Kredyt konsumencki w Norwegii
Eff.rente 14,0%, 65 000kr. over 5 år,etablering 950kr., Totalt 89 093 kr.
Sprawdź
Podatki w Norwegii to nasza specjalność
Sprawdź
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Julaften, „mała wigilia” i romjul: tak Norwegowie obchodzą Boże Narodzenie Życie w Norwegii
Iga Jaruszewska 20 grudnia 2018
08:00

Julaften, „mała wigilia” i romjul: tak Norwegowie obchodzą Boże Narodzenie

Skomentuj
Centrum Asker w czasie Świąt. wikimedia.org/Svend Aage Madsen/Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
Święta Bożego Narodzenia w Norwegii wiążą się z wieloma tradycjami, których pod żadnym pozorem nie wolno łamać. Należą do nich: strojenie choinki, pieczenie ciasteczek, ale też… oddawanie niechcianych prezentów do sklepów 27 grudnia.
Święta Bożego Narodzenia w Norwegii trwają dłużej niż kilka dni – to cały sezon pełen specjalnych przygotowań i zwyczajów. Jest to przede wszystkim czas dla rodziny i przyjaciół, a także okazja do wspólnej zabawy, odpoczynku i spotkań przy dobrym jedzeniu.
Reklama

Coraz bliżej Święta!

W Norwegii już pod koniec listopada rozpoczynają się przygotowania do świąt Bożego Narodzenia. W pierwszy weekend Adwentu zapala się światełka na choinkach w wielu miejscach w całym kraju. Przez cały grudzień trwają bożonarodzeniowe koncerty, występy i jarmarki.
Popularnym zwyczajem w Norwegii jest organizowanie w grudniu tzw. julebord. To  przyjęcia świąteczne z jedzeniem i napojami, które przygotowują stowarzyszenia, firmy, a także przyjaciele.

Przed Świętami Norwegowie dekorują swoje domy ozdobami z motywem Świętego Mikołaja, girlandami, aniołami, sercami, gwiazdkami, świnkami, myszkami, szopkami bożonarodzeniowymi i domkami z piernika. Pojawia się też wiele świetlnych dekoracji na zewnątrz budynków.

Przez cały grudzień w domach i restauracjach serwuje się gløgg – rodzaj grzanego wina z miodem i bakaliami. W tym okresie bardzo popularne są też pierniczki.
Co roku o tej porze norweskie ulice przystrojone są świątecznymi ozdobami./ Na zdjęciu: Oslo, Karl Johans gate
Co roku o tej porze norweskie ulice przystrojone są świątecznymi ozdobami./ Na zdjęciu: Oslo, Karl Johans gate MN

Mała wigilia

Norwegowie, podobnie jak Polacy, świętują Wigilię 24 grudnia. Dzień wcześniej odbywa się natomiast tak zwana „Mała wigilia” (Lille julaften). Tego dnia większość rodzin dekoruje choinkę, którą w Norwegii  tradycyjnie przystraja się lampkami, bombkami, brokatem, norweskimi flagami i gwiazdą na szczycie. Oprócz tego w przeddzień Wigilii, dzieci wraz z rodzicami budują domki z piernika i wykonują wiele innych obowiązków domowych. Tego dnia popularne jest też jedzenie risgrøt – ryżowego puddingu. Wieczorem wszyscy Norwegowie oglądają skecz telewizyjny z 1963 roku Dinner for One.

Wigilia przy akompaniamencie chóru

24 grudnia odbywa się Wigilia (Julaften), która jest najważniejszym dniem Świąt. Pierwszą część dnia Norwegowie spędzają na panicznym bieganiu po sklepach, by kupić rzeczy, o których wcześniej zapomnieli. Niektórzy chodzą do kościoła, by tam spędzić czas w ciszy. Wielu zapala świeczki na grobach swoich bliskich na cmentarzach.

Wigilia oficjalnie zaczyna się o piątej. O tej porze w telewizji emitowany jest koncert chłopięcego chóru Sølvguttene, a Norwegowie zasiadają do świątecznego stołu. Najbardziej tradycyjnymi potrawami są ribbe, lutefisk, pinnekjøtt, karp, pieczona szynka i indyk. Świąteczne prezenty zostawia się pod choinką, a zarówno dzieci, jak i dorośli z niecierpliwością wyczekują na otwarcie ich później tego samego wieczoru.
Jednym z tradycyjnych wigilijnych dań jest pinnekjøtt, czyli żeberka baranie.
Jednym z tradycyjnych wigilijnych dań jest pinnekjøtt, czyli żeberka baranie. wikimedia.org/Jarvin/CC BY-SA 3.0

27 grudnia – szturmem do sklepów!

Okres między Wigilią a Sylwestrem nazwany jest romjul. W tym czasie często organizuje się różnego rodzaju imprezy i ulice wypełnione są ludźmi. Romjul to także doskonała okazja do spotkań z rodziną i przyjaciółmi. W dodatku, po świątecznej przerwie, od 27 grudnia otwarte są już sklepy. Tego dnia najbardziej popularne są... zwrot lub wymiana prezentów gwiazdkowych.

Słodkie Święta

W Norwegii Święta nieodzownie kojarzą się z różnego rodzaju łakociami. Sprzedaje się ogromne ilości marcepanu. Zgodnie z producentem słodyczy Nidar podczas Bożego Narodzenia 5 milionów Norwegów konsumuje ponad 40 milionów marcepanowych figurek. W większości domów znajdziemy również czekoladę i orzechy. Powszechnym zwyczajem jest obdarowywanie się pudełkami czekoladek na Święta. Tradycyjne norweskie słodycze bożonarodzeniowe, takie jak pieczone migdały i kandyzowane jabłka, stały się obecnie mniej popularne, ale nadal można je kupić w niektórych sklepach.

Według norweskiej tradycji przed Bożym Narodzeniem powinno się upiec co najmniej siedem różnych rodzajów ciastek. Do najbardziej popularnych należą: Smultringer, Sandkaker, Sirupssnipper, Goro, Krumkaker, Fattigmann, i Berlinerkranser.

Telewizyjne hity

W sezonie świątecznym Norwegowie są uzależnieni od programów telewizyjnych i cechują się uwielbieniem do oglądania tych samych filmów każdego roku. Mieszkańcy Norwegii nie wyobrażają sobie Świąt bez Szklanej pułapki, W krzywym zwierciadle: Witaj, Święty Mikołaju, Kevin sam w domu, Trzech orzeszków dla Kopciuszka, Flåklypa Grand Prix i Reisen til julestjernen (Podróż do gwiazdy betlejemskiej).
Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych

Bliżej nas