Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

SPRAWY POWAŻNE- przemoc w rodzinie - Norwegia

65 Postów
Katarzyna ...
(Midnight)
Początkujący
Witam,

Temat jest dość ciężki, ale warty poruszenia. Uczęszczam na kurs dla kobiet, dzisiaj odbyło się na nim spotkanie z Panią, która reprezentowała Oslo Krisesenter. Kiedy przyjechałam do Norwegii czytałam o problemach,które mają często spore kłopoty, bo mężowie po tym jak przyjechały do Norwegii zmienili się o 180 stopni. Z racji tego, że byłam jedyną Polką na tym spotkaniu obiecałam, że przekażę tą ważną informację na polskich forach w Norwegii.

Oslo Krisesenter zajmuje się pomocą kobietom i mężczyznom, których dotknęła przemoc w rodzinie (psychiczna lub fizyczna). Mogą zapewnić pomoc prawną i psychologiczną, mieszkanie, kursy (jeśli nie macie żadnego doświadczenia zawodowego). Nie jest prawdą, że odsyłają osobę prześladowaną do Polski, mogą bardzo pomóc. W przypadku osób nie mówiących zapewniają tłumacza. Jak mówiłam z racji tego, że na jednym z forum czytałam o dramatach niektórych ludzi bojących się zgłosić problem z racji ekonomicznych lub strachu przed utratą dzieci, postanowiłam przekazać informację dalej.

Kontakt do Oslo Krisesenter:

tel: 22480380
mail: postmaster@oslokrisesenter.no
www.oslokrisesenter.no

Życzę, żeby nikomu ten kontakt nie był potrzebny,ale zawsze warto wiedzieć, gdzie w razie czego szukać pomocy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
65 Postów
Katarzyna ...
(Midnight)
Początkujący
Wybaczcie, ale przy tak poważnej sprawie takie komentarze są po prostu nie na miejscu. Uważam, że taki kontakt może się przydać zarówno kobietom jak i mężczyznom i nie widzę absolutnie nic złego w tym, że przekazałam go dalej. Gdyby wszyscy przekazywali sobie ważne informacje na tym forum, a nie tylko wyśmiewali, krytykowali i obrażali innych może byłoby nam wszystkim lepiej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
604 Posty
Nicole po ojcu
(oppland)
Wyjadacz
zapomniałas dodac,że jak sa dzieci to + bagaż BV...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
[b]Midnight napisał:[/quote]

Oslo Krisesenter zajmuje się pomocą kobietom i mężczyznom, których dotknęła przemoc w rodzinie (psychiczna lub fizyczna). Mogą zapewnić pomoc prawną i psychologiczną, mieszkanie, kursy (jeśli nie macie żadnego doświadczenia zawodowego). Nie jest prawdą, że odsyłają osobę prześladowaną do Polski, mogą bardzo pomóc. W przypadku osób nie mówiących zapewniają tłumacza. Jak mówiłam z racji tego, że na jednym z forum czytałam o dramatach niektórych ludzi bojących się zgłosić problem z racji ekonomicznych lub strachu przed utratą dzieci, postanowiłam przekazać informację dalej.

Kontakt do Oslo Krisesenter:

tel: 22480380
mail: postmaster@oslokrisesenter.no
www.oslokrisesenter.no
.[/quote]

Jakies 10 lat temu, sama zawiozlam dziewczyne z 2-ka malutkich dzieci w srodku nocy do krisesenter. Byla w fatalnym stanie psychicznym (fizycznym zreszta tez). Znalazla tam wlasciwa pomoc. Spotkalam ja jakis rok temu: usamodzielnila sie, nauczyla jezyka, znalazla dobra prace i kupila mieszkanie (komuna jej w tym pomogla), dzieci zadowolone chodza do szkoly. Teraz ma narzeczonego norwega, ale co do stalego zwiazku z jakimkolwiek mezczyzna jest nastawiona bardzo sceptycznie..... I trudno sie dziwic, to co ona przeszla zostawia slad na cale zycie.

Tak, ze dziewczyny jezeli wam sie krzywda dzieje, kierujcie sie prosto do krisesenter.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
Yatsek napisał:
Midnight napisał:
Wybaczcie, ale przy tak poważnej sprawie takie komentarze są po prostu nie na miejscu. Uważam, że taki kontakt może się przydać zarówno kobietom jak i mężczyznom i nie widzę absolutnie nic złego w tym, że przekazałam go dalej.
facet nie bedzie sie pierdolil w drobiazgi... jak sie laska kurwi to strzeli z liscia i wystawi walizki za drzwi.... to tylko na amerykanskich filmach maz i zona chodza do poradni malzenskiej za raczke...
facet zmienia kobiete jesli mu ona nie pasuje... nie bedzie sie przeciez k***a meczyl cale zycie!!!!
to kobiety zawsze maja z tym problem bo one slepe niby byly... debilizm ku**a...

a jak sie trafia laska wariatka to nie jakies lewe instytucje pomagaja tylko policja... ta pani tutaj nie mieszka, prosze zabrac jej pretensje i krzyki jak najdalej stad... pomagaja!!!!

Taki scenariusz, to moze byc realny, ale tylko w Polsce...
Sprobuj go zrealizowac tutaj
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Panie Yatsek, Sebastian, oppland... - jedyne co osiagneliscie swoimi krzykami, to to, ze ten post jest caly czas aktywny i dobrze widoczny dla wszystkich. Nic byscie nie napisali, to zginalby on szybko zakopany gora innych postow.
Krzyczycie tak, ze czlowiek by pomyslal, ze watek ten dotyczy was i boicie sie, ze zona nagle sie dowie, ze moze liczyc na jaks pomoc.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
604 Posty
Nicole po ojcu
(oppland)
Wyjadacz
Elise napisał:
Panie Yatsek, Sebastian, oppland... - jedyne co osiagneliscie swoimi krzykami, to to, ze ten post jest caly czas aktywny i dobrze widoczny dla wszystkich. Nic byscie nie napisali, to zginalby on szybko zakopany gora innych postow.
Krzyczycie tak, ze czlowiek by pomyslal, ze watek ten dotyczy was i boicie sie, ze zona nagle sie dowie, ze moze liczyc na jaks pomoc.

najpierw sie upewnij kim jestem a póżniej pisz,bo zainteresowań kobietami to ja nie mam....no chyba,że u ciebie to norma miec męża i dziewczynę po drugie gdzie ty widzisz krzyki z mojej strony?a po trzecie jesli ci przeszkadza ten post to poprostu go nie czytaj lub zgłos do moderatora....nie możesz dyrygowac czy ma on zniknać czy nie i wypowiadac sie za inne osoby,bo podejrzewam,że nie wszyscy maja takie zdanie jak ty
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2235 Postów
Anders B
(AndersB)
Maniak
z tego co zaobserwowałem to nie tylko faceci zmieniaja sie tu o 180st... szukajcie norwegów a nie polaków... to bardzo porządni ludzie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
812 Posty

(optimus reaktywacja)
Maniak
anders b. napisał:
z tego co zaobserwowałem to nie tylko faceci zmieniaja sie tu o 180st... szukajcie norwegów a nie polaków... to bardzo porządni ludzie

Nie od dzis wiadomo, ze jak sie baby nie bije to jej watroba gnije, a i dzieci mozna bic!, przeciez od klapsa jeszcze nikt nie umarl.
Księgi Powtórzonego
Prawa: „Jeśli ktoś będzie miał syna nieposłusznego
i krnąbrnego, nie słuchającego upomnień ojca ani matki, tak że
nawet po upomnieniach jest im nieposłuszny, ojciec i matka pochwycą
go, zaprowadzą do bramy, do starszych miasta, i powiedza
starszym miasta: «Oto nasz syn jest nieposluszny i krnabrny,
nie slucha naszego upomnienia, oddaje siê rozpuœcie i
pijañstwu». Wtedy mê¿owie tego miasta bêda kamieniowali go,
az umrze

James Dobson, który
w swojej książce pt. Uparte dziecko zawiera dość szczegółową
instrukcję bicia dzieci. Według niego kary cielesne mogą/powinny
być stosowane wobec dzieci od 15 miesiąca do 12 roku życia.
Takie kary powinny być wykonywane „na zimno” (tj. bez
gniewu), neutralnym przedmiotem (np. pasem lub kijem),
w atmosferze miłości (po, przed i w trakcie bicia należy zapewniać
dziecko o swojej miłości). Dobson twierdzi, że karę
cielesną powinno się stosować nie tylko w sytuacji okazania
nieposłuszeństwa rodzicom, ale również w celu kształtowania
u dziecka odpowiednich (chrześcijańskich) postaw.

wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Tresuj-d...sc.html?ticaid=1f48a

Nauwa sie pytanie, czy jezeli jestes dobrym katolikiem to powinienes bic?
Odpowiedz jest prosta - tak!, ale tylko piane, jak kazdy dobry katolik.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
854 Posty
BEATA K
(B.K.)
Maniak
czytam te posty i poprostu nie wierze...nie wiecie,udajecie,ze nie wiecie albo nie chcecie wiedziec co tak naprawde dzieje sie w Polsce...fajnie,ze w Norge nie ma tego problemu,wszyscy sa idealni...tylko czy aby napewno?człowiek ktory przez kilka a moze nawet kilkanascie lat katował swoja rodzine nie zmienia sie z dnia na dzien..jest tu zbieranina ludzi z róznych miast i wsi..nie wiemy co dany człowiek soba reprezentuje i jaki był wczesniej...
problem przemocy w rodzinie istnieje czy nam sie to podoba czy nie...najgorzej było w czasach najwiekszego kryzysu w małych miejscowosciach gdzie brak pracy i lepszych perspektyw na zycie jeszcze to pogłebiał...nie było miesiaca,ba nawet tygodnia bez interwencji...na nic sie zdały wizyty policji,zakładanie kart,straszenie sadem i kuratorem...tak naprawde ofiary zdane były same na siebie,na miejsce w domu samotnej matki czekało sie miesiacami,pogotowia opiekuncze przepełnione,przyjmowali tylko z interwencji bezposredniej...niebieska linia czesto nie działała...
wiec mowienie tutaj o gnijacej watrobie i ,,lisciu,,jest ciosem ponizej pasa...połamane nosy,popodbijane oczy,popekane zebra,powybijane zeby,powyrywane włosy a o krwiakch i siniakch na całym ciele nie wspomne...dzieci wstydzace sie w szkole,idace głodne na lekcje i bedace posmiewiskiem tych z ,,lepszych,,rodzin.aj duzo by opisywac...
i pytanie....kto dał prawo jednemu człowiekowi tak znecac sie nad innymi?co siedzi w takim osobniku,ze wyzwala same złe instynkty..zwierzecosc?nie,zwierzeta sa litosciwe,poluja tylko aby zaspokoic głod...a przeciez kiedys kochali te kobiety,były dla nich kochaniami,słonkami,skarbusiami...po trzy dni pili jak sie dziecko rodziło...a teraz zmieniaja ich zycie w piekło....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok