Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
240 Postów
Ewa M.
(toja)
Stały Bywalec
Ja rodziłam w Kongsvinger i pytali czy dużo razy chodziłam do kibelka i chodziłam duzo razy nie tylko siku i powiedzieli że nie musze mieć lewatywy i nie była potrzebna
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
555 Postów
inga s.
(limetka81)
Wyjadacz
tysia25 napisał:
na wstepie witam wszystkie mlode mamy w norwegii.jestem nowa na forum i mam pytanie.limetka81 piszesz ze widzialas serduszko twojego malenstwa,w takim razie musialas miec robione usg(jezeli sie nie myle).na tyle co slyszalam,w norwegii robia tylko jedno usg pomiedzy 18/20 tyg.ciazy.czy to prawda?wybieram sie teraz na pierwsza wizyte do lekarza.jestem teraz w koncowce 13 tyg.Do tej pory bylam z mezem i moim synkiem w Polsce na swieta i niedawno wrocilismy.bylam w polsce u lekarza i przepisal mi luteine...nie wiem jak zapatruja sie na to lekarze w norwegii,nie wiem co mam robic?musze ja brac do konca 16 tyg.moze ktoras z was wie cos na temat farmaceutykow w ciazy w norwegii?a i jeszcze jedno-gdy mialam robione usg w polsce lekarz zauwazyl u mnie mala torbiel i kazal to skonsultowac juz tu,w norwegii-oczywiscie musze miec usg i nie wiem czy lekarz skieruje mnie na usg,czy nie?..jestem troche tym wszystkim skolowana...

tak miałam usg w 9 tygodniu ponieważ pierwszą ciążę poroniłam a poza tym jestem po operacji brzuszka więc jak mnie coś tam bolało to była panika. ale wszystko jest ok co do luteiny to ja biorę witaminy z luteiną i jest ona bezpieczna jeśli chodzi o torbiel to musisz powiedzieć o tym lekarzowi . najlepiej powiedz że cię boli to powinnaś dostać skierowanie na usg. ale nic się nie bój. torbiel zdarza się często podczas ciąży. moja koleżanka też miała ale nie wpłynęło to jakoś na jej ciążę. niemniej powinien być pod kontrolą lekarza.pozdrawiam i głowa do góry
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
kamila ferkaluk
(kamyczek241)
Wiking
hej dziewczyny,ja juz jestem w 34 tygoidniu ciazy,dawno mnie tu nie bylo na ty forum ale mam pytanie o porod w wodzie,czy ktoras z was rodzila w wodzie albo chociaz slyszala jak to wyglada w Norwegii,bo coraz bardziej sie nad tym zastanawiam gdyz panicznie boje sie bolu porodowego...i szukam kazdej opcji aby jak najmniej cierpiec...poradzcie cos...pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
W Drammen, gdzie rodziłam, nie ma porodów w wodzie. Możesz być w wannie lub pod prysznicem jak długo chcesz, ale na parcie musisz wyjść z wody. Ja wanny próbowałam, ale mi się nie podobało, bo była duża i nie mogłam się oprzeć stopami, nie było to wygodne z wielkim brzuchem. Za to przy pierwszym i trzecim porodzie baaaardzo pomógł mi prysznic, stałam pod nim godzinami. Poza tym w Norwegii możesz dostać za darmo Epidural, czyli znieczulenie zewnątrzoponowe. Ja dostałam i muszę powiedzieć, że żaden inny środek tak nie zadziałał, jak ten. O Epiduralu możesz porozmawiać ze swoją położną, może ona zaznaczyć na twojej karcie ciążowej i w komputerze, że sobie życzysz takie znieczulenie. Oczywiście nie wyeliminuje to całego bólu, ale ja mam porównanie, jak się rodzi bez i ze znieczuleniem i polecam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
195 Postów
justyna Jakaś
(tysia25)
Stały Bywalec
dzieki wielkie limetka81!!!!bardzo mi twoja podpowiedz pomogla.ja akurat tez niestety poronilam moje drugie dziecko i dlatego tak sie boje.wiem ze w norwegii z tymi usg to jest ciezko ale jezeli o ciebie tak dbaja to mam nadzieje ze moze w moim przypadku bedzie tak samo.ja biore luteine bo na poczatku ciazy troche plamilam i nie wiem co mam tu powiedziec lekarzom-czy powiedziec ze biore luteine czy nie?tak jak slyszalam tu luteina nie jest stosowana.a znowu nie wiem czy w tych witaminach ktore bierzesz jest wystarczajaca dawka tego hormonu.staram sie byc dobrej mysli ale przed pierwsza wizyta jestem spanikowana hehe
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów

(oliwka86)
Wiking
kochane dawno mnie bylo, oczywiscie pobyt w Polsce zaliczam do udanych, lekarz potwierdzil bedzie dziewczynka nakupilam ubranek, i innych roznosci .

kochane mam pytanie. gdzie i jak moge zamowic sobie te paczki "startowe"- wiecie o co mi chodzi jestem w 29 tygodniu ciazy i chyba najwyzszy czas tym sie zajac
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Monia Pekacz.
(monia2000)
Wiking
Hejka
Po pierwsze to GRATULUJE !!!
Ja mam dwie coreczki : Kamila lat 13 i Aleksandar 13 miesiecy .
Po drugie to zajrzyj na strone rimi.no/Fordeler/Barnepakke .
Zajrzyj ten na www.libero.no/Pages/Club/Default.aspx?id=25886 .
Po paczke z Pampersa to musisz wejsc na stronke swojej najblizszej apteki i tam poszukac i sie zarejestrowac .
Mam nadzieje ze pomoglam .
Pozdrawiam i zycze powodzenia .
Monika
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
194 Posty
Ewelina Matysiak
(EwelinaM)
Stały Bywalec
hej dziewczyny o co chodzi z tymi paczkami startowymi?? pierwszy raz słysze o tym.. jak możecie to dajcie mi znać jestem w 6 m-cu ciąży
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów

(oliwka86)
Wiking
witam kochane.
co do paczek to wczoraj pobuszowalam i znalazlam tak
na rimi.no, liber.no(odbior w sklepie lindex), www.apotek1.no/raadogtjenester/raad/grav...ng/gratis-babypakke, oraz na reflex.no gdzie zamowilam gratisowy kosz na zuzyte pampersy (odebiera sie w sklepach reflex lub barnas hus),

zarejestrowalam sie i bede czekac.

w celu wyjasnienia co to za paczki

dla wszystkich przyszlych mam. kazda z Was a bardziej dzidzius moze otrzymac gratisowe paczuszki ktore zawieraj gratisowe produkty marek produktow takich jak pampersy, kremiki, ulotki, kosmetyczki, chusteczki itd, o ile doczytalam do ogolnie naleza sie 2 paczki (libero, rimi) 1-sza dla noworodka, 2-ga gdy malenstwo jest starsze(6-12miesiaca). w momencie zarejestrowania firmy podane wyzej maja was w bazie danych i gdy dziecku bedzie nalezala sie juz 2 paczka dostaniecie poczta lub mailem kuponik, kod, z ktorym to udajecie sie do sieci sklepow gdzie te paczki sie odbiera

w razie pytan odpowiem
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
194 Posty
Ewelina Matysiak
(EwelinaM)
Stały Bywalec
dzięki za pomoc też wyszukałam na forum-norwegia juz się zarejestrowałam i jutro ide do apteki po paczke dla dzidzi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok