Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Jolka57 (3379 niezalogowanych)
1635 Postów
Maniak
brunette86 napisał:

Najlepsze jest to, że w Skatteetaten powiedziano im, że nie przysługuje.
Wynajęła firmę i pieniądze dostała bardzo szybko.
Jakie dokumenty są potrzebne to nie mam pojęcia, ale na 100% muszą być przetłumaczone na norweski lub angielski.
Na przykład akt urodzenia dziecka.
Wystarczyło, że wynajął do tego firmę i kasę dostał

po pierwsze,....co ma Skatteetaten do zasilkow skoro zasilki wyplaca NAV i tam sie sklada podania????

po drugie,....nie wiesz jakie papiery sa potrzebne ALE NAPEWNO MUSZA BYC PRZETLUMACZONE NA NORWESKI, heheh, mysle ze instrukcja z zupki chinskiej wystarczy , koniecznie na norweski

tutaj masz link..

www.nav.no/Skjema/Skjemaer/Privatpersoner/Familie/Barnetrygd

a tutaj troche po polsku

www.nav.no/English/English/Zasilek+rodzi...tte%29.805383895.cms

wszystko ladnie wytlumaczone
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
tuusiek napisał:
1011 napisał:
Witam... do załatwienia zasiłku potrzeba akt ślubu i akt urodzenia dziecka oczywiscie przetłumaczone na norweski bądz angielski..
Osobne zameldowanie nie stanowi zadnego problemu przynajmniej tak było w moim przypadku...
A paszporty dla dzieci sa juz wydawane na 5 lat od tamtego roku chyba wrzesnia ...

Z kwestią zameldowania mi ulżyło - nie muszę na wariata zmieniać meldunku i dowodu os.
A z paszportem rozchodziło się o to, że dowód dziecka tylko posiadamy, a paszportu już i tak nie wyrobimy bez ojca.

Dzięki!

wyrobisz paszport w no , akt urodzenia dziecka i akt malzenstwa, dowody osobiste rodzicow i oplata.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
590 Postów
Szymek Bednarski
(Simmon)
Wyjadacz
patim napisał:
Ministerstwo Spraw Wewnętrznych przypomina, że dzieciom do 5 roku życia wydawane są paszporty tymczasowe. Paszporty tymczasowe wydaje w kraju wojewoda, a za granicą konsul. Paszport tymczasowy jest ważny przez okres w nim wskazany, nie dłużej jednak niż przez 12 miesięcy od daty wydania.

bzdury dzieciom daja paszporty na 5 lat

TO zadzwoń do MSW w Polsce i powiedz by na stronę wrzucili poprawny tekst.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
Janek12 napisał:
patim napisał:
Ministerstwo Spraw Wewnętrznych przypomina, że dzieciom do 5 roku życia wydawane są paszporty tymczasowe. Paszporty tymczasowe wydaje w kraju wojewoda, a za granicą konsul. Paszport tymczasowy jest ważny przez okres w nim wskazany, nie dłużej jednak niż przez 12 miesięcy od daty wydania.

bzdury dzieciom daja paszporty na 5 lat

TO zadzwoń do MSW w Polsce i powiedz by na stronę wrzucili poprawny tekst.

sam zadzwon jelopie, moja corka ma 4 lata i ma paszport piecioletni a nie tymczasowy, zalatwiony w konsulacie RP w Oslo i nie pieprz glupot, chcesz zablysnac a gowno wiesz!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
ja wyrabialem w Polsce dla rocznego syna i jest na 5 lat

najpiewr debilu naucz sie czytac
paszporty tymczasowe wydaja na okres oczekiwania na paszport
BiZi czekal 4 tygodnie na termin wizyty zlozenia wniosku i 6 tygodni na odbior
a od reki wydaja paszporty tymczasowe np dzieciom urodzonym w Norge
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
77 Postów

(1011)
Początkujący
Hejoo Dobrze ze się rozwinął temat paszportów bo mam pytanie...

Moje dzieci miały paszporty na 1 rok wyrabiane w Polsce oczywiście i skończyła sie juz ważność czy

możemy sie starać w ambasadzie o paszport tymczasowy zeby móc lecieć do Polski poniewaz na

niego sie czeka krócej a zależy mi na czasie..czy musimy złożyć wniosek na ten 5 letni???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
18 Postów
magda leśnicka
(tuusiek)
Wiking
Odpowiedź z ambasady RP w Oslo:

Szanowna Pani,

Do odbycia takiej podróży przez obywatela polskiego na trasie: Polska – Norwegia – niezależnie od jego wieku – potrzebny jest ważny dokument paszportowy lub ważny dowód osobisty.

Z poważaniem,

Marcin Spyrka

Konsul RP

Ambasada RP w Oslo

Wydział Konsularny

Nedre Vollgate 5, 0158 Oslo

Tel.: +47 21 03 72 00

Fax: +47 21 03 72 01

www.oslo.msz.gov.pl

www.poland.gov.pl

Może jeszcze się komuś przyda w razie wątpliwości...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
77 Postów

(1011)
Początkujący
?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
590 Postów
Szymek Bednarski
(Simmon)
Wyjadacz
1011 napisał:
Hejoo Dobrze ze się rozwinął temat paszportów bo mam pytanie...

Moje dzieci miały paszporty na 1 rok wyrabiane w Polsce oczywiście i skończyła sie juz ważność czy

możemy sie starać w ambasadzie o paszport tymczasowy zeby móc lecieć do Polski poniewaz na

niego sie czeka krócej a zależy mi na czasie..czy musimy złożyć wniosek na ten 5 letni???

...Niech Ci ..patim, albo BiZi odpowie.
Oni wiedzą wszystko, ...tylko wtedy, kiedy ich potrzeba to głowa w piasek i 10 kilo w spodniach
...a do kurwowania i gnojenia to zawsze!

No dalej, odpowiedzcie koledze jak takie z was alfy omegi?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
debilu czytac nie umiesz
tuusiek pokazal jak to sie zalatwia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj