Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
226 Postów
Maryjka Funga
(Maryjkap)
Stały Bywalec
Już się cieszę na kolejne spotkanie Pałeczkę w zbiorach przejęła Serena i nie odpuszcza To prawdziwa tropicielka !

Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
128 Postów

(Serena)
Stały Bywalec
Dzięki Maryjka za dobre słowo , w ostatni wtorek - nadal grzybki w ilościach konsupcyjnych

dobry czas na grzybową zupę
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
128 Postów

(Serena)
Stały Bywalec
a wczorajsze - kolejne zakończenie sezonu w towarzystwie Maryjki i Leny - jak zwykle niezwykle udane nie tylko pod katem zbierania grzybów -
w towarzystwie pierogów z grzybami w cieście francuskim
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
226 Postów
Maryjka Funga
(Maryjkap)
Stały Bywalec
Serena to była kulinarna rozpusta Patrząc na zdjęcia można zgłodnieć
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
226 Postów
Maryjka Funga
(Maryjkap)
Stały Bywalec
To nie do wiary, od kilku lat nie zdarzył mi się tak długi sezon grzybowy Norwegii. O ile pamiętam to już było 3 podejście do zakończenia sezonu
W lesie naprawdę sporo grzybów. Maślanki, trzęsaki, wodnichy, zasłonaki, podgrzybki, kurki, pieprzniki i gąski. Pogoda słoneczna, jednak na północnych zboczach lasu zalega trochę szronu. Znalezione przez nas podgrzybki były już nieco zakonserwowane mrozem. Jednak pozostałe jadalne mają się nieźle. Efekt krótkiego grzybobrania z dziewczynami widać w koszyku. Jak na tę porę roku i w tym miejscu, to nie lada wyczyn

Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
226 Postów
Maryjka Funga
(Maryjkap)
Stały Bywalec
Drodzy grzybiarze, czas wyjść z hibernacji i ponownie ruszyć w teren. Styczniowe zbiory nie będą powalać na kolana ale wystarczą na małą przekąskę. Zresztą o tej porze roku , każda sztuka się liczy

Czego jadalnego możemy spodziewać się aktualnie?

Płomiennica zimowa (Flammulina velutipes)
Zimowe złoto dla poszukiwaczy grzybów. Wyrasta w wiązkach głównie na drewnie drzew liściastych. Bardzo rzadko na świerkach. Płomiennicę zimową spotykamy od września do kwietnia. Wyrasta w lasach, zagajnikach i parkach. Podczas bezmroźnych dni występuje dosyć obficie Owocniki świetnie znoszą minusowe temperatury. Wracają do formy podczas cieplejszych okresów i nadal rozrastają się w niezmienionej postaci. Grzyb łatwy do rozpoznania po charakterystycznym czarno-brązowo-aksamitnym nalocie na trzonie. Nadaje się na sosy, jako dodatek do jajecznicy, a szczególnie jako baza do zupy. Gorąca zupa z płomiennicy jest idealna na zimowe dni. Podczas dzisiejszego spaceru po mieście spotkałam kilkanaście drzew porośniętych płomiennicą, więc rozglądajcie się po okolicy.
Uwaga: w starszych atlasach pojawia się pod nazwą Zimówka aksamitnotrzonowa

Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
679 Postów
EVIL Walander
(EVIL)
Wyjadacz
Serena napisał:
a wczorajsze - kolejne zakończenie sezonu w towarzystwie Maryjki i Leny - jak zwykle niezwykle udane nie tylko pod katem zbierania grzybów -
w towarzystwie pierogów z grzybami w cieście francuskim

Serena jeśli możesz daj przepis nigdy nic nie robiłam z ciasta francuskiego,ciekawe czy nadaje się kupne ,pięknie wyglądają twoje pierożki.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
226 Postów
Maryjka Funga
(Maryjkap)
Stały Bywalec
EVIL, jadłam te pierogi zrobione przez Serenę i są genialne!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
679 Postów
EVIL Walander
(EVIL)
Wyjadacz
Maryjkap napisał:
Serena to była kulinarna rozpusta Patrząc na zdjęcia można zgłodnieć

Wszystko co ma grzyby jest smaczne ,będę miała gości a one tak pięknie wyglądają w sumie powinnam dać radę je zrobić .

Maryjkap jeszcze raz gratuluję wiedzy i pasji - moja bazuje na podstawach grzybobrania ale z chęcią śledzę to co opisujesz i wklejasz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
128 Postów

(Serena)
Stały Bywalec
Witaj Evil
pierożki banalnie proste - jesli nie mam czasu lub po prostu mi się nie chce, robic tych prawdziwych ,substytutem są te z ciasta francuskiego . Ciasto kupione w sklepie , zwykle kupuję te duże płaty i kroję je na 12 części (2x poziomo, 3 x pionowo) , jeśli ciasto jest w kwadratach to po prostu są większe. Farsz standardowy - grzyby suszone namoczyć na noc, gotować 15-20 min , odcedzić, wrzucic na patelnię przesmażyc jeszcze parę minut. Przesmażyć cebulę (może być grubo i byle jak krojona). Zmieszac razem i posiekać , nożem lub w melakserze albo innym podobnym urządzeniu. Posiekane jeszcze raz przesmażyć i wtedy doprawić solą i pieprzem. Ostudzić. Nakładać na płaty ciasta i zlepiać brzegi dokładnie i mocno, zlepione posmarować rozbełtanym żółtkiem - najlepiej pedzelkiem ale nie jest to operacja konieczna . Piec na blaszce wykładanej papierem do pieczenia ( bez smarowania olejem czy innym tłuszczem) w piekarniku nagrzanym do 200 st. Piec ąż będą wyraznie złote. Smacznego
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok