Drodzy grzybiarze, czas wyjść z hibernacji i ponownie ruszyć w teren. Styczniowe zbiory nie będą powalać na kolana ale wystarczą na małą przekąskę. Zresztą o tej porze roku , każda sztuka się liczy
Czego jadalnego możemy spodziewać się aktualnie?
Płomiennica zimowa (Flammulina velutipes)
Zimowe złoto dla poszukiwaczy grzybów. Wyrasta w wiązkach głównie na drewnie drzew liściastych. Bardzo rzadko na świerkach. Płomiennicę zimową spotykamy od września do kwietnia. Wyrasta w lasach, zagajnikach i parkach. Podczas bezmroźnych dni występuje dosyć obficie Owocniki świetnie znoszą minusowe temperatury. Wracają do formy podczas cieplejszych okresów i nadal rozrastają się w niezmienionej postaci. Grzyb łatwy do rozpoznania po charakterystycznym czarno-brązowo-aksamitnym nalocie na trzonie. Nadaje się na sosy, jako dodatek do jajecznicy, a szczególnie jako baza do zupy. Gorąca zupa z płomiennicy jest idealna na zimowe dni. Podczas dzisiejszego spaceru po mieście spotkałam kilkanaście drzew porośniętych płomiennicą, więc rozglądajcie się po okolicy.
Uwaga: w starszych atlasach pojawia się pod nazwą Zimówka aksamitnotrzonowa