Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
to po ch///uj się chwalisz Moroklumpen swoimi kursami itd...

nie wiem co oznaczają te twoje kursy i poziomy bo nigdy nie zdawałem takich cudów !!!

chciałem ci tylko powiedzieć delikatnie -- nie podniecaj się tak bardzo bo i tak gó///wno umiesz i nigdzie nie byłeś
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
159 Postów
Johnny Walker
(Moroklumpen)
Stały Bywalec
Próbowałem to zamieścić na różne sposoby ale nie udało mi się, więc podaję adres:
http://youtu.be/UlGtTQVlzQ8
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
159 Postów
Johnny Walker
(Moroklumpen)
Stały Bywalec
powiatowy myśliciel napisał:
to po ch///uj się chwalisz (...)

(...) bo i tak gó///wno umiesz i nigdzie nie byłeś

Widzę, że nie tylko znawca j. norweskiego, ale również polonista
Bardzo wysublimowany język Polski hehehe. Nawiasem mówiąc wulgarny język i bezpodstawne ataki są złamaniem regulaminu forum.

Poza tym nie przypominam sobie abym ci się czymkolwiek chwalił, więc nie wierzgaj nogami, jak cię nikt nie stosunkuje.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
w cale mnie to nie szokuje że oklepałeś parę zdań do egzaminu itd..

i co myślisz że norskeprøve 3 to już szczyt ??

a co jeśli dojdzie do luźnej gadki z kimś kto mówi po norwesku płynnie i szybko ??

jaki poziom ci zagwarantuje twoją znajomość języka ?? hahahahah

czy żeby znać język musisz wszystko mieć na papierze ??

czy jeśli przychodzisz na interviev od razu wyciągasz papier że masz poziom 3 ?? a słowa nie możesz z siebie wydusić

weź przestań człowieku i nie szokuj kogoś na forum bo nie masz czym !!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
501 Postów

(Optimus)
Wyjadacz
Moroklumpen napisał:
powiatowy myśliciel napisał:
to po ch///uj się chwalisz (...)

(...) bo i tak gó///wno umiesz i nigdzie nie byłeś

Widzę, że nie tylko znawca j. norweskiego, ale również polonista
Bardzo wysublimowany język Polski hehehe. Nawiasem mówiąc wulgarny język i bezpodstawne ataki są złamaniem regulaminu forum.

Poza tym nie przypominam sobie abym ci się czymkolwiek chwalił, więc nie wierzgaj nogami, jak cię nikt nie stosunkuje.

Jezyk polski piszemy mala litera polonisto( przymiotnik). Swoja droga tez nigdy nie zdawalem egzaminow z norweskiego a nie przeszkadzlao mi to mam nadz przyzwoicie mowic i pisac. Swoja droga to ciekawe zagadnienie. Czy pracodawcy pytaja o takie rzeczy? czy moze wola porozmawiac i sprawdzic w realu?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
159 Postów
Johnny Walker
(Moroklumpen)
Stały Bywalec
Optimus napisał:

Jezyk polski piszemy mala litera polonisto( przymiotnik). Swoja droga tez nigdy nie zdawalem egzaminow z norweskiego a nie przeszkadzlao mi to mam nadz przyzwoicie mowic i pisac. Swoja droga to ciekawe zagadnienie. Czy pracodawcy pytaja o takie rzeczy? czy moze wola porozmawiac i sprawdzic w realu?

Masz rację Optimusie, pomyliło mi się z tym "P". Nikt nie jest doskonały.
[zaczepki "bezmyśliciela" olewam]
Słyszałem kilka razy od osób szkolących: "Papier wam się na pewno przyda, Norskprøve 3 może pomóc w znalezieniu pracy". Potem mówili mi znajomi, że w ich przypadku sprawdzano umiejętności językowe na rozmowie kwalifikacyjnej. Informację o przebytych egzaminach zamieszczali w CV ale nie proszono ich o pokazanie certyfikatów.
Faktem jest jednak, że Norskprøve 3 może się przydać, jeżeli ktoś chce np. pójść do szkoły dla pracujących na poziomie videregående, tam Norskprøve 3 jest wymaganiem minimum. Nie pamiętam dokładnie gdzie, ale chyba w fylkeskommunie można sobie załatwić całkowite pokrycie kosztów takiego kształcenia.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
no i widzisz tępy Moroklumpen

bo videregående skole jest bezpłatne w Norwegii hahahah

studia są natomiast płatne , lub dofinansowane z gminy jeżeli gmina ma zapotrzebowanie na pracowników w danym kierunku np; leger , sjukepleier itd...

da/// łnie !!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
a żeby dostać robotę w szkole to np:wszystko wychodzi na interviev

i twoje prøve 3 czy tam jakie chcesz jest do niczego jeśli nie umiesz języka muntlig og skriftlig

bujaj się ciemniaku
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
501 Postów

(Optimus)
Wyjadacz
Moroklumpen napisał:
jeżeli ktoś chce np. pójść do szkoły dla pracujących na poziomie videregående, tam Norskprøve 3 jest wymaganiem minimum. Nie pamiętam dokładnie gdzie, ale chyba w fylkeskommunie można sobie załatwić całkowite pokrycie kosztów takiego kształcenia.

[/quote]

Obawiam sie ze powiatowy ma racje kolego.

§ 4A-3. Rett til vidaregåande opplæring for vaksne

Vaksne som har fullført grunnskolen eller tilsvarande, men som ikkje har fullført vidaregåande opplæring, har etter søknad rett til vidaregåande opplæring. Første punktum gjeld vaksne frå og med det året dei fyller 25 år. Opplæringa for vaksne skal tilpassast behovet til den enkelte. Retten kan oppfyllast mellom anna ved fjernundervisningstilbod. Departementet gir nærmare forskrifter, mellom anna om kven retten omfattar, om inntak, rangering og førerett.

Vaksne som er tekne inn til vidaregåande opplæring, har rett til å fullføre opplæringsløpet. Dette gjeld sjølv om dei ikkje har rett til vidaregåande opplæring etter første leddet.

I fag der læreplanen føreset lengre opplæringstid enn tre år, har dei vaksne rett til opplæring i samsvar med den opplæringstida som er fastsett i læreplanen.

Opplæringa i offentleg vidaregåande skole eller i lærebedrift er gratis
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
159 Postów
Johnny Walker
(Moroklumpen)
Stały Bywalec
Optimus napisał:

Obawiam sie ze powiatowy ma racje kolego.

Optimus, z Tobą to ja mogę dyskutować, bo do poziomu wypowiedzi "powiatowego" się nie zniżę. Kultura osobista zaprezentowana na poziomie dna totalnego. Albo jakieś kompleksy facet leczy na forum albo z domu rodzinnego wyniósł takie wychowanie.

Otóż ciekawe jak się mają przedstawione przez Ciebie Optimusie przepisy, do informacji które ja tutaj podam. Wcześniej się nad tym nie zastanawiałem.
Jeżeli "videregående skole" jest gratis, to dlaczego osoba przyjęta na kurs z angielskiego i norweskiego dostaje listownie m.in. takie informacje?

"Fylkeskommunen betaler for opplæringen din ved kursstart. Er du påmeldt et fag gjennom voksneopplæringen er du forpliktet til å gjennomføre kurset etter denne framtidsplannen (...)"

"(...)
Vedlagt finner du et skjema med oversikt over hvilke fag du får dekket av fylkeskommunen. Du får ikke dekket fag du har fra før self om disse ikke er bestått. (...)
Kursavgiften dekkes av fylkeskommune, men du må selv dekke kostnadene til noe skolemateriell og evt. reiseutgifter"

"Vi gjør oppmerksom på at det er voksneopplæringen i Rogaland fylkeskommune som skal melde deg på nødvendig opplæring. Du må ikke melde deg på kurs selv. Gjør du det, må du betale kurset selv"

A na koniec jeszcze sprostuję, że najważniejszą informacją w moim poprzednim poście było to, że potrzebne jest Norskprøve 3 aby przyznano prawo do tego kształcenia, a ten wulgarny typ przyczepił się do mniej istotnego szczegółu. Dodam jeszcze, że nie chce mi się szukać teraz po przepisach ale chyba w jednym miejscu widziałem, że Norskprøve 3 jest wymagane do przyjęcia na te kursy, a gdzieś indziej że tylko zalecane. Jak jest na 100% pewien nie jestem.
Papier zawsze miło jest mieć, chociaż dla samego posiadania. Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok