjedynym
* Jezus Chrystus jest jedyną droga do zbawienia

c) Panteizm
(gr.pan-wszystko; teos-Bóg)twierdzi, że istnieje tylko jeden poziom rzeczywistości, mianowicie rzeczywistość duchowa, czyli boska.
Idea, że wszystkie rzeczy stanowią jedną całość, a wszystko co istnieje, pochodzi z jednego źródła, żaś między Stwórcą a stworzeniem nie ma wyraźnej różnicy. Oparta jest na wschodniej filozofii zw. monizmem - że wszystko jest jednością.Jeżeli wszystko jest jednością, to wszystko jest Bogiem. Tak więc nie ma zasadniczej różnicy miedzy Bogiem a człowiekiem, krowa czy marchewką. Dlatego wszystko może być obiektem kultu. Ma to miejsce w hinduiźmie. Panteizm postrzega wszystko jako przejaw boskiej esencji.
Wszystkie rzeczy są po prostu różnymi formami tej samej rzeczywistości. Inaczej mówiąc, coś co nie jest Bogiem, po prostu nie istnieje. Wszystko, co jak się wydaje jest człowiekiem, uważane jest za iluzję, złudzenie. W panteiźmie Bóg jes bezosobową siłą żywotną, boską esencją czy świadomością, która daje energię kosmosowi. A więc Bóg nie jest gdzieś tam, ale tutaj na jednym poziomei ze wszystkim, co istnieje. Zwolennicy New Age wyznają takie poglądy.

4. Podsumowanie
Kiedy podziwia się budowlę architektoniczną, łatwo przeoczyć fakt, że znaczna jej część jest niewidoczna dla naszych oczu. Fundament, który znajduje się pod powierzchnią ziemi, może się jedynie ukazać wskutek gwałtownego kataklizmu, takiego jak trzęsienie ziemi. Podobnie jest z naszym światopogladem. Często jest on głęboko w naszych sercach pełniąc rolę filozoficznego i duchowego fundamentu naszego życia. Próby życiowe pokażą, czy budowaliśmy na piasku ludzkiej mądrości, czy też byliśmy też mocno osadzeni na pewnej skale - na Jezusie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
NEXT napisał:
Lindemans napisał:
B.K. napisał:
Lindemans napisał:
B.K. napisał:

Swiatopogladem powiadasz ? To bardzo szerokie pojecie. Rozumiem wiec, ze jak Ty jestes wierzaca, a Twoj syn/corka bedzie, lub juz jest niewierzacy, to bedzie/jest nienormalny
Az strach pomyslec jak nienormalny bedzie, jak sie okaze, ze ma inne niz Twoje - czytaj "normalne"- preferencje seksualne
Pogratulowac

Jak to dobrze,ze mamy naszą nieoceniona Lindemans i zawsze stoi na strazy poprawnosci..Dzieki ci o wielka co,my zagubione owieczki bysmy bez ciebie zrobili

[color=#FF0000]Powiedzialabym "uzywaj rozumu przyklejajac etykiety "normalny-nienormalny", ale w te czynnosc akurat watpie
[/color]

nie martw się tobie żadnej etykietki nie trzeba przyklejać -szkoda materiału do wykonania jej ,gdyż posiadasz swoją własną wyrytą w miejscu przeznaczonym na mózg

Kolejna "psycholoszka"
Nic na temat, tylko diagnozy rozdaje na prawo i lewo
Wie, kto sie martwi, wie kto ma problemy sam ze soba, kto normalny, a kto nie.
Zaloz "soltysia klinike leczenia nienormalnosc"
Powies swoj dyplom na wrotach stodoly, zatrudnij paru innych "fachofcof" od stawiania diagnoz i bedziesz mogla wyleczyc cala ciemnogrodzka wioske
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Beka, do rana wkleisz jeszcze ze 2 tomy encyklopedii

Dalej nie potrafisz odpowiedziec na proste pytanie.
Co zrobisz jak np. twoje dziecko okaze sie jednak homo, albo spodoba mu sie seks grupowy i tak wlasnie bedzie zyc ?
-To niezgodne z twoim swiatopogladem ( napisalas wczesniej),
- to co niezgodne z twoim swiatopogladem, to nienormalne (to tez napisalas),

co wtedy zrobisz z ta nienormalna osoba ?

Wklejasz cos, co dla kogos srednio inteligentnego nie jest nowoscia
Piejesz kolejne peany nie na temat. Krecisz sie jak gowno w przereblu, a dalej nie potrafisz zabrac glosu w sprawie ewentualnej "nienormalnosci" w twojej rodzinie.

Albo pieprznelas cos, nie zastanawiajac sie, albo trzymasz sie swoich pogladow ?
Potrafisz sie wreszcie zdecydowac i odpowiedziec na temat ?
Bo jak nie, to trzeba to uznac za dyskusje z ameba - stracony czas.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
854 Posty
BEATA K
(B.K.)
Maniak
Lindemans napisał:
Beka, do rana wkleisz jeszcze ze 2 tomy encyklopedii

Dalej nie potrafisz odpowiedziec na proste pytanie.
Co zrobisz jak np. twoje dziecko okaze sie jednak homo, albo spodoba mu sie seks grupowy i tak wlasnie bedzie zyc ?
-To niezgodne z twoim swiatopogladem ( napisalas wczesniej),
- to co niezgodne z twoim swiatopogladem, to nienormalne (to tez napisalas),

co wtedy zrobisz z ta nienormalna osoba ?

Wklejasz cos, co dla kogos srednio inteligentnego nie jest nowoscia
Piejesz kolejne peany nie na temat. Krecisz sie jak gowno w przereblu, a dalej nie potrafisz zabrac glosu w sprawie ewentualnej "nienormalnosci" w twojej rodzinie.

Albo pieprznelas cos, nie zastanawiajac sie, albo trzymasz sie swoich pogladow ?
Potrafisz sie wreszcie zdecydowac i odpowiedziec na temat ?
Bo jak nie, to trzeba to uznac za dyskusje z ameba - stracony czas.

aj krecisz,krecisz...dziekuje,ze moge miec SWOJ światopoglad na otaczajacy mnie swiat i....bardzo sie ciesze,ze nie jest on ,,stały,,jak to ostatnio zasugerowałas...to co wkleiłam nie jest nowoscią?pewnie tak ale dla kogos kto sie w tym choc troche orientuje.. a mnie sie wydaje,ze ty dopiero to odkryłas bo wczesniej twierdziłas cos zupełnie innego...
odpowiem ci na to pytanie chociaz wydaje mi sie,ze juz to zrobiłam ale co mi tam....otóz bede kochac tak samo jak kocham do tej pory i pogodze sie z jego czy jej wyborem...chociaz pewnie łatwo mi to nie przyjdzie ale bede starała sie to zrozumiec tak jak starałam sie zrobic to w stosunku do przesympatycznych...ale nie powiem,ze moj swiatopogląd uległ metamorfozie i teraz jest to dla mnie normalne...normalne DLA MNIE jest k/m i nic pozatym...ale jak wiesz człowiek nie jest w stanie zmienic innej osoby jak ona tego nie chce a ja nawet nie bede probowac,jesli beda szczesliwi to niech tak zyja...zastanowie sie bardziej nad skutkiem niz przyczyną...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
991 Postów

(Wacek1)
Maniak
B.K. napisał:
[quote]Lindemans napisał:
.

Próby życiowe pokażą, czy budowaliśmy na piasku ludzkiej mądrości, czy też byliśmy też mocno osadzeni na pewnej skale - na Jezusie.

Co ze swiatopogladem tych ktorzy sa osadzeni na innej skale - Allaha, Siwy a co z zyciem niewierzacych? Dosc jednobiegunowy ten twoj swiatopoglad, oparty na tej "skale" ktora jest iluzja.

Bredzisz, choc sie bardzo starasz.Skopiuj cos sobie z avatara Hilton, przeczytaj, a potem zabieraj glos.

Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
679 Postów
EVIL Walander
(EVIL)
Wyjadacz
Lindemans napisał:
NEXT napisał:
Lindemans napisał:
B.K. napisał:
Lindemans napisał:
B.K. napisał:

Pogratulowac

[/color]

Kolejna "psycholoszka"
Nic na temat, tylko diagnozy rozdaje na prawo i lewo
Wie, kto sie martwi, wie kto ma problemy sam ze soba, kto normalny, a kto nie.
Zaloz "soltysia klinike leczenia nienormalnosc"
Powies swoj dyplom na wrotach stodoly, zatrudnij paru innych "fachofcof" od stawiania diagnoz i bedziesz mogla wyleczyc cala ciemnogrodzka wioske

też byś tak mogła gdybyś mózg miała
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
To nie ja krecilam, to Ty sie krecilas, zeby uniknac odpowiedzi, prostej odpowiedzi, ale w koncu przynajmniej zabralas jakies stanowisko w tej sprawie.

Jak juz bedziesz dalej latac, po encyklopediach itp., to na pewno w koncu trafisz na to, ze homoseksualizm, to nie wybor i tego sie nie da zmienic - co najwyzej proba zmian mozna komus zniszczyc zycie. To rowniez nie choroba, tego sie nie leczy.
Dla Ciebie normalne to k-m, a dla nich k-k, albo m-m. Czy slyszalas, zeby jednak homoseksualisci nazywali hetero nienormalnymi ?
Proba zmiany, leczenia, wymuszania, przynioslaby taki sam skutek, jakby Ciebie probowano zmienic zebys kochala kobiety...

Badania, medycyna stoja na tak wysokim poziomie, wiele innych, niz powszechnie wystepujace, zachowan ludzkich dalo juz sie wyjasnic medycznie, ale nadal ludzie ciemni uwazaja homoseksualizm za chorobe, albo wybor..
..........

Pogarda, nienawisc, odbieranie prawa innym do zycia w zgodzie ze swoimi preferencjami i swiatopogladem , to czesto wynik braku wiedzy.
Braku swiadomosci, co lezy u podloza takich, a nie innych zachowan.
Niestety, jak widac po tej dyskusji, wiekow jeszcze potrzeba...

Zbiega sie gremium "normalnych ekspertow" i jazda..Wyzywaja, ponizaja i sami z tego rza, jak ulomne osly..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
854 Posty
BEATA K
(B.K.)
Maniak
Wacek1 napisał:
[quote]B.K. napisał:
Lindemans napisał:
.

Próby życiowe pokażą, czy budowaliśmy na piasku ludzkiej mądrości, czy też byliśmy też mocno osadzeni na pewnej skale - na Jezusie.

Co ze swiatopogladem tych ktorzy sa osadzeni na innej skale - Allaha, Siwy a co z zyciem niewierzacych? Dosc jednobiegunowy ten twoj swiatopoglad, oparty na tej "skale" ktora jest iluzja.

Bredzisz, choc sie bardzo starasz.Skopiuj cos sobie z avatara Hilton, przeczytaj, a potem zabieraj glos.

po pierwsze nie wyrywaj zdania z kontekstu i nie filozofuj..religia nie ma tu nic do rzeczy..mi chodzilo o przekazanie,ze swiatopoglad nie jest rzecza stała i kazdy z nas ma swoj uksztaltowany przez rozne czynniki...i tylko to mialam na mysli a ze ,, wkleiło,,sie za duzo to bład z mojej strony...
jak widze tez lubisz takie ,,urywki,,jak wczesniej to miało miejsce gdy zakwestionowałes czyjąś wypowiedz..bo ci sie nie spodobała...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
991 Postów

(Wacek1)
Maniak
B.K. napisał:
[quote]Wacek1 napisał:
[quote]B.K. napisał:
[quote]Lindemans napisał:
.

po pierwsze nie wyrywaj zdania z kontekstu i nie filozofuj..religia nie ma tu nic do rzeczy..mi chodzilo o przekazanie,ze swiatopoglad nie jest rzecza stała i kazdy z nas ma swoj uksztaltowany przez rozne czynniki...i tylko to mialam na mysli a ze ,, wkleiło,,sie za duzo to bład z mojej strony...
jak widze tez lubisz takie ,,urywki,,jak wczesniej to miało miejsce gdy zakwestionowałes czyjąś wypowiedz..bo ci sie nie spodobała...

A jaka mialem kwestionowac? taka ktora mi sie podobala?

Na pisalas "po pierwsze", rozumiem, ze bedzie dalsza czesc wyliczanki? JAk na razie slabo. Nie odbijaj pileczki tylko operuj faktami.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok