Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
77 Postów
Anna Anna
(Ania199)
Początkujący
I dziekuje bardzo za odpowiedz sprawdzilam wlasnie link ktory zamiescilas ale tam faktycznie pisze, ze trzeba miec zaswiadczenie lekarskie o opiece medycznej od 10 tygodnia ciazy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
98 Postów
malina .
(carla)
Początkujący
hej. a po co Ci to becikowe w Polsce? ja przez calą ciąże byłam pod okiem polskiego ginekologa bo tutejsze badania dla cięzarnych to istna kpina. jedno usg polowkowe i koniec... dla mnie to absurd wiec polecam Tobie raczej kontrole w Polsce. albo polskiego gina tutaj albo leczenie zupelnie prywatnie. ja uczesczałam tutaj prywatnie do poloznej bo takowe tutaj sie zajmują cięarnymi, robila mi potzrebne badania krwi itp pod koniec ciązy itd ale nigdy nie badala sama bo tak tu podobno juz jest. dla mnie to dziwne. przeniosłam sie na stale do norwegii pod koniec ciązy dopiero, polozna zglosiła mnie do szpitala i wszystko było oki wiec jak juz dostaniesz nr personalny to zglos sie do lekarza a oni dalej Cie pokierują. Ale mimo wszystko zalecam wizyty w Polsce.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
477 Postów
Kalba Kalba
(Królowa_Korba)
Wyjadacz
Ania199 przeczytaj dokladnie, pod tym masz odniesienie ze teraz to nieaktualne...

MINISTERSTWO ZDROWIA Warszawa, 3 lutego 2010 r.

Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej w porozumieniu z Ministerstwem Zdrowia postanowiły zmienić przepisy dotyczące wypłacania tzw. becikowego: kobiety które po 1 listopada 2009 roku wystąpiły lub wystąpią o wypłatę becikowego nie będą musiały udowadniać, że najpóźniej od 10 tygodnia ciąży były pod opieką lekarza ginekologa lub położnej. Jedynym warunkiem otrzymania pieniędzy będzie okazanie przez rodzica zaświadczenia lekarskiego, które potwierdzi co najmniej jedną wizytę ciężarnej u lekarza ginekologa lub położnej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1549 Postów

(aga31)
Maniak
marzenie,dom i nic sie nie zanosi na porodowke
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
77 Postów
Anna Anna
(Ania199)
Początkujący
Musze byc w Poolsce poniewaz studiuje takze na kilka miesiecy aby zaliczys semestr nie mam innego wyboru tylko sie spakowac i wracac. Ale czy bedac pod opieka lekarzy w Polsce i rodzac w polsce dalej mam prawo do swiadczen Norweskich? I czy kiedy bede chciala przyjechac tu z malenstwem (nie wyobrazam sobie zwiazku na odleglosc tym bardziej kiedy jest dzieciatko) nie bedzie problemow z zapewnieniem mu opieki medycznej?
Oj mam metlik w glowie i wiele pytan...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
77 Postów
Anna Anna
(Ania199)
Początkujący
W prawdzie zmiany wchodzą 1 stycznia 2012 roku, ale obejmą te kobiety, które zajdą w ciąży w kwietniu tego roku i później.
Od 1 stycznia 2012 r. becikowe będzie przyznawane pod warunkiem przedstawienia zaświadczenia, że kobieta w czasie trwania ciąży przebywała pod opieką lekarza, w tym pierwsze badanie lekarskie miała przeprowadzone przed 10 tygodniem ciąży, a kolejne badania były zrobione w każdym z kolejnych trymestrów.

W prawdzie zmiany wchodzą 1 stycznia 2012 roku, ale obejmą te kobiety, które zajdą w ciąży w kwietniu tego roku i później. Takie przepisy przyznawania becikowego były ustalone już wcześniej i obowiązywały od 1 listopada 2009 r. do 31 marca 2010 r. Jednak były problemy z uzyskaniem zaświadczeń od lekarzy i rząd zdecydował się na złagodzeni przepisów.

Przepisy szybko sie zmieniaja
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
619 Postów
Wyjadacz
Ania to jak chcesz takie zaswiadczenie idz do polskiego ginekologa ja tam wczesniej pisalam numer i adres na forumon jest oki ten lekarz wiec napewno ci wypisze
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
77 Postów
Anna Anna
(Ania199)
Początkujący
A moglabym poprosic jeszcze raz o namiary, bede bardzo wdzieczna szukalam w bergen lekarza ale jest rodzinny, dopiero w oslo i polozna i ginekolog. W polsce planowo bede dopiero polowie wrzesnia, a chcialabym szybko sprawdzic czy wszystko jest w porządku, czy nie potrzebuje dodatkowych witamin oprocz kwasu foliowego (biore go juz kilka miesiecy dlatego mam zapas na pierwszy trymestr
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
marzena masłowska
(marzena.5)
Wiking
Jestem w Norwegii od niedawna i pewnie nie jest to odpowiednie forum do tego czego chcę się dowiedzieć ,ale spróbuję .Wiecie może czy byłoby tutaj jakieś zainteresowanie krawcową w Polsce tym się zajmywałam i po troche utrzymywałam się z tego ,ale związki na odległość średnio się kończą więc przyjechałam do męża Jeszcze nie za bardzo potrafię się tu odnależć będę wdzięczna za wszystkie pomysły idobre rady
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
98 Postów
malina .
(carla)
Początkujący
marzena.5 a gdzie jestes? ja tez jestem od niedawna i nie moge sie odnalezc, najchętniej wrócilabym do Polski ale dzidzia musi miec tatusia
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok