Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
142 Posty

(artgregor)
Stały Bywalec
Pass
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
87 Postów
Tomasz Kacperski
(Niezniszczalny)
Początkujący
Alez oczywiscie mozesz byc zatrudniony nawet u 5 pracodowcow ale nie u osob prywatnych. Podatek Vat, jest jeszcze cos takiego a do tego wymagana jest legalna dzialalnosc gospodarcza...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Niezniszczalny napisał:
Alez oczywiscie mozesz byc zatrudniony nawet u 5 pracodowcow ale nie u osob prywatnych. Podatek Vat, jest jeszcze cos takiego a do tego wymagana jest legalna dzialalnosc gospodarcza...

Alez oczywiscie, ze moze byc zatrudnina nawet u 5 osob prywatnych. Absolutnie nie musi zakladac zadnej dzialalnosci gospodarczej.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Agnieszka Peryt
(Pećka)
Wiking
Cześć,
podpisujesz z klientem kontrakt - masz go w wersji nor-pl , wpisz sobie standard arbeidsavtale w google. Resztę robi klient, ściąga Twoją kartę podatkową i w zależności jak ustalisz płatność - np raz w mcu - wtedy on loguje się przez alltin, tam rozlicza usługę na druku A04 MELDING OM LONNET ARBEID I HJEMMET. wtedy dostaje giro z nr konta na podatek. druk jest banalnie prosty, mnie klienci wrzucają kopię na maila lub drukują. oprócz tego w momencie zapłaty podatku dostajesz smsa z informacją na jakiej stronie możesz sprawdzić kto ten podatek zapłacił . i tyle
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
763 Posty
Joanna C
(giovi2)
Wyjadacz
Lindemans napisał:
Niezniszczalny napisał:

Alez oczywiscie, ze moze byc zatrudnina nawet u 5 osob prywatnych. Absolutnie nie musi zakladac zadnej dzialalnosci gospodarczej.

No jasne, że może, niech nikt nie wymyśla głupot i nie rzuca kłód pod nóg rodakom!
Przecież autorka wątku wszystko wie, bo jej wielu znajomych pracuje w takim systemie!

Ps. Tylko tak do końca nie kumam, po co zakładała ten wątek, skoro taka poinformowana.?!

MonikaRadekKlesinscy napisał:
artgregor napisał:
Nie bardzo rozumie juz o co tobie chodzi taki model jak ty piszesz Nikt nie stosuje jak juz wcześniej napisano jest to możliwe teoretycznie ale nie praktyczne wiedz widzę jestes sprzątaczka z inowacja - )

Jednak jest mozliwe w praktyce rownież , Mam wielu znajomych którzy stosuja taki sam system pozdawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
napisał:
[quote]Lindemans napisał:
Niezniszczalny napisał:

No jasne, że może, niech nikt nie wymyśla głupot i nie rzuca kłód pod nóg rodakom!
Przecież autorka wątku wszystko wie, bo jej wielu znajomych pracuje w takim systemie!

Ps. Tylko tak do końca nie kumam, po co zakładała ten wątek, skoro taka poinformowana.?!

Malo mnie obchodzi, czy autorka jest poinformowana mniej, czy bardziej. Ja tylko odnioslam sie do wypowiedzi kogos, kto twierdzi, ze nie mozna legalnie pracowac dla kilku osob prywatnych bez zakladania firmy. Nie wiem wiec, w jaki celu mnie cytowalas komentujac wiedze zalozycielki tematu ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
napisał:
Lindemans napisał:
Niezniszczalny napisał:

Malo mnie obchodzi, czy autorka jest poinformowana mniej, czy bardziej. Ja tylko odnioslam sie do wypowiedzi kogos, kto twierdzi, ze nie mozna legalnie pracowac dla kilku osob prywatnych bez zakladania firmy. Nie wiem wiec, w jaki celu mnie cytowalas komentujac wiedze zalozycielki tematu ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
WujekJanek napisał:
Tatian, Tamar, Maszeniek i wszelkich innych Ukrainek i Bialorusinek oferujacych Ci, ze raz w tygodniu sprzatnie ci mieszkanie i wystawi za to fakture VAT, oraz jedna pania Swietlane, ktora oferuje Ci to samo, za te same pienidze, ale musisz podpisac z ni umowe, co miesiac pamietac o wypelnianiu drukow i wysylaniu ich do skarbowki, obliczac wysokosc skladek i zaliczek, wysyac przelewy, co roku wystawiac... i tak dalej... A jeszcze pani Swietlana bedzie Ci opowiadac, ze bya w Urzedzie Skarbowym i tam jej powiedzieli....
A na koncu pani Swietlana zażąda jeszcze feriepenger
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
Elise napisał:
WujekJanek napisał:
Tatian, Tamar, Maszeniek i wszelkich innych Ukrainek i Bialorusinek oferujacych Ci, ze raz w tygodniu sprzatnie ci mieszkanie i wystawi za to fakture VAT, oraz jedna pania Swietlane, ktora oferuje Ci to samo, za te same pienidze, ale musisz podpisac z ni umowe, co miesiac pamietac o wypelnianiu drukow i wysylaniu ich do skarbowki, obliczac wysokosc skladek i zaliczek, wysyac przelewy, co roku wystawiac... i tak dalej... A jeszcze pani Swietlana bedzie Ci opowiadac, ze bya w Urzedzie Skarbowym i tam jej powiedzieli....
A na koncu pani Swietlana zażąda jeszcze feriepenger

A czemu miala by nie zazadac? Nalezy jej sie jak psu buda.
Ze tak powiem, a raczej przytocze zamieszczone w kilku postach powyzej
a)...wiemy dobrze bo wielu znajomych tak robi...
b)...norwegowie sie na to godza i sa zadowoleni...
c)...Pani z skatt powiedziala...
d)...wszystko zalezy od dobrze spisanej umowy...

Zreszta, sam przeciez napisalem, ze ten model teoretycznie jest mozliwy.
Zaznaczam tez, iz wiele dziel literazkich konczy sie zdaniem I ja tam bylem, miod i wino pilem, a potem zyli dlugo i szczesliwie...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
WujekJanek napisał:
A czemu miala by nie zazadac? Nalezy jej sie jak psu buda.
Alez ja wcale nie krytykuje twojej wypowiedzi. Przytaczam jedynie dodatkowy plus bycia pracodawca (do tych wymienonych przez ciebie).
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok