Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

UDI pobyt na 6 miesiecy - Norwegia

13 Posty
Magda Sablew
(magdasb)
Wiking
Witam!

Mam jedno pytanie, chcialam sie zarejestrowac jako osoba poszukujaca pracy w Norwegii na UDI, poniewaz niedlugo mina mi 3 miesiace tzw turystyczne.. Dostalam termin rozmowy ale widzialam, ze lista dokumentow, ktore mam dostarczyc jest ogromna!!

Mianowicie,jest tam napisane ze powinnam miec prawie 10tys euro na koncie? Przetlumaczony dyplom z uczelni? Nie rozumiem...Czy ktoś w ostatnim czasie był w Udi i rejestrował się jako job seeker?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
iwikiwi napisał:
Witam!

Mam jedno pytanie, chcialam sie zarejestrowac jako osoba poszukujaca pracy w Norwegii na UDI, poniewaz niedlugo mina mi 3 miesiace tzw turystyczne.. Dostalam termin rozmowy ale widzialam, ze lista dokumentow, ktore mam dostarczyc jest ogromna!!

Mianowicie,jest tam napisane ze powinnam miec prawie 10tys euro na koncie? Przetlumaczony dyplom z uczelni? Nie rozumiem...Czy ktoś w ostatnim czasie był w Udi i rejestrował się jako job seeker?

Studiować zamierzasz w NO czy jak?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
704 Posty
MultiNOR Konsultant
(MultiNOR)
Wyjadacz
Pobyt w Norwegii, dłuższy niż 3 miesiące, musi zostać odpowiednio umotywowany np. podjęcie studiów, rozpoczęcie pracy, czy połączenie z rodziną zamieszkałą w krainie fiordów. Każda z sytuacji wymaga przedstawienia innych dokumentów. 10 tyś EURO, o którym wspominasz ma na celu udokumentować, że będziesz w stanie się samodzielnie utrzymać w najbliższych tygodniach.
Zgłoś wpis
13 Posty
Magda Sablew
(magdasb)
Wiking
No tak..ale na prawde jest tak ze kazdy kto tu przyjezdza i szuka pracy ma przedstawic 10tys eu na koncie? Jakbym tyle miala otworzylabym firme a nie szukala pracy jako kelnerka mieszkanie mam tutaj za darmo i oszczednosci w kieszeni ale nie w takiej kwocie i nie na koncie w banku..chce szukac legalnie pracy i nie mam 10 tys euro zeby im to udokumentowac.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
iwikiwi napisał:
Witam!

Jezeli masz gdzie mieszkac i pieniadze na zycie, to po co chcesz sie rejestrowac jako poszukujaca pracy? Taka rejestracja nic ci nie da i w niczym nie pomoze. Prace musisz sobie znalezc sama.
Na wszelki wypadek jak juz bedzie ci sie koczyl ten 3 miesieczny okres pobytu, to jedz do Szwecji na zakupy i zachowaj paragon. Potem znow mozesz byc tu trzy miesiace.
W rzeczywistosci bialej dziewczyny policja na ulicy nie zatrzyma i nie bedzie wypytywala jak dlugo tu jestes.
Znajdziesz prace to sie zarejestrujesz na dluzszy pobyt.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
Magda Sablew
(magdasb)
Wiking
Wlasnie musze to zrobic poniewaz moj chlopak nie jest z eu i zarejestrowali nas na policji jako narzeczenstwo i zeby dokonczyc jego aplikacje musze ja zarejestrowac sie jako job seeker zeby on mogl tu zostac i legalnie jako samboer szukac pracy..czekalismy dwa miesiace zeby nas zarejestrowali w systemie na policji i jak juz to zrobili powiedzieli ze nastepny krok to umowienie wizyty w Udi..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
Magda Sablew
(magdasb)
Wiking
Ale powiedzieli ze tam nam pomoga i nie wspominal mi ze mam miec kupe kasy ze soba.. powiedzial wez paszport i umow sie do Udi..ale jak juz sie zarejestrowalam to dostalam maila z informacja o dokumentach ktore trzeba dostarczyc..w tym 10 tys eu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
iwikiwi napisał:
Wlasnie musze to zrobic poniewaz moj chlopak nie jest z eu i zarejestrowali nas na policji jako narzeczenstwo i zeby dokonczyc jego aplikacje musze ja zarejestrowac sie jako job seeker zeby on mogl tu zostac i legalnie jako samboer szukac pracy..czekalismy dwa miesiace zeby nas zarejestrowali w systemie na policji i jak juz to zrobili powiedzieli ze nastepny krok to umowienie wizyty w Udi..

Zle zrozumialas to, co ci powedzieli. Zeby twoj chlopak mogl tu zostac, to musi wystapic o oppholdskort dla ludzi spoza unii. Zeby to zalatwic, to ty musisz tu byc legalnie i miec prace, poza tym musicie udowodnic dwa lata zamieszkiwania razem jesli nie macie wspolnego dziecka.
Samo zarejestrowanie nic ci nie da, chyba ze masz milion koron na koncie, to wtedy tak.
Jako osoba poszukujaca pracy, czyli dla UDI osoba bez srodkow do zycia w Norwegii nie jestes w stanie utrzymywac siebie i jego.
Poza tym na oppholdskort czeka sie pol roku i mozna dostac odpowiedz negatywna.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
Magda Sablew
(magdasb)
Wiking
ale my juz mamy udowodnione w systemie norweskim, ze mieszkalismy razem ponad 2 lata. To juz maja w systemie.Kiedy zadzwonili i powiedzieli, ze to juz mamy zalatwione nastepnym krokiem ma byc wizyta w UDI, ale ze mamy sie nie martwic, ze nam tam oni ze wszystkim pomoga. Ten policjant wie, ze jestesey bez srodkow i mieszkamy u znajomych, wiec sama juz nie wiem. Moze to nie bedzie taka zwykla oficjalna rejestracja, tylko jesli juz zalatwiane bylo przez policje i uznali nasze dowody to bedzie z gorki...Powiedziano mi, ze bedzie mogl pracowac bez problemu, tylkoze musimy isc na spotkanie do UDI, ze mam wziac paszport i zarejestrowac nas jako Job Seeker...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
Magda Sablew
(magdasb)
Wiking
Chodzi o to, ze wg policjanta w systemie widniejemy juz jako samboer i warunkiem jest to zeby w ciagu 6 miesiecy wziac slub, wiec nie wiem czy on ma czekac na pozwolenie 6 miesiecy,skoro bedzie tutaj na wizie samboer z mozliwoscia podjecia pracy?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok