Z grzybami marnie, występują " incydentalnie"
Średnio co 3 km
Nie mamy jeszcze wysypu jednak zwsze coś na patelnię się trafi. Są koźlarze kurki, gołąbki i pojedyncze borowiki szlachetne. Uwaga na Goryczaki żółciowe , które zaczynają już się pojawiać w większych ilościach. Goryczak żółciowy zwany populanie szatanem, nie jest grzybem trujących ale nie jadalnym ze względu na piekielnie gorzki smak. Goryczy nie usuniemy ani przez obgotowywanie, ani też suszenie. Zawiera substancję zwaną tylopiliną, ktora odpowiedzialna jest za gorycz w tym grzybie. Ne jest toksyczna natomiast posiada właściwości bakteriobójcze i cytostatyczne. Dawniej wyciągi z goryczaka używane były w medycynie ludowej. Zwróćcie uwagę jak długo potrafi rosnąć w lesie goryczak bez oznak zapsucia. Prawie ususzone owocniki tego grzyba można spotkać nawet po 4 tygodniach, co w przypadku borowika szlachetnego jest niemożliwe. Borowiki już po tygodniu zaczynają się rozkładać.
Jak rozpoznać goryczaka? Dojrzałe owocniki mają wyraźnie różowy hymenofor ( gąbkę pod kapeluszem), natomiast na trzonie gęstą, ciemnobrązową siateczką. Rośnie w lasach iglastych, chętnie na starych zbutwiałych pniach.
W lesie bardzo często można spotkać zerwane i porzucone przez grzybiarzy goryczaki .