Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
22 Posty

(Pumba1988)
Wiking
Ja robie nocki do godziny od 10 do 6 masz dodatek 70kr do tego 1h to 1.15h normalnej u Nas wychodzi 5tyg pracujących i tydzień wolny za który firma płaci...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
38 Postów
Dakotapasy
(Dakotapasy)
Nowicjusz
Związki zawodowe w tym momencie jest ciężki temat po pierwsze musi być większa połowa zapisana do związków a wierz mi że jeżeli przyjdzie do spotkania pracodawca i związki to dużo osób zrezygnuje z zapisania się bo po prostu się będą bać że stracą pracę ale najpierw pracodawca musi podpisać umowę zbiorową to zajmuje około puł roku i są to bardzo duże koszty dodatkowe dla pracodawcy jeżeli niema umowy zbiorowej to nic nie zdziałasz a jeżeli chcesz związki co się zajmują budowlaną www.fellesforbundet.no
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
740 Postów

(Remigrant)
Wyjadacz
Jusko napisał:
Witam. Firma oddelegowala grupke Polakow do pracy w systemie zmianowym. Pracujemy 12 nocek ( od 18 do 6 ) pod rzad i potem mamy 16 dni wolnego.
Dostalismy podwyzke po 15 koron do kazdej godziny pracy.
Pracujemy nocki takze w soboty i niedziele.
Mamy kontrakty na stale i zgodnie z kodeksem pracy powinnismy pracowac min. 150 godzin miesiecznie jednak wychodzi nam po 138 godzin.
Ogolnie szef nas dyma i mam teraz kilka pytan do Was:
1. Wiem ze za prace w nocy oraz soboty i niedziele nalezy sie dodatek do godziny pracy i nie jest to 15 koron. Gdzie znajde informacje wedlug jakiej taryfy szef powinien nam placic, czyli ile dokladnie powinnismy miec placone za prace w nocy oraz weekendy?
2. Pracujemy 138 godzin a mamy stale kontrakty. Czy mimo 138 godzin pracy powinnismy miec placone za 150 ?
3. Czy zapisane do zwiazkow zawodowych cos moze nam pomuc ? Jesli tak to prosze o nazwy polskich zwiazkow w Norwegii.
Z gory dziekuje za wszystkie podpowiedzi.

- 15 nok podwyżki, jednak przy jakiej stawce godzinowej brutto i najważniejsze w jakiej branży/ sektorze państwowym?
- w systemie rotacyjnym, /turnusy/ nie ma znaczenia w jakie dni pracujecie, ograniczenia dotyczą jedynie ilości godzin pracy na dobę jak i okres dotyczący podziału doby, dzień/nocka.
Skoro pracujecie od 18, to do 22 jest to normalnym dniem pracy, dopiero po 22, naliczane są dodatki nocne i to o ile tak mówi zakładowy regulamin pracy.
- Możesz przytoczyć ten przepis kodeksu pracy, który ujmuje miesięczny godzinowy minimalny czas pracy, tak polski jak i norweski.
- Wszystko zależy od tego, jak masz sporządzoną umowę o pracę, to że masz umowę na stałe, nie oznacza automatycznie, że masz mieć płacone za godziny których nie wypracowałeś i to bez względu na zewnętrzne warunki.
- Zapisanie się teraz do związku, gdy zaistniał już "konflikt" poza płaceniem składki i iluzorycznymi korzyściami, nic wam nie da, tak jak napisano wyżej.
Jednak masz możliwość skorzystania z bezpłatnej porady prawnej w związkach, nawet nie należąc do związków.
Napisz, jaką masz obecnie stawkę godzinową, potwierdzoną na piśmie aneksem do umowy głównej.
Oraz najważniejsze w jakiej branży pracujesz, Budownictwo Przemysł Rolnictwo, Usługi.
Dużo tutaj napisałeś jednak nie najważniejszej informacji.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
810 Postów
defenderr
(defenderr)
Maniak
gabriel zlodziej i damski bokser znowu sie mundruje a gowno wie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
105 Postów
Karol Juskowiak
(Jusko)
Początkujący
Wiec wiekszosc Norwegow co u nas pracuje jest zapisana do zwiazkow i z tego co wiem to wszyscy jestesmy na umowie zbiorowej gdyz mamy feriepenger 12 %. Firma jest z branzy budowlanej. Jeden kolega sie juz sadzil z nasza firma bo szef go zwolnil bezprawnie i z tego co mi mowil to te nasze umowy sa tak prymitywne ze wrecz niezgodne z prawem. Skoro jest kodeks pracy ktory ma swoje wytyczne to chyba to jak jest skonstruowana umowa jest sprawa podrzedna. Jak narazie oficjalnego konfliktu nie ma. Chcialbym sie zapisac do zwiazkow i moze nawet przemilczec kilka miesiecy zeby pozniej moc walczyc o swoje gdyz wiem ze zawsze jest jakis okres karencji w zwiazkach. Nasze stawki godzinowe sa od 185 do 210 NOK juz z dodatkiem ale co to ma za znaczenie ile mamy na godzine ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
105 Postów
Karol Juskowiak
(Jusko)
Początkujący
Czy ja musze zapisac sie wiec do tego samego zwiazku co Norwegowie z mojej firmy czy moge sobie wybrac jakis inny ??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
740 Postów

(Remigrant)
Wyjadacz
Jusko napisał:
Wiec wiekszosc Norwegow co u nas pracuje jest zapisana do zwiazkow i z tego co wiem to wszyscy jestesmy na umowie zbiorowej gdyz mamy feriepenger 12 %. Firma jest z branzy budowlanej. Jeden kolega sie juz sadzil z nasza firma bo szef go zwolnil bezprawnie i z tego co mi mowil to te nasze umowy sa tak prymitywne ze wrecz niezgodne z prawem. Skoro jest kodeks pracy ktory ma swoje wytyczne to chyba to jak jest skonstruowana umowa jest sprawa podrzedna. Jak narazie oficjalnego konfliktu nie ma. Chcialbym sie zapisac do zwiazkow i moze nawet przemilczec kilka miesiecy zeby pozniej moc walczyc o swoje gdyz wiem ze zawsze jest jakis okres karencji w zwiazkach. Nasze stawki godzinowe sa od 185 do 210 NOK juz z dodatkiem ale co to ma za znaczenie ile mamy na godzine ?- w sektorze budowlanym, dodatek za pracę w nocy to 40% podstawowej stawki brutto. Dlatego jest to takie ważne jaką ma się stawkę wyjściową oraz jak jest sporządzona umowa o pracę. Proszę jeszcze raz przeczytać dokładnie to co napisałem w poprzednim poście, albo faktycznie zapisz się do byle jakich związków, a zwłaszcza nie do tych samych co norwescy koledzy z twojej pracy.
Najlepiej do polskiego związku zawodowego solidarność z siedzibą w Drammen.
Życzę owocnej walki o swoje, i spokojnego Nowego Roku, oby nie na bezrobotnym.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
38 Postów
Dakotapasy
(Dakotapasy)
Nowicjusz
Tylko jeżeli się zapiszesz do innych związków zawodowych to niebendziesz miał umowy zbiorowej i nic nie wywalczysz musisz być w tych samych związkach i niema żadnej kadencji jeżeli jest jakiś problem to go zglaszasz do męża zaufania ktury jest w waszej firmie i on cię reprezentuje u pracodawcy jeżeli on nie da rady zglaszasz problem do związków ale wcześniej musi być spisany protokół z pracodawcą i mężem zaufania w twojej sprawie zgody lub niezgody
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
105 Postów
Karol Juskowiak
(Jusko)
Początkujący
Ale my jestesmy na umowie zbiorowej. Dlaczego najlepsza opcja jest wybrac ten sam zwiazek ? Czy polski zwiazek SOLIDARITET nie jest w stanie rozwiazac naszych problemow ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
38 Postów
Dakotapasy
(Dakotapasy)
Nowicjusz
Dlatego nierozwiarze problemu bo każde zwiaski są od czego innego są słabsze i mocniejsze i nie morze być dwóch związków w tej samej firmie tak samo dwóch umów zbiorowych pracodawca niebendzie płacił do tych związków i drugich byłoby niezgodne z prawem jesteś w dobrej sytuacji bo już macie związki tylko się zapytaj czy jest umowa zbiorową i kto jest mężem zaufania bo to że macie feriepengen 12%to oni czym nie swiadczy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok