Optimus napisał:
Obawiam sie ze powiatowy ma racje kolego.
Optimus, z Tobą to ja mogę dyskutować, bo do poziomu wypowiedzi "powiatowego" się nie zniżę. Kultura osobista zaprezentowana na poziomie dna totalnego. Albo jakieś kompleksy facet leczy na forum albo z domu rodzinnego wyniósł takie wychowanie.
Otóż ciekawe jak się mają przedstawione przez Ciebie Optimusie przepisy, do informacji które ja tutaj podam. Wcześniej się nad tym nie zastanawiałem.
Jeżeli "videregående skole" jest gratis, to dlaczego osoba przyjęta na kurs z angielskiego i norweskiego dostaje listownie m.in. takie informacje?
"Fylkeskommunen betaler for opplæringen din ved kursstart. Er du påmeldt et fag gjennom voksneopplæringen er du forpliktet til å gjennomføre kurset etter denne framtidsplannen (...)"
"(...)
Vedlagt finner du et skjema med oversikt over hvilke fag du får dekket av fylkeskommunen. Du får ikke dekket fag du har fra før self om disse ikke er bestått. (...)
Kursavgiften dekkes av fylkeskommune, men du må selv dekke kostnadene til noe skolemateriell og evt. reiseutgifter"
"Vi gjør oppmerksom på at det er voksneopplæringen i Rogaland fylkeskommune som skal melde deg på nødvendig opplæring. Du må ikke melde deg på kurs selv. Gjør du det, må du betale kurset selv"
A na koniec jeszcze sprostuję, że najważniejszą informacją w moim poprzednim poście było to, że potrzebne jest Norskprøve 3 aby przyznano prawo do tego kształcenia, a ten wulgarny typ przyczepił się do mniej istotnego szczegółu. Dodam jeszcze, że nie chce mi się szukać teraz po przepisach ale chyba w jednym miejscu widziałem, że Norskprøve 3 jest wymagane do przyjęcia na te kursy, a gdzieś indziej że tylko zalecane. Jak jest na 100% pewien nie jestem.
Papier zawsze miło jest mieć, chociaż dla samego posiadania. Pozdrawiam