Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Mysle, ze po tym projekcie pilotowym tego typu praktyki obejma wszystkich bezrobotnych a nie tylko Polakow. Czyli bedzie tak jak w niektorych innych krajach - dostajesz pieniadze to pracuj. Nie podoba ci sie ta praca - znajdz sobie inna sam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
108 Postów
EWA J
(ewunia200)
Początkujący
Dziękuję wszystkim za uwagi i spostrzeżenia,te konstruktywne i te wynikające z nie dokładnej jednak analizy mojego problemu,zawsze to jednak jakaś pomoc.I życzę wszystkim tutaj,żeby mój problem pozostał tylko moim,wszak..wszyscy Polacy to jedna rodzina..życzę powodzenia.!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Widzisz, ja tego nie widzę jako tylko twojego problemu... Jest nasz, bo dotyczy nas wszystkich, Polaków. A z drugiej strony od waszej reakcji, decyzji, zależy być może przyszłość reszty... W końcu to program pilotażowy: udany-zostanie wprowadzony i obejmie wszystkich; nieudany-mam nadzieję, że zostanie odrzucony i zapomniany. Nie mogę was zmusić do żadnej konkretnej reakcji, ale szczerze powiem, ze jest we mnie jakiś lęk, że jeśli dalej będziecie dawać się wodzić za nos, to wszyscy za to bekniemy prędzej, czy później... Mam nadzieję, że nie zostałam źle zrozumiana. Gdybym tylko mogła, to chętnie pomogłabym bardziej aktywnie! Dla was i dla nas wszystkich!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Dareknorge)
Wiking
gama28 napisał:
Widzisz, ja tego nie widzę jako tylko twojego problemu... Jest nasz, bo dotyczy nas wszystkich, Polaków. A z drugiej strony od waszej reakcji, decyzji, zależy być może przyszłość reszty... W końcu to program pilotażowy: udany-zostanie wprowadzony i obejmie wszystkich; nieudany-mam nadzieję, że zostanie odrzucony i zapomniany. Nie mogę was zmusić do żadnej konkretnej reakcji, ale szczerze powiem, ze jest we mnie jakiś lęk, że jeśli dalej będziecie dawać się wodzić za nos, to wszyscy za to bekniemy prędzej, czy później... Mam nadzieję, że nie zostałam źle zrozumiana. Gdybym tylko mogła, to chętnie pomogłabym bardziej aktywnie! Dla was i dla nas wszystkich!

No widzę Gama28 dala ciężki temat. Opisała to tak obrazowa ze nawet największy tępak by zrozumiał i teraz wszystkie głowy tego forum pracują nad przyswojeniem i zaakceptowaniem tej rzeczywistości. Taka jest prawda ze mamy problem z integracja. Tak jak na tym forum nie ważne co piszesz ważne żeby zgnoić kogoś bo a nóż będzie mu lepiej. To co Gama napisała było już kilka razy poruszane na spotkaniach poloni. Ale to przecież nas nie dotyczy. Większość przyjechała nachapać się i wyrwać ile się da od norwegów. Pracują za stawki których Norwedzy by nigdy nie zaakceptowali. Moje zdanie jest takie jak długo będziemy się na wszystko zgadzać i nie zrzeszymy się to będą nas traktować w ten sposób. Większość boi się odezwać bo straci prace. Boi się iść do adwokata bo to kosztuje. Jak będziemy w ten sposób myśleć to już niedługo będzie tak jak w Anglii. I teraz jest pytanie gdzie ci najlepsi robotnicy pojada zęby następna gospodarkę rozwalić. Tak wiec zamiast pieprzyc głupoty na tym forum zastanowimy się jak poprawić swoja sytuacje w Norwegii jako naród. No chyba ze przyjechaliście tylko kilka koronek wyrwać.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
108 Postów
EWA J
(ewunia200)
Początkujący
Dareknorge napisał:
gama28 napisał:

No widzę Gama28 dala ciężki temat. Opisała to tak obrazowa ze nawet największy tępak by zrozumiał i teraz wszystkie głowy tego forum pracują nad przyswojeniem i zaakceptowaniem tej rzeczywistości. Taka jest prawda ze mamy problem z integracja. Tak jak na tym forum nie ważne co piszesz ważne żeby zgnoić kogoś bo a nóż będzie mu lepiej. To co Gama napisała było już kilka razy poruszane na spotkaniach poloni. Ale to przecież nas nie dotyczy. Większość przyjechała nachapać się i wyrwać ile się da od norwegów. Pracują za stawki których Norwedzy by nigdy nie zaakceptowali. Moje zdanie jest takie jak długo będziemy się na wszystko zgadzać i nie zrzeszymy się to będą nas traktować w ten sposób. Większość boi się odezwać bo straci prace. Boi się iść do adwokata bo to kosztuje. Jak będziemy w ten sposób myśleć to już niedługo będzie tak jak w Anglii. I teraz jest pytanie gdzie ci najlepsi robotnicy pojada zęby następna gospodarkę rozwalić. Tak wiec zamiast pieprzyc głupoty na tym forum zastanowimy się jak poprawić swoja sytuacje w Norwegii jako naród. No chyba ze przyjechaliście tylko kilka koronek wyrwać.

złote słowa..tylko jak mam teraz zareagowac,kiedy po ruszeniu tego tematu dostałam kilka że tak powiem wskazówek od zyczliwych..że mam się już zamknąc bo jak się ktoś z Norkowni tego tematu tataj doszuka to po du....e może dostać reszta polaków na zasiłku?Przeogromna solidarnośc ci tu jest!! ręce i majtki opadają...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Dareknorge)
Wiking
Ja tez jestem teraz na zasiłku ale nie siedzę tylko szukam pracy. I nie martwię się ze to co ty robisz by mi zaszkodziło bo to dało by mi tylko kopa do bardziej efektywnego szukania zajęcia. No chyba ze się jest tak jak ta cala mila rzesza frajerów siedzących na zasiłku i myślących jak tu wysłać do polski najwięcej koron. Mieszkają jak w chlewie i żrą byle gówno. Trzymam kciuki kobietko za ciebie. Badz tak jak ten Kamiński z PiS(nie lobię PiS) ze facet pokazał ze ma jaja. Ty chociaż jesteś kobieta tez je masz bo się nie boisz. Ciekaw jestem czy im jest dobrze na tych zasiłkach i czy są dumni z tego ze nie pracują. Bo dla mnie to jest wstyd ze nie mam pracy i jakieś państwo musi mnie utrzymywać. Ale tu nie chodzi o to. Tu idzie o nasze zorganizowanie i pomaganie sobie na wzajem. Arabii sobie pomagają i się wspierają. My tylko się wykańczamy. To jest tak jak w czasie wypadku drogowego. NIE ZATRZYMUJ SIĘ BO BĘDZIESZ MUSIAŁ BYĆ ŚWIADKIEM. Bo przecież ktoś inny pomoże mu. I już jest wytłumaczenie. A potem jak się poprawi to mówią o jak fajnie ze ktoś to zrobił. Z korzyści każdy chce czerpać jak najwięcej ale pomóc żaden. Ty masz prawo szukać aktywnie pracy wiec możesz sobie zrobić listę firm które chcesz odwiedzić i dać ja do nav i powiedzieć ze potrzebujesz dofinansowanie do biletów autobusowych. Tego nie mogą ci zabronić ponieważ to jest twój obowiązek na zasiłku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Nie mogę zrozumieć krótkoterminowego myślenia wielu Polaków... Że niby siedzenie cicho coś zmieni??? No chyba, że celem jest siedzenie cicho, aż im się zasiłek skończy... We mnie się wszystko gotuje! Zwłaszcza dlatego, że nie mogę nic zrobić! Od razu przychodzą mi do głowy ogłoszenia, które tu czytam, że ktoś tam busem będzie przemycał żywność, więc trzeba zamawiać. Ktoś tam tnie włosy za 50 nok, ktoś inny pójdzie do pracy za parę koronek, aby mu tylko otworzyć drzwi do raju zwanego Norwegia! Przyjeżdżamy tu tylko, żeby workami wywozić pieniądze, nie wydawać ich tu, rozwalić rynek i wrócić do Polski, do willi wystawionej w 2 lata... A potem dziwimy się, że nas nie szanują... Nie raz dajemy się upodlić i nie reagujemy. Każdy myśli o czubku własnego nosa, o własnym portfelu. Niewielu jest takich, którym zależy co zostawimy po sobie. Ostatnio pojawił się temat na forum i widzę, że kolejnym celem będzie Australia. A pakujcie się i jedzcie!!! Ja zostaje tutaj. Mam nadzieję, że nie będę świadkiem tworzenia się trzeciej, najuboższej grupy społecznej...
Wciąż jeszcze pamiętam słowa wielu w dyskusji na forum oraz mailach, które dostałam prywatnie, że nikt się tu łączyć, tworzyć organizacji, nie ma zamiaru, bo przecież jego 200-300 nok rocznie pójdą do czyjejś kieszeni i nie daj Bój, aby ten ktoś miał więcej, a do tego jeszcze jakąś władzę! Jedziemy sobie nawzajem, jakimi to jesteśmy Q...., śmiejemy się, ze stereotypów, jakie o nas krążą, z opinii, jaką mają o nas obcokrajowcy, ale nie widzę niestety jakiejś woli, żeby cokolwiek zmienić!!! A gdy pojawia się realny problem, to podkulamy ogony i siedzimy cicho... Tak, jak dziecko, które myśli, że jeśli zamknie oczy, to nikt go nie widzi!!!
Przypominam, że wielu z nas przyjechało tu, bo spodobał nam się styl, w jakim żyją Norwedzy! Ich spokój, brak pośpiechu, uśmiech, bezpieczeństwo jakie tu było, dostęp do pracy i wiele innych! Dlaczego sami odbieramy sobie prawo do tego, żeby żyć tak jak oni??? Dlaczego krytykujemy ich teraz za większość, w tym tą ich powolność, edukację i inne?
Wkurza mnie to, bo gdy tu przyjechałam było inaczej, było DOBRZE i nie mogę, NIE CHCĘ patrzeć na to, co się dzieję! I uwierzcie, cokolwiek się dzieje, sami sobie jesteśmy temu winni! Nie szanujemy innych i siebie nawzajem, nie szanują nas! "Rzucaj chleb swój po wodzie, a po wielu dniach znajdziesz go!"
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(giovi2)
Wiking
Nie bardzo rozumiem dlaczego niektóre osoby z forum w ten właśnie sposób zinterpretowały mój post na temat Australii.Nie napisałąm nigdzie że postanowiłam się tam osiedlic a jedynie że mam w niedalekich planach odwiedzic ten kraj.Czy to coś złego,że ktoś chce zobaczyc trochę więcej świata?!
Od wielu lat moim marzeniem było poleciec do Australii i jeśli teraz nadażyła mi się taka okazja to oczywiście z niej skorzystam.W końcu marzenia są po to by je spełniac.
Nie napisałam również że Norwegia jest be.
Ma swoje zalety ale i wady oczywiście,ogólnie żyje się tutaj dobrze a jedyne co mnie dobija to długa i ciężka zima.
Nie będę się tu rozpisywac, bo to i tak nie ma większego sensu.Forum od dłuższego czasu schodzi na psy i to nie jest tylko moja opinia.
Zyczę powodzenia w ocenianiu innych osób i zakładania z góry ,że ktoś ma nasrane pod deklem.

Na koniec wstawię cytat znaleziony na necie i bardzo adekwatny do tego co czuje

"Załamana otaczającym debilizmem zidiociałych kretynów mówię Wam - bye bye!"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Dareknorge)
Wiking
JA

walnij w stół a nożyce się odrzwia. Pewnie ma coś na sumieniu.

No forumowicze niech tradycji stanie się zadość. Nawbijajcie giovi2 za takie słowa. Wy niewinni wszech wiedzący i najlepsi.

Giovi2 gama28 nie pisała o tobie tylko na temat wypowiedzi niektórych ludzi w tamtym wątku. Bo przecież teraz Australia jest rajem. Wiedz jedźmy i rozwalmy i ich gospodarkę tak jak to zrobiliśmy w Niemczech Anglii i Irlandii. Bo w tym jesteśmy THE BEST.

Milego dnia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Giovi2, już cię tu nie ma, choć pewnie przeczytasz. Post nie był do ciebie, więc nie wiem, dlaczego się oburzasz. Nie byłaś jedyną osobą, która wspomniała Australię, zdarzyło mi się to usłyszeć również poza forum. Stąd moje wnioski, że to najprawdopodobniej kolejny cel Polaków, a wiadomo, że z Norwegii będzie łatwiej i trochę jak po trampolinie. Nie chodziło też o Australię jako taką, a o to co robimy z gospodarkami krajów, w których się pojawiamy. Każdy chce zgarnąć najwięcej dla siebie, a potem bye, bye... Krótkoterminowe myślenie. Bardzo!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok