Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
105 Postów
Karol Juskowiak
(Jusko)
Początkujący
OK. A jak to sie dokladnie odbywa ? Zapisuje sie do zwiazku i nastepnie zwiazek wysyla jakies informacje do firmy ze jestem juz czlonkiem ? Jaka jest procedura postepowania ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
38 Postów
Dakotapasy
(Dakotapasy)
Nowicjusz
Zapisujesz się do związków i związki wysyłają informacje do pracodawcy i pracodawca ściąga ci z pensji 1,80%od kwoty brutto na związki i od tego momentu masz dodatkowe ubezpieczenie 3000000 Milj koron w razie zgonu niezależnie w jakim kraju jesteś 400000tys koron od wypadku stałego uszczerbku na zdrowiu jesteś ubezpieczony 24h i tą kwotę która pracodawca potraca odliczasz od podatku jest jeszcze wiele innych dodatków
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
105 Postów
Karol Juskowiak
(Jusko)
Początkujący
Dzieki za rozjasnienie tematu. Po Nowym Roku zapisuje sie do zwiazkow i jakos powoli sytuacja moze sie wyklaruje.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
810 Postów
defenderr
(defenderr)
Maniak
Remigrant napisał:
Jusko napisał:
Witam. Firma oddelegowala grupke Polakow do pracy w systemie zmianowym. Pracujemy 12 nocek ( od 18 do 6 ) pod rzad i potem mamy 16 dni wolnego.
Dostalismy podwyzke po 15 koron do kazdej godziny pracy.
Pracujemy nocki takze w soboty i niedziele.
Mamy kontrakty na stale i zgodnie z kodeksem pracy powinnismy pracowac min. 150 godzin miesiecznie jednak wychodzi nam po 138 godzin.
Ogolnie szef nas dyma i mam teraz kilka pytan do Was:
1. Wiem ze za prace w nocy oraz soboty i niedziele nalezy sie dodatek do godziny pracy i nie jest to 15 koron. Gdzie znajde informacje wedlug jakiej taryfy szef powinien nam placic, czyli ile dokladnie powinnismy miec placone za prace w nocy oraz weekendy?
2. Pracujemy 138 godzin a mamy stale kontrakty. Czy mimo 138 godzin pracy powinnismy miec placone za 150 ?
3. Czy zapisane do zwiazkow zawodowych cos moze nam pomuc ? Jesli tak to prosze o nazwy polskich zwiazkow w Norwegii.
Z gory dziekuje za wszystkie podpowiedzi.

- 15 nok podwyżki, jednak przy jakiej stawce godzinowej brutto i najważniejsze w jakiej branży/ sektorze państwowym?
- w systemie rotacyjnym, /turnusy/ nie ma znaczenia w jakie dni pracujecie, ograniczenia dotyczą jedynie ilości godzin pracy na dobę jak i okres dotyczący podziału doby, dzień/nocka.
Skoro pracujecie od 18, to do 22 jest to normalnym dniem pracy, dopiero po 22, naliczane są dodatki nocne i to o ile tak mówi zakładowy regulamin pracy.
- Możesz przytoczyć ten przepis kodeksu pracy, który ujmuje miesięczny godzinowy minimalny czas pracy, tak polski jak i norweski.
- Wszystko zależy od tego, jak masz sporządzoną umowę o pracę, to że masz umowę na stałe, nie oznacza automatycznie, że masz mieć płacone za godziny których nie wypracowałeś i to bez względu na zewnętrzne warunki.
- Zapisanie się teraz do związku, gdy zaistniał już \"konflikt\" poza płaceniem składki i iluzorycznymi korzyściami, nic wam nie da, tak jak napisano wyżej.
Jednak masz możliwość skorzystania z bezpłatnej porady prawnej w związkach, nawet nie należąc do związków.
Napisz, jaką masz obecnie stawkę godzinową, potwierdzoną na piśmie aneksem do umowy głównej.
Oraz najważniejsze w jakiej branży pracujesz, Budownictwo Przemysł Rolnictwo, Usługi.
Dużo tutaj napisałeś jednak nie najważniejszej informacji.

co to rysiek nie pojechales do gabriela nba swieta przeciez sie znacie a i podobno ma ciezka sytuacje prawna i mial sie nie udzielac na forum
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
kreonis
(kreonis)
Wiking
tym chata bogata co ukradnie tata i syn
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
31 Postów
Nowicjusz
Wiem tyle że pracodawcy nie lubią jak pracownik należy do związków zawodowych Przyczyny można się domyśleć Jak na prawdę macie stałe umowy to ja na waszym miejscu bym się zapisał Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
105 Postów
Karol Juskowiak
(Jusko)
Początkujący
Wiec sprawa wyglada tak ze wszyscy Norwedzy z niewiadomych mi przyczyn wypisali sie ze zwiazkow w sierpniu. Wiec jezeli nie nalezymy do zwiazkow to prosze napiszcie mi jakie sa dodatki (wynikajace z kodeksu pracy lub innych praw) ?
1. Dodatek za prace na nocki ?
2, Dodatek za prace w tunelu ?
3. Dodatek za delegacje (o ile taki istnieje) ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
740 Postów

()
Wyjadacz
Jusko napisał:
Wiec sprawa wyglada tak ze wszyscy Norwedzy z niewiadomych mi przyczyn wypisali sie ze zwiazkow w sierpniu. Wiec jezeli nie nalezymy do zwiazkow to prosze napiszcie mi jakie sa dodatki (wynikajace z kodeksu pracy lub innych praw) ?
Jaki ty jesteś uciążliwy/upierdliwy/.
Poproś szefa by dał tobie regulamin pracy w waszej firmie i tam będziesz miał czarno na czarnym opisane co i jak, niemniej nadal twierdzę, że wszystko masz już dokładnie ujęte w twojej umowie o pracę, wystarczy ją przeczytać dokładnie i ze zrozumieniem tekstu.
Ot i cała filozofia.
Pozdrawiam Nowo Rocznie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
zbigniewA
(zbigniewA)
Wiking
napisał:
Jusko napisał:
Jaki ty jesteś uciążliwy/upierdliwy/.
Poproś szefa by dał tobie regulamin pracy w waszej firmie i tam będziesz miał czarno na czarnym opisane co i jak, niemniej nadal twierdzę, że wszystko masz już dokładnie ujęte w twojej umowie o pracę, wystarczy ją przeczytać dokładnie i ze zrozumieniem tekstu.
Ot i cała filozofia.
Pozdrawiam Nowo Rocznie

sam jestes w czarnej dupie koci pasterzu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
105 Postów
Karol Juskowiak
(Jusko)
Początkujący
Kto pyta nie bladzi kolego. Gdybym mial to w umowie to bym nie zadawal pytan.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok