Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
joanna joanna Tomasz Szymanski Dominika ;) Anna Habinska Jan Kowalski PawJur kuferos123 Mika89 Kamila W Magdalena Krkr Damorz47 (4454 niezalogowanych)
23 Posty
Radoslaw Kasprzak
(radik110)
Wiking
flink napisał:
radik110 napisał:
flink napisał:
radik110 napisał:
niestety niemam tego na pismie. mam dokument wystawiony ze posiadamy dom juz jako jedno mieszkanie tylko automatycznie metraz sie zmienil. z tym ze zanim kupilem pytalem czy bedzie normalna oplata czy nie. awaryjnie chcialem licznik na wode zalozyc to tez nie maja ceny za m3 i nic mi nieda zalozenie. to jakis koszmar jest. kupilem dwa zeby nie miec sasiadow i nie drzec kotow przy kazdym remoncie. przerobilem juz to. wiem ze te pieniadze nie sa zdierane zemnie zgodnie z norweskim prawem. tylko prawo trzeba tez znac. tyle ludzie nawet w oslo nie placa a ja mieszkam na jakims wydupiu.

kupowanie dwoch mieszkan zeby nie miec sasiadow ??? spokoo
sasiadow za sciana. jak juz jestes taki drobiazgowy. sosiadow w sasiednich domach mam i dobrze zyje z ludzmi tu. nie przejmuj sie.

Jak Ci mamy pomoc ?? skoro dogadujesz sie z Norwegami, czyli znasz wszystkie szczegoly , co mamy zrobic ? zaczarowac urzednikow?
wiesz co juz ci to tlumacze. wiem ze to moze jest niby proste jak sie na to patrzy z boku. ale jest tak. ja tu napisalem tylko dlatego bo byc moze ktos juz przez to przechodzil i moze wiedziec jak jest z wliczaniem metrow w metry uzytkowe, pomieszczenia bød czy lager niby nie wchodza w metry uzytkowe tak mi tu wszyscy mowia i w komunie tez mi to mowili a teraz jak juz pismo wyslalem z pomiarami to komuna nagle stwierdzila ze wszystkie pomieszczenia sie wliczja. nie pisalbym o tym gdybym znal akurat te prawo. pytam tu znajomych i oni nawet probowali to znalesc zebym mial,jakies paragrafy no i nie znalezli. dlatego tez pytam. mieszkam do tego w takiej miejscowosci gdzie wszyscy tu to jedna wielka rodzina prawie ze. bracia kuzyni itd. i moi znajomi mi duzo pomagaja jak juz pojawia sie problem z tym ze jesli chodzi o zadarcie z komuna to troche jakby ich zatrzymalo. bo to rodzina i nie wiedza co bedzi potem i blabla. jak ja cos walcze tu z komuna to chodza i mnie po plecach klepia bo sie postawilem i zalatwilem. a oni niemogli. bo to dupki sa. oni sie ciesza ze ktos tam sie stawia. sami nic nie zrobili a ja jak zaczolem o liczniki na wode pisac to tak glosno sie zrobilo na ten temat ze zaczeli przychodzic domnie do domu dopytywac jak tam sprawa bo jakby co to oni mnie popra ze tez zaloza liczniki. cyrk. oni siedza i placa bo tak im kaza. niewazne ze placa bez sensu. ja place i chce placic ale uczciwie, rozumiesz teraz jakiej pomocy potrzebuje?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
radik110 napisał:
placic musze niestety 24000 nok rocznie za scieki i wode tylko dlatego ze dom przekroczyl 170 m2.
Zamontuj licznik wody. Bedziesz wtedy placil od zuzycia a nie od metrazu, scieki tez.
Zreszta oblicz sobie co bardziej sie oplaca - placic od zuzycia czy od metrazu.

I pamietaj, ze jak juz ten licznik zamontujesz, to nie wolno ci go bedzie juz nigdy zlikwidowac.
Czyli nie bedzie odwrotu od tej decyzji.

radik110 napisał:
chcialem licznik zalozyc to nie ma w kommunie ceny za m3
Ciezko w to uwierzyc, ale jezeli to prawda, to moze mozna sprawdzic to wyzej czyli w fylke.
Mozna tez skarge napisac do Fylkesmannen, ze kommuna utrudnia zalozenie licznika, brak informacji, itp.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
bierz taksmana nie wyliczy metraz i pismoa do komuny zeby wyliczyli nowy podatek
albo odstepujesz od umowy kupna domu z powody wady prawnej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
albo pokonaj ich wlasna bronia
nie chca wodomierza ,to kup basen albo zrob lodowisko na trawie i lej wode codziennie i myj karcherem co tydzien caly dom
odrazu sasiedzi podkabluja do komuny ze zuzywasz za duzo wody
i zaraz komuna sama zalozy ci wodomierz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
23 Posty
Radoslaw Kasprzak
(radik110)
Wiking
Elise napisał:
radik110 napisał:
placic musze niestety 24000 nok rocznie za scieki i wode tylko dlatego ze dom przekroczyl 170 m2.
Zamontuj licznik wody. Bedziesz wtedy placil od zuzycia a nie od metrazu, scieki tez.
Zreszta oblicz sobie co bardziej sie oplaca - placic od zuzycia czy od metrazu.

I pamietaj, ze jak juz ten licznik zamontujesz, to nie wolno ci go bedzie juz nigdy zlikwidowac.
Czyli nie bedzie odwrotu od tej decyzji.

radik110 napisał:
chcialem licznik zalozyc to nie ma w kommunie ceny za m3
Ciezko w to uwierzyc, ale jezeli to prawda, to moze mozna sprawdzic to wyzej czyli w fylke.
Mozna tez skarge napisac do Fylkesmannen, ze kommuna utrudnia zalozenie licznika, brak informacji, itp.
wkoncu ktos normalny napisal. dzieki. czesc wogole. wiesz pierwsze slysze ze zamontowanie licznika jest nieodwracalne, tego nie wiedzialem. ale nie sadze zebym przekroczyl 24000 czy 12000. musialbym wielblady w domu chyba trzymac. ale dzieki za wskazowke. masz racje trudno w to uwierzyc ale tak jest. ja z perspektywy czasu dopatrzylem sie tu wielu absurdow. tylko ze komuna kommunie nie rowna. dzisiaj rozmawialem z prawnikiem, podalem sluchawke kobiecie z kommuny i stal sie cud. do konca pazdziernika beda mieli cene za m3. nie lubia mnie w tej kommunie juz chyba. ale mysle ze kazdy na moim miejscu zrobilby to samo. powiedzialem tez cos na zasadzie jak ty pisales ze kupilem dom z niewystarczajaca iloscia szczegolow. ze odpowiadano mi na pytania ale nie wlasciwie i nie szczegolowo. i ze sa braki prawne w umowie. z kommuny dzisiaj mnie przeproszono za nieporozumienie i ze juz niedlugo moj problem sie skonczy. ze zaloze sobie licznik. a tak poza nawiasem ktos sie orientuje jaka jest cena za m3 wody i jak duzy jest abonament miesieczny. ja bede mial do konca pazdziernika te informacje z mojej kommuny . ale jakie sa mniej wiecej ceny. naprawde musze przeliczyc co bedzie dlamnie lepsze.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
23 Posty
Radoslaw Kasprzak
(radik110)
Wiking
patim napisał:
bierz taksmana nie wyliczy metraz i pismoa do komuny zeby wyliczyli nowy podatek
albo odstepujesz od umowy kupna domu z powody wady prawnej
witaj. tu masz racje. to jest do zrobienia. to samo mi dzisiaj prawnik powiedzial. ale kommuna chce juz chyba ruszyc sprawe po rozmowie z prawnikiem.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
23 Posty
Radoslaw Kasprzak
(radik110)
Wiking
patim napisał:
albo pokonaj ich wlasna bronia
nie chca wodomierza ,to kup basen albo zrob lodowisko na trawie i lej wode codziennie i myj karcherem co tydzien caly dom
odrazu sasiedzi podkabluja do komuny ze zuzywasz za duzo wody
i zaraz komuna sama zalozy ci wodomierz
wiesz co super gosciu jestes. czytasz mi w myslach. ja od kwietnia lalem wode az do konca sierpnia. praktycznie wcale nie zakrecalem, robilem to poprostu zeby zuzyc to zaco zaplacilem. myslalem ze ktos mi przyjedzie i cos powie ale niestety nikt nie zareagowal. kazdy mi tylko mowi ze dobrze robie wkoncu place zato. tu moja sprawa jest dosc znana wiesci sie szybko rozchodza. i kazdy tylko chce przypiac sobie licznik jak juz wywalcze to w komunie. probowalem juz roznie, ale ciesze sie ze jest ktos kto rozumie sytuacje.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
763 Posty
Joanna C
(giovi2)
Wyjadacz
kamilio napisał:
Kolego na tym portalu nie uzyskasz zadnej pomocy. Polak Polakowi wilkiem - niestety. Mam tez tutaj swoje mieszkanie i przechodzilem podobne batalie ze swoja komuna. U mnie bylo jak widze duzo lepiej niz u ciebie bo ja sie tylko zastanawialem czemu płace 5 abonamentów za jeden licznik na wode ))) Ze ściekami i wodą to jest tak ze jesli nie odpowiada ci ryczałt to masz prawo wnioskować o zainstalowanie licznika wody który liczy przy okazji ścieki (ZA DARMO !!!!!!!! ). Ja mam za wode ryczałt 2500 nok rocznie i ściek po 16 nok za m3 - netto. Coś to jest nie tak z ta twoja gminą.

No ty najwięcej koledze napomagałeś .
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
23 Posty
Radoslaw Kasprzak
(radik110)
Wiking
kamilio napisał:
Kolego na tym portalu nie uzyskasz zadnej pomocy. Polak Polakowi wilkiem - niestety. Mam tez tutaj swoje mieszkanie i przechodzilem podobne batalie ze swoja komuna. U mnie bylo jak widze duzo lepiej niz u ciebie bo ja sie tylko zastanawialem czemu płace 5 abonamentów za jeden licznik na wode ))) Ze ściekami i wodą to jest tak ze jesli nie odpowiada ci ryczałt to masz prawo wnioskować o zainstalowanie licznika wody który liczy przy okazji ścieki (ZA DARMO !!!!!!!! ). Ja mam za wode ryczałt 2500 nok rocznie i ściek po 16 nok za m3 - netto. Coś to jest nie tak z ta twoja gminą.witaj kolego. zauwazylem juz ze tu niezbyt na pomoc rodaka mozna liczyc. szkoda ze nie widziales wczorajszej akcji z komentarzami. juz ich niema gostek je usunal. ale niewielu jest normalnych polakow tu mieszkajacych. zawisc zazdrosc i cholera wie co jeszcze kroluje. ale na szczescie jest tez niewielu ale jest normalnych. takrze kolego ja musze placic 24000 nok i uwierz mi ze gdybym placil 12000 to bym nic nie mowil choc itak wydaje mi sie ze to zbyt duzo. ale gdybym mial takie faktory jak ty to bylbym wniebowziety. mam ciezko z kommuna. klika rodzinna. serio ci pisze to prawda, sami kuzyni wujki i ciotki. ja place 12000 na pol roku. mysle ze mi na liczniku znacznie lepiej wyjdzie. a mozesz mi powiedziec ile i co ty placisz? tzn. na m-c ile abonamenty wychodza. jaka macie cene za m3 wody. mniej wiecej. pozdro i dzieki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
23 Posty
Radoslaw Kasprzak
(radik110)
Wiking
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok