Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
reklama | kup tutaj »
501 Postów

(Optimus)
Wyjadacz
barbara67 napisał:
Widze, ze sie sporo dyskutuje na moim watku - szkoda, ze nie na temat i szkoda, ze tutaj tez wtargnely klotnie i inne zbedne konflikty. Szkoda, bo po ilosci wejsc i z komentarzy na priv. widze, ze pomysl watku na temat nauki no. i z roznymi pomocnymi linkami jest popularny i doceniany przez wiekszosc formuowiczow. Przykro mi, ze nie potraficie uszanowac urzytkownikow tego watku i tego typu dyskusji prowadzic w innej oprawie.

Barbaro ja bardzo szanuje twoj watek i uwazam go za bardzo pozyteczny. Omijalem go szerokim lukiem (pod katem wlasnych komentarzy) jak rowniez "mamy w norge" To sa tematy, ze sie tak wyraze specjalistyczne gdzie oszolomy mojego pokroju nie maja czego szukac. Dalem sie wciagnac w dyskusje ale obiecuje, ze to ostatni raz. Wiecej nic nie napisze.

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Optimusie - oczywiscie mozesz pisac w tym watku - ja nie jestem jakims guru i zapraszam rownier inne osoby do dzielenia sie z innymi swoja wiedza, doswiadczeniem i pomyslami na nauke no.

Chcialabym jednak zaoszczedzic urzytkownikom zbednych i niestety negatywnych wrazen

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
501 Postów

(Optimus)
Wyjadacz
barbara67 napisał:
Optimusie - oczywiscie mozesz pisac w tym watku - ja nie jestem jakims guru i zapraszam rownier inne osoby do dzielenia sie z innymi swoja wiedza, doswiadczeniem i pomyslami na nauke no.

Chcialabym jednak zaoszczedzic urzytkownikom zbednych i niestety negatywnych wrazen

Pozdrawiam

Barbaro, kiepski ze mnie pedagog. Przewaznie u rozmowcy wywoluje zlosc badz irytacje.
Mam tylko jedna mala prosbe jezykowa. Co prawda dotyczy polskiego ale jednak.
Zmien prosze rz na z w "urzytkowniku" bo troche mnie razi
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Dobrywieczor
Jak juz o jezyku mowa, to mam pytanie.
Roznica miedzy :
-jeg er drittlei av
- jeg er drita lei av

I ktore jest nieeleganckie, a moze oba?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Jakie dyplomatyczne i dowcipne rozladowanie atmosfery przez Hilton

Obje formy sa raczej nieeleganckie choc czesto uzywane dla podkreslenia stopnia irytacji

Pozdrawiam

Uzytkownikowa prosba spelniona - dzieki za poprawke
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
401 Postów

(gama28)
Wyjadacz
Pomocy! Mój mody dostał zadanie. Ma dyktando jak co tydzień. Jaka jest różnica w wymowie wyrazów: våt, vott, vått???? Będzie pisał ze słuchu oczywiście, więc muszę mu to odpowiednio przeczytać, żeby właściwie zapamiętał, a ja nie wiem jak.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Witaj Gama

Po pierwsze :
- våt, vått, våte - to przymiotnik (mokry, wilgotny), ktory ma rozne koncowki w zaleznosci od rodzaju i liczby rzeczownika ktory opisuje :
en / ei våt bok
et vått barn
mange våte klær
- vott - to rzeczownik : rekawica bez palcow
- moga wystepowac jako para : jeg har en våt vott

Po drugie :
W dyktandzie - a mam nadzieje, ze wyrazy te beda uzyte w zdaniach - mozna domyslec sie pisowni po kontekscie.

Po trzecie - wymowa, rzeczywiscie to nie jest takie proste zadanie, ale dam wam rade :
- w wymowie "våt/vått" - å jest wymawiane jako dlugie pl. o ( woot)
- w wymowie "vott" - o jest rowniez wymawiane jako pl. o, ale krotkie ( wot)

Tu masz linka z wymowa i z cwiczeniami do dyktanda - niech maz sie oslucha :

www.ressurssidene.no/view.cgi?&link_...1.4234&spraak=nn

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
401 Postów

(gama28)
Wyjadacz
Dzięki Basiu. Wiem, co znaczą te słowa. Mój syn będzie je miał podane bez kontekstu, nie w zdaniach, a jako oddzielne wyrazy. Tak było do tej pory, dlatego tak ważna jest moja wymowa ich. Muszę mu je właściwie wypowiedzieć, żeby je właściwie usłyszał i zapisał bezbłędnie. Tu jest cała trudność zadania, bo wcześniej były różne wyrazy, niepodobne do siebie i było łatwo.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
barbara67 napisał:
Witaj Gama

Po pierwsze :
- våt, vått, våte - to przymiotnik (mokry, wilgotny), ktory ma rozne koncowki w zaleznosci od rodzaju i liczby rzeczownika ktory opisuje :
en / ei våt bok
et vått barn
mange våte klær
- vott - to rzeczownik : rekawica bez palcow
- moga wystepowac jako para : jeg har en våt vott

Po drugie :
W dyktandzie - a mam nadzieje, ze wyrazy te beda uzyte w zdaniach - mozna domyslec sie pisowni po kontekscie.

Po trzecie - wymowa, rzeczywiscie to nie jest takie proste zadanie, ale dam wam rade :
- w wymowie "våt/vått" - å jest wymawiane jako dlugie pl. o ( woot)
- w wymowie "vott" - o jest rowniez wymawiane jako pl. o, ale krotkie ( wot)

Tu masz linka z wymowa i z cwiczeniami do dyktanda - niech maz sie oslucha :

www.ressurssidene.no/view.cgi?&link_...1.4234&spraak=nn

Pozdrawiam

Witaj Barbaro,masz może więcej takich fajnych stronek
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Moge cos znalezc - napisz co cie interesuje