Witam. Firma oddelegowala grupke Polakow do pracy w systemie zmianowym. Pracujemy 12 nocek ( od 18 do 6 ) pod rzad i potem mamy 16 dni wolnego. Dostalismy podwyzke po 15 koron do kazdej godziny pracy. Pracujemy nocki takze w soboty i niedziele. Mamy kontrakty na stale i zgodnie z kodeksem pracy powinnismy pracowac min. 150 godzin miesiecznie jednak wychodzi nam po 138 godzin. Ogolnie szef nas dyma i mam teraz kilka pytan do Was:
1. Wiem ze za prace w nocy oraz soboty i niedziele nalezy sie dodatek do godziny pracy i nie jest to 15 koron. Gdzie znajde informacje wedlug jakiej taryfy szef powinien nam placic, czyli ile dokladnie powinnismy miec placone za prace w nocy oraz weekendy?
2. Pracujemy 138 godzin a mamy stale kontrakty. Czy mimo 138 godzin pracy powinnismy miec placone za 150 ?
3. Czy zapisane do zwiazkow zawodowych cos moze nam pomuc ? Jesli tak to prosze o nazwy polskich zwiazkow w Norwegii.
Z gory dziekuje za wszystkie podpowiedzi.
1. Wiem ze za prace w nocy oraz soboty i niedziele nalezy sie dodatek do godziny pracy i nie jest to 15 koron. Gdzie znajde informacje wedlug jakiej taryfy szef powinien nam placic, czyli ile dokladnie powinnismy miec placone za prace w nocy oraz weekendy?
2. Pracujemy 138 godzin a mamy stale kontrakty. Czy mimo 138 godzin pracy powinnismy miec placone za 150 ?
3. Czy zapisane do zwiazkow zawodowych cos moze nam pomuc ? Jesli tak to prosze o nazwy polskich zwiazkow w Norwegii.
Z gory dziekuje za wszystkie podpowiedzi.