Dwa kalendarze w cenie jednego!

Kup teraz

Ostatnie sztuki!

Świąteczne pomysły

Cynamonki, makowiec i julebrød. Czy polskie słodycze lepiej sprawdzą się na świątecznym stole?

Emil Bogumił

12 grudnia 2021 08:00

Udostępnij
na Facebooku
Cynamonki, makowiec i julebrød. Czy polskie słodycze lepiej sprawdzą się na świątecznym stole?

Zarówno Polacy, jak i Norwegowie, posiadają w menu szereg świątecznych łakoci. Fot. MN

Po daniu głównym, a w święta zazwyczaj po daniach głównych, przyszedł czas na deser. Norwegowie i Polacy przygotowują na Boże Narodzenie szereg słodkości, które w tradycji zakorzenione są od lat. Czym różnią się łakocie z poszczególnych państw?
Reklama
Na polskim świątecznym stole nie może zabraknąć szarlotki, piernika, sernika, makowca, tortów... Wyliczanka jest długa. Półki cukierni i marketów, a także te w domowych spiżarniach uginają się w grudniu przede wszystkim od ciast z dodatkiem przypraw korzennych i makowców. Te ostatnie podawane są na dziesiątki sposobów. Najpopularniejszym z nich jest rolada.

Rolada makowa

- 500 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 200 ml mleka
- 50 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- 2 jajka
- 600 g masy makowej (najlepiej sprawdzi się domowa, ale może być z puszki)
- lukier i skórka pomarańczy (do ozdobienia ciasta)

Rolada makowa ma dwie tajemnice: pyszne ciasto drożdżowe i słodkawe nadzienie. Przygotowanie naszego makowca zaczęliśmy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie z cukrem. Musimy uważać na temperaturę. Wrzątek zabije właściwości, na których nam zależy. W tym samym czasie rozpuściliśmy i ostudziliśmy masło. Połączyliśmy je z mlekiem. Następnie, mąkę (ze szczyptą soli) możemy połączyć z drożdżami i mleczno-maślanym płynem. Po wymieszaniu wszystkich składników powinniśmy zagniatać ciasto przez około 10 minut tak, by było sprężyste i lekko tłuste. Gotową masę odstawiamy w suche i ciepłe miejsce, by zawartość powiększyła się dwu-, a nawet trzykrotnie.

Kiedy ciasto wyrasta, mamy czas na przygotowanie masy makowej. Domową lub sklepową wersję powinniśmy połączyć z białkiem jaja ubitym na pianę. Musimy zachować proporcje: piana z jednego jaja na 300g masy.

Kiedy ciasto wyrośnie, powinniśmy jeszcze raz je zagnieść i podzielić na pół. Na rozwałkowane płaty nakładamy po 300g masy makowej połączonej z białkiem. Przy zawijaniu rolady musimy pamiętać, by końcówki ciasta pozostały suche. Wówczas ciasto nie powinno otworzyć się w trakcie pieczenia. Przed wstawieniem do pieca powinniśmy posmarować je roztrzepanym żółtkiem. Naszym zdaniem makowiec najlepiej wygląda udekorowany lukrem i skórką pomarańczy.
Ciasto do wyrośnięcia możemy przykryć folią lub szmatką.
Ciasto do wyrośnięcia możemy przykryć folią lub szmatką.
MN
Optymalny czas wyrastania to 1-1,5 godziny.
Optymalny czas wyrastania to 1-1,5 godziny.
MN
Im dłużej wyrabiamy ciasto, tym lepiej wyrośnie w piecu.
Im dłużej wyrabiamy ciasto, tym lepiej wyrośnie w piecu.
MN
Najlepsza masa makowa zawiera dużo bakalii, m.in. rodzynek i orzechów.
Najlepsza masa makowa zawiera dużo bakalii, m.in. rodzynek i orzechów.
MN
Nadmiar masy makowej spowoduje, że makowiec pęknie w trakcie pieczenia.
Nadmiar masy makowej spowoduje, że makowiec pęknie w trakcie pieczenia.
MN
Jeśli wolimy, by makowiec był wyższy, możemy ułożyć go w foremce.
Jeśli wolimy, by makowiec był wyższy, możemy ułożyć go w foremce.
MN
Poza ozdobnym lukrem i skórką pomarańczy, makowcom nie potrzeba żadnych dodatków.
Poza ozdobnym lukrem i skórką pomarańczy, makowcom nie potrzeba żadnych dodatków.
MN
Norweskim odpowiednikiem makowca jest julebrød. Nie ma on nic wspólnego z makiem, jednak równie często spotykany jest na świątecznych stołach. „Świąteczny chlebek” może przypominać Polakom popularną nad Wisłą drożdżówkę. Ma jednak zdecydowanie więcej dodatków, a za sprawą cynamonu i kardamonu jest niezwykle aromatyczny.

Julebrød

- 500 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 200 ml mleka
- 50 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- ulubione bakalie
- cynamon
- kardamon

Pierwsza faza przygotowania julebrød niczym nie różni się od przygotowania ciasta drożdżowego do makowca bądź polskich drożdżówek. Z tą różnicą, że do masy dodajemy ulubione bakalie oraz przyprawy. My postawiliśmy na 1,5 łyżeczki cynamonu i 0,5 łyżeczki kardamonu. Dorzuciliśmy też rodzynki oraz skórkę pomarańczy.
Ciasto do wyrośnięcia powinniśmy przykryć folią lub szmatką.
Ciasto do wyrośnięcia powinniśmy przykryć folią lub szmatką.
MN
Ciasto na julebrød w ciepłym miejscu wyrośnie nawet trzykrotnie.
Ciasto na julebrød w ciepłym miejscu wyrośnie nawet trzykrotnie.
MN
Julebrød możemy upiec w formie okrągłego chleba lub w tzw. keksówce.
Julebrød możemy upiec w formie okrągłego chleba lub w tzw. keksówce.
MN
Ciasta nie musimy dodatkowo słodzić. Zrobią to za nas bakalie.
Ciasta nie musimy dodatkowo słodzić. Zrobią to za nas bakalie.
MN
Julebrød najlepiej smakuje z dodatkiem sera brunost.
Julebrød najlepiej smakuje z dodatkiem sera brunost.
MN
Jeśli mamy wrażenie, że został nam nadmiar ciasta drożdżowego, nie musimy się martwić. Możemy zawinąć je w kształt ślimaka i pokryć żółtkiem z dodatkiem cynamonu i szczyptą cukru pudru. Wyjdą nam idealne bułki-cynamonki.
Cynamonki sprawdzą się na śniadanie czy jako dodatek do popołudniowej kawy.

Cynamonki sprawdzą się na śniadanie czy jako dodatek do popołudniowej kawy.Fot. MN

Bożonarodzeniowe menu muszą uzupełnić ciasteczka. Są one przykładem łakoci, które na setki sposobów obecne są na norweskich i polskich stołach świątecznych. Podawane są w formie pierniczków, faworków, jak i kruchych ciasteczek.

Maślane ciasteczka cynamonowe

- 200 g masła
- 400 g mąki
- cukier wanilinowy
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cynamon

Nasze ciasteczka przygotowaliśmy na bazie klasycznego kruchego ciasta. Zmiksowaliśmy kostkę masła z mąką, łyżeczką cukru wanilinowego oraz szczyptą soli i proszku do pieczenia. Masę można posłodzić cukrem pudrem lub słodzikiem w sypkiej wersji. Cynamonowy smak uzyskamy, dodając 1,5 łyżeczki cynamonu. Możemy go zastąpić np. kakao. Kiedy ciasto nabiera kształtu, dodajemy do niego jajko. Gotową masę musimy zagnieść i podzielić na dwie kulki. Po wszystkim powinny spędzić minimum godzinę w lodówce.
W ciasteczkach możemy wyciąć nasze ulubione kształty.
W ciasteczkach możemy wyciąć nasze ulubione kształty.
MN
Najbardziej świąteczne będą w kształcie choinek i aniołków.
Najbardziej świąteczne będą w kształcie choinek i aniołków.
MN
Z opisywanej masy otrzymamy trzy blachy ciasteczek.
Z opisywanej masy otrzymamy trzy blachy ciasteczek.
MN
Ciasteczka są dobre po 10-15 minutach, kiedy zaczynają brązowieć.
Ciasteczka są dobre po 10-15 minutach, kiedy zaczynają brązowieć.
MN
Kruche cynamonki możemy ozdobić kolorowym lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Kruche cynamonki możemy ozdobić kolorowym lukrem lub posypać cukrem pudrem.
MN
Jak wygląda przygotowanie świątecznych ciast i ciasteczek od kuchni? Sprawdźcie w naszym making ofie!
Zarówno dania główne, jak i desery, smakują najlepiej w towarzystwie kawy, herbaty albo grzańca. O tym, co może znaleźć się w polskim i norweskim kubku świątecznym, opowiemy już w kolejny weekend.

Artykuł opublikowany po raz pierwszy w grudniu 2020 roku.
Reklama
Gość
Wyślij
Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram