jasta102 napisał:
Zuzu napisał:
Najważniejsze żeby wyczyścili adecco z dziadostwa jakie tam panuje.
a to może właśnie tylko temu dziadostwu udało się znaleźć zatrudnienie tylu biedakom z Polski i rodziny miały co do gara włożyć. w takiej np Szwajcarii dziadostwa nie ma i wiesz co parę lat temu w okresie prosperity a nie globalnego kryzysu powiedzieli mojemu znajomemu, który tam zadzwonił do agencji pośrednictwa pracy, a miał papiery elektryka, doświadczenie i bardzo dobrą znajomość niemieckiego. Powiedzieli mu - my Polaków nie przyjmujemy do pracy. Także może odmów Ojcze Nasz i Zdrowaś Marjo za dziadostwo jakie w Adecco panowało i panuje
Do NO to nie ma co porównywać innych krajów.W Szwajcarii musisz mieć paszport niemiecki żeby pracować na etacie(Niemcy i Austria też podobne myki stosowali, ale unia ich teraz zmusza do całkowitego otwarcia rynku)
W tych sektorach o których jest tak głośno teraz polaków nie było zbyt wielu (głównie Skandynawowie ), więc argument o zaniżaniu stawek ze względu na narodowość mi tu wcale nie pasuje.
Tu adecco ewidentnie łamało prawo płacąc poniżej minimalnej stawki (teraz pewnie dokładnie prześwietlą czego to jeszcze nie płacili)
Poza kilkoma wyjątkami, ludzi których poznałem z adecco to radzili sobie nie najgorzej w Polsce i na brak pracy nie narzekali i do gara mieli co włożyć.
Dziadostwo jest dlatego że ludzie w adecco czuli się nietykalni (plus żerowali na ludzkiej niewiedzy, tutaj to się tyczy głównie obcokrajowców) , a osoby pracujące dla nich siedziały cicho co by pracy nie stracić.