Grzyboznawca posiada państwowe uprawnienia do wystawiania atestów na grzyby świeże i suszone dopuszczone do obrotu, posiada między innymi fachową wiedzę o grzybach jadalnych i trujących, okresach ich występowania, o zatruciach grzybami i ich objawach. W Europie występuje około 50.000 gatunków grzybów. Dlatego wiedzę o grzybach zdobywa się latami. Im bardziej się je poznaje tym bardziej nabiera się do nich szacunku i respektu. Z grzybami nie ma żartów!
W Polsce każdy jest "grzyboznawcą" i "każdy zna się na grzybach". Dlatego co roku dochodzi do tylu zatruć grzybami wśród dorosłych i dzieci. Grzybiarzy gubi rutyna, pazerniactwo, bezmyślność i niewiedza. Ponieważ różne grzyby posiadają różne cechy charakterystyczne ich budowy to trzeba się tego nauczyć i poznać. Nie ma innej metody na rozpoznawanie grzybów. Na grzybach trzeba się znać. Jeżeli jesteśmy niepewni lub nie znamy danego grzyba nie zbierajmy go i nie róbmy ostatniej kolacji dla siebie i całej rodziny. Wycieczka do lasu na grzyby powinna kojarzyć się z przyjemnością a nie z tragedią. Bądźmy ostrożni i rozważni przy zbieraniu grzybów. Pilnujmy w lesie swoich dzieci aby przypadkiem nic nie brały do ust. Jeden z niewielkich grzybów występujących w Norwegii może spowodować śmierć dorosłej osoby a co dopiero dziecka. W przypadku wystąpienia jakichkolwiek objawów zatrucia po spożyciu grzybów nie czekajmy, natychmiast zgłośmy się do lekarza. Pierwsze godziny po spożyciu trujących grzybów dają szansę na ratunek.
Życzę wszystkim grzybiarzom w Norwegii owocnych zbiorów.
Pozdrawiam
Grzyboznawca Wacław