Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Nie dostaje pieniedzy za zwolnienie...Co robic? - Norwegia

Czytali temat:
Marius Sheliga Agnieszka ... Daniel Dziekoński (4888 niezalogowanych)
30 Postów
mniyst nciysu
(Magda86)
Nowicjusz
Witam wszystkich. Pisałam tu jakiś czas temu, ze jestem w ciąży. Zamierzałam pracować jak najdłużej, ale los zdecydował inaczej, moja ciąża jest zagrożona. Jestem na zwolnieniu lekarskim jakoś od polowy listopada z powodu silnych krwawień w ciąży . Zwolnienie dostałam od lekarza na razie mam do 10 lutego. Pracodawca wysłał cześć D do Navu. Do tej pory nie dostałam jeszcze ani grosza za zwolnienie a jest już koniec stycznia...Czy to normalne, ze tak długo się czeka?? Wczoraj tylko przyszedł mi list, ze zapadła decyzja, ze pracodawca nie będzie mi płacił (przecież to akurat wiem, ze pracodawca płaci za pierwsze 16 dni...a potem nie) ale nic więcej nie napisali. Czy to oznacza, ze wcale nic nie dostane??? Wysłałam im moje odcinki wypłat z ostatnich (jak chcieli) 7 miesięcy i nic...Wiem, ze najlepiej by było tam pójść i wyjaśnić ale właśnie o to chodzi, ze ja nie jestem w stanie łazić po urzędach, cały czas leże w łóżku... Dziekuje z góry za jakieś rady...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Jesli nie cujesz sie na silach, zeby do nich sie przejsc, to zadzwon. Normalnym tokiem pierwsze pieniadze za zwolnienie powinnas dostac przed koncem grudnia, wiec wyglada na to, ze Twoje papiery leza gdzies pod sterta innych papierow.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
30 Postów
mniyst nciysu
(Magda86)
Nowicjusz
Dzieki za odpowiedz. A czy jest taka możliwość, ze w ogóle mi nie zapłacą? (wcześniej pracowałam legalnie rok). Jestem zła, bo nie dość, ze miałam masę stresów ostatnio z ta ciążą (lekarze tutaj nie robią nic, by ciążę uratować) to teraz z tym problem....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Nie, nie ma takiej mozliwosci. Masz prawo do platnego zwolnienia lekarskiego. Dzwon do NAV konsekwentnie, nawet co 2 dzien. To ich balagan, nie Twoj.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
30 Postów
mniyst nciysu
(Magda86)
Nowicjusz
Ok, chociaż raz próbowałam, chciałam się dowiedzieć, czy doszły moje papiery i jaka jest sytuacja to powiedzieli, ze takie informacje osobiście...Zadzwonię drugi raz jutro i powiem, ze nie jestem w stanie chodzić i tak tez zalecił mi lekarz. Ale wkurzam się już trochę...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Osobiscie, to nawet ktos moze w Twoim imieniu rozmawiac z NAV przez telefon (ze wzgledu np. na trudnosci spowodowane slaba znajomoscia jezyka norw.), pod warunkiem, ze Ty najpierw sama sie przedstawisz i podasz swoj numer personalny. Nie daj sie im nabijac w butelke .
Nie maja prawa zadac od Ciebie osobistego stwaienia sie w NAV.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
30 Postów
mniyst nciysu
(Magda86)
Nowicjusz
ok, w takim razie będę jutro działać
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
Moze ja dodam od siebie jak jest ze mna ze zwolnieniem lekarskim...rowniez je mam od listopada (nie jestem w ciazy ). W polowie stycznia jak dostalam kolejne zwolnienie lekarskie i je zanioslam do pracy, to moja szefowa dala mi wszystkie moje wczesniejsze zwolnienia zebym osobiscie zaniosla je do NAV, tak zrobilam i dopiero po 3, moze 4dniach zostalam poinformowana pisemnie o ich kontakcie z moim pracodawca... nie bylam pewna jeszcze o co im chodzi wiec sie osobiscie wybralam do NAV ponownie,zapytalam sie czy musze cos jeszcze sama im doniesc...odp mi ze teraz czekaja na odpowiedz od mojego pracodawcy i dopiero wtedy bedzie wszystko rozpatrzone, jezeli chodzi o wypalcenie chorobowego... wiec czekam... ale pewnie bedzie tak samo z odpowiedzia mojej szefowej jak z wysylaniem zwolnien-chyba bede musiala sama sie pofatygowac i poprosic o pismo zebym mogla sama je zanisc do NAV

Moze Twoje dokumenty sa tez u szefa/szefowej? Bo w sumie ja dostalam 2 pisma od NAV, jedno, ze dostali informacje o tym ze jestem na zwolnieniu, a druga po oddaniu wszystkich zwolnien o kontakcie ich z moim pracodawca....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Zafajdanym obowiazkiem pracodawcy jest przeslanie do NAV Twoich dochodow, na podstawie ktorych NAV naliczy kwote zasilku chorobowego.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
30 Postów
mniyst nciysu
(Magda86)
Nowicjusz
Moja szefowa twierdzi, ze wszystkie moje dokumenty wysłała...Z tym, ze ja miałam dużo tych zwolnien, najpierw przedłużane co tydzień (próbowałam jeszcze wrócić do pracy), ale po dwóch dniach znowu krwawienie, wiec dostałam kolejne zwolnienie. Ona (szefowa) za każdym razem wysyłała, bo taki ma obowiązek (dziwne, ze od Ciebie wymagała, byś sama zanosiła...). Wczoraj dostałam list, ze decyzja zapadła, ze mój pracodawca jest zwolniony z płacenia mi za zwolnienie i mogę się odwoływać. Jednak nie mam potrzeby się odwoływać, bo przecież oni maja obowiązek mi zapłacić a nie mój pracodawca, wiec nie rozumiem celu tego ich listu...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok