Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

lot z 3-latkiem - Norwegia

Czytali temat:
Jolka57 (3374 niezalogowanych)
18 Postów
magda leśnicka
(tuusiek)
Wiking
Witam,

Wybieram się z synem (3 lata) do męża.
Czy wystarczy do odprawy okazać dowód dziecka, czy wymagają paszportu?
Czy ktoś ktoś był w podobnej sytuacji i doradzi mi?

Mam jeszcze kilka pytań:

- odnośnie ubieganie się o zasiłek rodzinny: jednym z wymaganych dokumentów jest akt urodzenia w jęz. norweskim - załatwialiście to jeszcze w Polsce, czy na miejscu w norwegii?
Jakieś rady odnośnie spraw które powinnam załatwić przed wylotem? Jakieś inne dokumenty, itp?
Czy potrzebny nam będzie np. akt ślubu po norwesku?

- odnośnie łączenia rodzin - odnośnie tej kwestii za dużo nie wiem...
Czy powinien to załatwić mąż zanim my tam dotrzemy, czy już po naszym przybyciu?
No i w jakie dokumenty do tego potrzebne powinnam się wyposażyć przed wylotem?

A jeśli jakaś dobra dusza zechce mi podpowiedzieć w innych ważnych kwestiach istotnych przed wyprawa z dzieckiem, które jeszcze mi do głowy nie przyszły to byłabym bardzo wdzięczna...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
tuusiek napisał:
Witam,

Mam jeszcze kilka pytań:

- odnośnie ubieganie się o zasiłek rodzinny: jednym z wymaganych dokumentów jest akt urodzenia w jęz. norweskim - załatwialiście to jeszcze w Polsce, czy na miejscu w norwegii?
Jakieś rady odnośnie spraw które powinnam załatwić przed wylotem? Jakieś inne dokumenty, itp?

Czy powinien to załatwić mąż zanim my tam dotrzemy, czy już po naszym przybyciu?

A jeśli jakaś dobra dusza zechce mi podpowiedzieć w innych ważnych kwestiach istotnych przed wyprawa z dzieckiem, które jeszcze mi do głowy nie przyszły to byłabym bardzo wdzięczna...

www.nyinorge.no/pl/

a dziecko... sprawdz na stronie przewoznika,....
np. wizzair: wizzair.com/pl-PL/useful_information/faq

umiesz napisac i zadac pytanie na forum... sprobuj czegos nowego... uzywaj wiecej google...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
18 Postów
magda leśnicka
(tuusiek)
Wiking
Dzięki.
To jeszcze jedno pytanie. Google umiem używać i właśnie doczytałam, że mąż ja i dziecko powinniśmy mieć ten sam adres zameldowania w polsce ??? ja na dowodzie mam inny. Będzie to problem? Bo jak tak to muszę to szybko zmienić... :/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
18 Postów
magda leśnicka
(tuusiek)
Wiking
CZy to forum służy jedynie do krytykowania innych i obrzucania błotem ??? !!!!
Z kilku przeczytanych wątków wynika że chyba tak.
Mi wydawało się że forum służy do dzielenia się z innymi wiedzą lub doświadczeniem.

A ty alexkawa nie wypowiadaj się o kimś kogo nie znasz!!! Nie każdy spędza popołudnie ślęcząc przed komputerem i odpowiadając bezczelnie na każdy post po 2 minutch od jego ukazania się!

A chętnych pomocy pozdrawiam i dziękuję za pomoc!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
tuusiek napisał:
Mi wydawało się że forum służy do dzielenia się z innymi wiedzą lub doświadczeniem.

A ty alexkawa nie wypowiadaj się o kimś kogo nie znasz!!! Nie każdy spędza popołudnie ślęcząc przed komputerem i odpowiadając bezczelnie na każdy post po 2 minutch od jego ukazania się!

sama teraz marudzisz.....

z regulaminu:
Podstawowe zasady
Forum Portalu MojaNorwegia.pl służy do wymiany poglądów pomiędzy użytkownikami portalu na różne tematy w przeznaczonych do tego działach.
Komentarze Portalu MojaNorwegia.pl służą do wyrażania swoich opinii na temat artykułów, użytkowników, itp.
Zanim o coś zapytasz, użyj wyszukiwarki oraz przejrzyj Forum. Na większość pytań już odpowiedziano.

nie widze tutaj nigdzie wpisu ze trzeba pomagac......
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
590 Postów
Szymek Bednarski
(Simmon)
Wyjadacz
alexkawa napisał:
tuusiek napisał:

hehe
no jaka beksa:
grunt, ze Ty sleczysz i nie czuje sie samotnie ;]
no wiesz....
mysle, ze z 10 losowo wybranych osob, tak z 7 zgodzi sie ze mna, ze mezczyzna, ktory nie potrafi zorganizowac wyjazdu swojej rodzinie, jest conajmniej nieodpowiedzialny

Niektórzy pracują a nie sleńczą cały dzień na komputerze jak ty. Widze ze Twoje akurat wpisy są do samego rana.
Wiedz rusz się do roboty, a nie siedź na garnuszku państwa!!!!

Nawet kobiecie potrafisz napluć w twarz.
ehhh.... co za człowiek
wstyd i żenada!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
590 Postów
Szymek Bednarski
(Simmon)
Wyjadacz
To nieźle się zajmujesz swoim biznesem, wpisując jednocześnie wpisy na MN co 30 minut.
Interes chyba nie kwitnie ?
.....a już na pewno nudno masz w pracy.
Przykro tak.

Nie sztuka mieć biznes.
Sztuka mieć prace z dochodem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
590 Postów
Szymek Bednarski
(Simmon)
Wyjadacz
tuusiek napisał:
Witam,

Mam jeszcze kilka pytań:

Co do wylotu z dzieckiem to paszport na dziecko.
Co do łączenia rodzin, Ten sam adres zamieszkania w Polsce, inaczej to możesz mieć sporo komplikacji i tłumaczeń w UDI. I przetłumaczone na angielski lub norweski.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
590 Postów
Szymek Bednarski
(Simmon)
Wyjadacz
alexkawa napisał:
Janek12 napisał:
To nieźle się zajmujesz swoim biznesem, wpisując jednocześnie wpisy na MN co 30 minut.
Interes chyba nie kwitnie ?
.....a już na pewno nudno masz w pracy.
Przykro tak.

Nie sztuka mieć biznes.
Sztuka mieć prace z dochodem.

juz Ty sie o to nie martw
poza tym madrosci z dupy wziete.
we wspolczesnym swiecie praca nie znaczy nic.
liczy sie wartosc nabywcza, ktora posiadasz [nb. bedac celebrytka dupodajka :)] dlatego miedzy bajki sobie wloz o korelacji pracy i dochodu
skoro sledzisz i jestes apologeta pracy domniemuje, ze jestes beneficjentem NAV'u i Cie to boli? ;]

Poprostu mi Ciebie żal!!!

Spójrz w lustro i powiedz do siebie,..... CO SOBĄ JA PREZENTUJE?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
590 Postów
Szymek Bednarski
(Simmon)
Wyjadacz
Ty nie masz dzieci, więc ci wszystko jedno czy Ci je zabiorą, czy nie wypuszcza z Norwegi!
Pisać dużo może, a sprzeczaj się później na lotnisku.
Jakby to problem raz na zawsze dziecku paszport wyrobić.

Dla Ciebie jest, brak dziecka
Jesteś prosty.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok