Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
joanna joanna Tomasz Szymanski Dominika ;) Anna Habinska Jan Kowalski PawJur kuferos123 Mika89 Kamila W Magdalena Krkr Damorz47 (4449 niezalogowanych)
590 Postów
Szymek Bednarski
(Simmon)
Wyjadacz
To na taką Hacjende cie stać było a na podatek już nie?
Biznesmen

Chłopie, swoje trzeba wydać. Im wcześniej to zrozumiesz tym mniejszy będzie ból.
Żyjesz tu, mieszkasz, kupujesz pracujesz, to i opłacasz.
W czym rzecz?
Za darmo nic nie ma.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
23 Posty
Radoslaw Kasprzak
(radik110)
Wiking
niestety niemam tego na pismie. mam dokument wystawiony ze posiadamy dom juz jako jedno mieszkanie tylko automatycznie metraz sie zmienil. z tym ze zanim kupilem pytalem czy bedzie normalna oplata czy nie. awaryjnie chcialem licznik na wode zalozyc to tez nie maja ceny za m3 i nic mi nieda zalozenie. to jakis koszmar jest. kupilem dwa zeby nie miec sasiadow i nie drzec kotow przy kazdym remoncie. przerobilem juz to. wiem ze te pieniadze nie sa zdierane zemnie zgodnie z norweskim prawem. tylko prawo trzeba tez znac. tyle ludzie nawet w oslo nie placa a ja mieszkam na jakims wydupiu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
409 Postów

(flink)
Wyjadacz
radik110 napisał:
niestety niemam tego na pismie. mam dokument wystawiony ze posiadamy dom juz jako jedno mieszkanie tylko automatycznie metraz sie zmienil. z tym ze zanim kupilem pytalem czy bedzie normalna oplata czy nie. awaryjnie chcialem licznik na wode zalozyc to tez nie maja ceny za m3 i nic mi nieda zalozenie. to jakis koszmar jest. kupilem dwa zeby nie miec sasiadow i nie drzec kotow przy kazdym remoncie. przerobilem juz to. wiem ze te pieniadze nie sa zdierane zemnie zgodnie z norweskim prawem. tylko prawo trzeba tez znac. tyle ludzie nawet w oslo nie placa a ja mieszkam na jakims wydupiu.

kupowanie dwoch mieszkan zeby nie miec sasiadow ??? spokoo
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
23 Posty
Radoslaw Kasprzak
(radik110)
Wiking
Simmon napisał:
To na taką Hacjende cie stać było a na podatek już nie?
Biznesmen

Chłopie, swoje trzeba wydać. Im wcześniej to zrozumiesz tym mniejszy będzie ból.
Żyjesz tu, mieszkasz, kupujesz pracujesz, to i opłacasz.
W czym rzecz?
Za darmo nic nie ma.
stary place podatki rachunki wszystko place. ten dom jest normalny w naszej miejscowosci wszystkie sa podobne do siebie. srednio 168 m2 ma kazdy dom tutaj. pracuje tu zarabiam i niewiem o co tobie chodzi. mi sie rozchodzi o kwote jaka place. 24000 nie 12000 jak inni. a za 20 metrow wieksze mieszkanie place jeszcze raz tyle. chyba ty czegos nie rozumiesz. chodzi tez oto ze zostalem wprowadzony w blad. mieszkam tu 6 lat i nie musisz mnie uczyc tu zyc. poprostu z czyms takim spotkalem sie pierwszy raz. tym bardziej ze w norwegii mozna montowac liczniki na wode i placic uczciwie za to co zuzyles a nie od metra za dom, a w naszej kommunie nie mozna bo ceny nie maja za m3 wody. w norwegii weszly w zycie nowe przepisy w 2003 roku mam je na papierze a nasza kommuna wzoruje sie jeszcze na ustawach z 87 roku.. mieszkam z zona i z corka czy bede mieszkal w 5 metrach czy w 500 m tyle samo wypije i wysikam. takze daruj sobie jesli nie rozumiesz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
590 Postów
Szymek Bednarski
(Simmon)
Wyjadacz
Sprzedaj piwnice 20 m2 i będzie już dobrze.
....ale będziesz miał sąsiada
Tak zle tak niedobrze
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
23 Posty
Radoslaw Kasprzak
(radik110)
Wiking
alexkawa napisał:
radik110 napisał:
ludzie ja szukam pomocy a nie komentarzy ktore w niczym mi nie pomagaja. darujcie sobie. ie macie pomocy do zaoferowania to nic nie piszcie. zlitujcie sie
hehe
potrzebujesz pomocy wynajmij prawnika. proste jak je#nieP
a dla innych inwestorow polecam cykl: minimum 3 lata pobytu, dobre kompetencje jezykowe, a dopiero pozniej wtopy typu dom/kredyt
mieszkam tu 6 lat dosc dobrze sobie radze z jezykiem. i wiem dosc sporo. to pytania dla ludzi ktorzy mogli miec podobny problem. jestem w trakcie akurat zalatwiania sprawy z prawnikiem. a tych komentarzy sobie daruj bo widze ze norwedzy sie z was porobili. daruj sobie beznadziejne kom entarze,dla twojej informacji niemam kredytu. dom kupilem za gotowke. takze nie odzywaj sie jesli jestes niedoinformowany.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
23 Posty
Radoslaw Kasprzak
(radik110)
Wiking
flink napisał:
radik110 napisał:

sasiadow za sciana. jak juz jestes taki drobiazgowy. sosiadow w sasiednich domach mam i dobrze zyje z ludzmi tu. nie przejmuj sie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
23 Posty
Radoslaw Kasprzak
(radik110)
Wiking
Simmon napisał:
Tak zle tak niedobrze
wiesz ze juz to przerabialem. moge czesc domu przerobic na garaz i juz mialbym to z glowy. tylko pomysl sam przerabiac dom dla 20 m2 to jedyne wyjscie? napewno nie. nie bede z siebie idioty robil i budowal garazu skoro mam dwa. chce to zalatwic w jakis normalny sposob. wymogi przeciwpozarowe sa tu takie ze szybko zrezygnowalem z robienia tego garazu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
409 Postów

(flink)
Wyjadacz
radik110 napisał:
flink napisał:
radik110 napisał:

sasiadow za sciana. jak juz jestes taki drobiazgowy. sosiadow w sasiednich domach mam i dobrze zyje z ludzmi tu. nie przejmuj sie.

Jak Ci mamy pomoc ?? skoro dogadujesz sie z Norwegami, czyli znasz wszystkie szczegoly , co mamy zrobic ? zaczarowac urzednikow?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
590 Postów
Szymek Bednarski
(Simmon)
Wyjadacz
radik110 napisał:
Simmon napisał:
Tak zle tak niedobrze
wiesz ze juz to przerabialem. moge czesc domu przerobic na garaz i juz mialbym to z glowy. tylko pomysl sam przerabiac dom dla 20 m2 to jedyne wyjscie? napewno nie. nie bede z siebie idioty robil i budowal garazu skoro mam dwa. chce to zalatwic w jakis normalny sposob. wymogi przeciwpozarowe sa tu takie ze szybko zrezygnowalem z robienia tego garazu

Skoro nie garaż to przerób na stajnie dla owiec.
Przecież i tak to wieś, nikt sie nie zdziwi a możesz tam mieć garaż.
Przechytrz ich
Polak potrafi....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok