Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Eliza K Agnieszka Kajka Magda Lena Dominika P cyc cyc Krzysztof Jędrusik (2779 niezalogowanych)
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Choć brzmi to zaskakująco, analfabetyzmem wtórnym i funkcjonalnym zagrożeni są nawet absolwenci szkół wyższych. Z badań przeprowadzonych pod patronatem OECD wynika, że co szósty magister znad Wisły to analfabeta funkcjonalny! W badaniach porównywano zdolności rozumienia tekstu i poradzenia sobie z wyczytanymi informacjami u mieszkańców siedmiu państw: USA, Kanady, Polski, Niemiec, Szwajcarii, Holandii i Szwecji. W każdym kraju obserwowano ok. 3 tys. osób. Okazało się, że Polacy gubili się przy odczytywaniu rozkładu jazdy pociągów czy mapki pogody (40%). Trzy czwarte rodaków bezradnie rozkładało ręce przy pytaniu, czy dostrzegają związek między dwoma wykresami (jeden dotyczył sprzedaży petard, drugi – liczby wypadków). W rezultacie na najwyższych (piątym i czwartym) poziomie znalazło się zaledwie 3% Polaków. Do dwóch najsłabszych grup zaliczono natomiast prawie 80% mieszkańców naszego kraju. Co trzeciego z nas uznano za analfabetę wtórnego lub funkcjonalnego. Zajęliśmy ostatnie miejsce w rankingu.
– Dlaczego wypadamy tak nisko w międzynarodowych rankingach na rozumienie instrukcji obsługi? Bo zamiast ją czytać, Polak woli zapytać znajomego, który wcześniej instalował podobny sprzęt. Jesteśmy społeczeństwem gadanym i unikamy tego, co jest obce naszej kulturze, czyli czytania – komentuje psycholog społeczny, prof. Janusz Czapiński.
Dane budzące grozę, ale czy aby na pewno powinniśmy się temu dziwić? O tym, jak posługują się językiem pisanym wykształceni rodacy, mogliśmy się przekonać pod koniec lutego, kiedy to parlamentarzyści zostali poproszeni o napisanie dyktanda. Nie musieli pisać samodzielnie, lecz… w grupach, tak by mogli się konsultować w przypadku wątpliwości. Kiedy sprawdzono wyniki, okazało się, że nasza elita elit, na co dzień posługująca się językiem mówionym i pisanym, nie potrafi poprawnie pisać! Wbrew logice przyznano jednak tytuł Bezbłędnego Klubu Parlamentarnego tym zawodnikom, którzy… popełnili najmniej błędów!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1399 Postów
cyc cyc
(cysiek2)
Maniak
z dupy masz ten artykul zwykly paszkwil i to z roku 2010
pewnie dlatego nie poparty zadnym badaniem

bo wyniki na stronach PISA i OECD sa calkiem inne
co wiecej polscy uczniowie sa klasykowani znacznie powyzej norweskich
eduentuzjasci.pl/badania/32-informacje/i...assessment-pisa.html

wyniki z 2012
www.ifispan.waw.pl/pliki/wyniki_pisa.pdf

polska.newsweek.pl/wyniki-badan-pisa-201...tykuly,276203,1.html

Polacy radzą sobie lepiej od rówieśników z Niemiec, Francji i Wielkiej Brytanii.

Takie wyniki przynoszą właśnie opublikowane wyniki przeprowadzonego w 65 krajach świata badania PISA na ponad pół milionie 15 i 16-latków. W Polsce to uczniowie gimnazjów, którzy, jak się okazało, w międzynarodowym towarzystwie radzą sobie zupełnie nieźle. Zajmują szóste miejsce w Europie wyprzedzając między innymi Niemców, Francuzów i Brytyjczyków

że Polscy uczniowie zajmują 14 miejsce na świecie w matematyce, 10. w czytaniu i interpretacji tekstu i 9. w naukach przyrodniczych

OCZYWISCIE NORWEGIA DALEKO W TYLE POZA POLSKA

jakubmarian.com/map-of-the-results-of-pi...d-science-in-europe/

en.wikipedia.org/wiki/Programme_for_Inte...dent_Assessment#2012

POLSKA W PIERWSZEJ DZIESIATCE A NORWEGIA W CZWARTEJ
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1262 Posty
pawel piotr
(wrzeszczot)
Maniak
O kurde to pewnie dlatego cie tak nienawidza ci bluzgajacy na Polske
Ja glosuje na cycka pieniacza, pierwszego sledczego forum,

pewnie je zal sciska ze nieposiadaja takiej inteligencji ,przenikliwosci umyslu i zdolnosci obnazania klamstwa i manipulacji w ich wypowiedziach
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1399 Postów
cyc cyc
(cysiek2)
Maniak
Ja do Norwegii przyjechalam w 1986 roku. Tutaj urodzily sie moje dzieci i tutaj mieszkam i pracuje. Moj kontakt z Polska jest luzny i ja nie emocjonuje sie wydarzeniami polskimi.
Lubie ludzi i rozmawiam z wieloma osobami kazdego dnia. Zawsze staram sie zrozumiec pobudki jakimi kieruje sie kazda jednostka, jej uwarunkowania itp.
Dla mnie to forum jest mozliwoscia do obserwacji zachowan calkiem nowej emigracji zarobkowej. Nie jest to mila lektura. Czasami nie chce mi sie wierzyc, ze faktycznie ktos sie moze wypowiadac w typowy, forumowy sposob.
Chce wierzyc w to, ze osoby tutaj sie wypowiadajace nie sa grupa reprezentatywna wszystkich polakow.

nie zla bajeczke wymyslily zurnalistki z MN
nowy sposob na zwiekszenie ruchu na forum ,wystarczy wrzucic jakies klamstwo o Polsce a ludzie sie zbulwersuja i masowo beda pisac
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
18 Postów
matylda matylda
(matylda100)
Wiking
cysiek2 napisał:
Ja do Norwegii przyjechalam w 1986 roku. Tutaj urodzily sie moje dzieci i tutaj mieszkam i pracuje. Moj kontakt z Polska jest luzny i ja nie emocjonuje sie wydarzeniami polskimi.
Lubie ludzi i rozmawiam z wieloma osobami kazdego dnia. Zawsze staram sie zrozumiec pobudki jakimi kieruje sie kazda jednostka, jej uwarunkowania itp.
Dla mnie to forum jest mozliwoscia do obserwacji zachowan calkiem nowej emigracji zarobkowej. Nie jest to mila lektura. Czasami nie chce mi sie wierzyc, ze faktycznie ktos sie moze wypowiadac w typowy, forumowy sposob.
Chce wierzyc w to, ze osoby tutaj sie wypowiadajace nie sa grupa reprezentatywna wszystkich polakow.

nie zla bajeczke wymyslily zurnalistki z MN
nowy sposob na zwiekszenie ruchu na forum ,wystarczy wrzucic jakies klamstwo o Polsce a ludzie sie zbulwersuja i masowo beda pisac

Dokladnie. Szkoda, że ludzie nadal dają się nabierać na takie proste zagrywki.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
983 Posty
Dorota Hansen
(HotLips)
Maniak
Cycek

Znasz zart o logicznym mysleniu? Wydaje mi sie, ze nie.
Oto on:

Zaba Edek, siedzac w wozku inwalidzkim ( nie mial biedaczyna nog ) opowiadal swoim kolegom zabom o swoich feriach:
"Coz, wybralem sie na ferie do Francji, choc logika wskazywala na co innego"

Zycze tobie cycek duzo logiki. Wpierw mysl, pozniej pisz.

Teraz cycek pomysl nad tym.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Jakubie Mariuszu
wklejasz mapki z arytmetyki, a nie ze zdolności czytania i rozumienia tekstu
z przykrością sam muszę stwierdzić, że arytmetyka to kula u nogi rodowitych
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1262 Posty
pawel piotr
(wrzeszczot)
Maniak
matylda100 napisal:
Dokladnie. Szkoda, że ludzie nadal dają się nabierać na takie proste zagrywki.
a tak mnie zastanawialo ostatnia skad taki wysyp polkonorkow na forum piszacych wzorem jasty
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
983 Posty
Dorota Hansen
(HotLips)
Maniak
Duzy wysyp czegokolwiek stanowi o duzym urodzaju.
Zima moze byla wasza, ale wiosna bedzie nasza.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
DorHan napisał:
Czy ty kiedykolwiek odczulas niechec do siebie spowodowanego faktem, iz jestes polka? Ja nigdy. Ani w pracy, ani poza nia.
Ciezko mi w to uwierzyc, szczegolnie jezeli mieszkasz tu od roku 86.
Wiec albo jestes super ugodowa osoba, albo ograniczasz sie do kontaktow z bardzo mala grupa ludnosci (np. tylko w pracy), albo masz super szczescie.
Albo tez ktos ci musi powiedziec prosto z mostu Polak won, zebys wziela to za rasizm.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok