Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
Normetpol Recycling Marta Małecka (2634 niezalogowanych)
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Znalazlem sie tutaj w 1997 roku w wieku 8miu lat. I wypraszam sobie twierdzenie abym w jaki kolwiek sposob mial byc pol giermancem. Jestem 100 % Slowianinem zarowno po ojcu jak i matce.

Znalazlem sie tu w taki sposob ze moja matka jest lekarzem i w 1997 rozpoczela prace w Szpitalu w Trondheim pozniej mieszkalem w Levanger, potem w Skien. Studiowalem rok w Bergen na NHH a potem prawo na UiO w Oslo (5 lat w 4 lata zrobione). A obecnie mieszkam w Vadsø i jestem Førstekonsulent a niebawem bede Juridisk Rådgiver od sierpnia i tak wyglada streszczenie mojej historii. I na poludniu Norwegii mieszkalem. A moj ojciec jest informatykiem i pracowal napoczatku w Aker Verdal a pozniej w Høyskolen i Bø jako Førsteamanuensis (over lektor) a przyjechal na stale od 1998mego (zebys mial pelnie informacji).

Polske znam z tego ze wszystko co przyjemne swojskie normalne i Slowianskie to przezywam wlasnie w Polsce na urlopach tam mam kuzynow i znajomych. I dlatego w Polsce czuje sie dobrze a w Norwegii pracuje proste. Podejscia do zycia nie mam jak nastolatek norweski bo z tego co wiem to nastolatek norweski taki stereotypowy to ma takie podejscie: Uczyc sie nie, pracowac nie, na socjal sie zglosic tak, ewentualnie dorabiac na sprzedazy ziola, wydac wszystko co sie ma do ostatniej korony, jutra nie bedzie albo zaplaca socjal/rodzice dadza. Norwega zwykle tak jakos dopiero w wieku 25+ zaczyna switac w glowie ze cos jednak trzeba robic i miec jakas przyszlosc, widzialem pelno 30+ latkow na studiach.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Imperator1988 napisał:
Znalazlem sie tutaj w 1997 roku w wieku 8miu lat. I wypraszam sobie twierdzenie abym w jaki kolwiek sposob mial byc pol giermancem. Jestem 100 % Slowianinem zarowno po ojcu jak i matce.

Znalazlem sie tu w taki sposob ze moja matka jest lekarzem i w 1997 rozpoczela prace w Szpitalu w Trondheim pozniej mieszkalem w Levanger, potem w Skien. Studiowalem rok w Bergen na NHH a potem prawo na UiO w Oslo (5 lat w 4 lata zrobione). A obecnie mieszkam w Vadsø i jestem Førstekonsulent a niebawem bede Juridisk Rådgiver od sierpnia i tak wyglada streszczenie mojej historii. I na poludniu Norwegii mieszkalem. A moj ojciec jest informatykiem i pracowal napoczatku w Aker Verdal a pozniej w Høyskolen i Bø jako Førsteamanuensis (over lektor) a przyjechal na stale od 1998mego (zebys mial pelnie informacji).

Polske znam z tego ze wszystko co przyjemne swojskie normalne i Slowianskie to przezywam wlasnie w Polsce na urlopach tam mam kuzynow i znajomych. I dlatego w Polsce czuje sie dobrze a w Norwegii pracuje proste. Podejscia do zycia nie mam jak nastolatek norweski bo z tego co wiem to nastolatek norweski taki stereotypowy to ma takie podejscie: Uczyc sie nie, pracowac nie, na socjal sie zglosic tak, ewentualnie dorabiac na sprzedazy ziola, wydac wszystko co sie ma do ostatniej korony, jutra nie bedzie albo zaplaca socjal/rodzice dadza. Norwega zwykle tak jakos dopiero w wieku 25+ zaczyna switac w glowie ze cos jednak trzeba robic i miec jakas przyszlosc, widzialem pelno 30+ latkow na studiach.

A teraz wez sobie to co powyzej napisales skopiuj lub wydrukuj, schowaj i przeczytaj jeszcze raz ale nie wczesniej, niz te 10 lat od dzisiaj - cos rodzaju listu do siebie samego.
I wtedy moze zrozumiesz dlaczego ludzie pisza do ciebie to co pisza.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Mateusz Zając
(NimitzPL)
Wiking
WOW ładny wątek nam się utworzył... Za wszystkie wypowiedzi dzięki, jedne dały mi do myślenia nad innymi myślałem siedząc na kiblu;] A tak serio ktoś napisał że do czego to doszło żeby o "plan życia" pytać się na internecie! Tytuł tematu: PLAN NA PRACĘ głównie chodziło mi o wybór kursu, który w niedługiej przyszłości da mi największe prawdopodobieństwo znalezienia pracy. Tak jak w Polsce słyszy się że ogólna budowlanka ma ruszyć od 2015 tak może i w Norwegii coś się "święci".
Fajnie że jest tyle wypowiedzi, tak jak napisałem o życiu w Norwegii dowiaduję się i czytam z internetu. 200 tys. złotówek, skąd obliczyłem...
WSZYSTKIE INFORMACJE OPARTE NA OGŁOSZENIACH ZAMIESZCZONYCH W INTERNECIE!!!
Wynagrodzenia spawacza (MIG, TIG + 2-3 letnie doświadczenie wystarczą ze dwie techniki) 190 koron*41h(w ogłoszeniach jest min 37,5h tygodniowo, 45 max)*4 (cztery tyg w miesiącu)=31 160
Tak jak napisał Imperator1988 przy odkładaniu 15 -16 tys koron co daje przy aktualnym kursie 0,55= około 8,5 tys zł* (dajmy na to 2-3 lata po środku niech będzie te 30 miesięcy)= 264 tys. Okey niech bedzie te 200 tys. (zależnie pracuję aż do osiągnięcia około tej sumy)

Hehe wiem że trochę za kolorowo to wygląda, i może się coś zjeb... Jednak porozmawiam ze znajomym mojego kolegi od 7 lat w Norwegii. (wczoraj się dowiedziałem że takowego ma ;])

Dzięki jeszcze raz za wypowiedzi! W razie temat do zamknięcia.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1165 Postów
Prz Jar
(PJo)
Maniak
A czyli o podatku i innych kosztach nie wiemy?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
NimitzPL niezapomnij o 36 % podatku (nieliczac minste fradrag, skattetaten ma swietny kalkulator na swojej stronie). Wiekszego przy takim brutto jak podajesz niezaplacisz bo do toppskatt niedotrzesz.

Pozatym jako spawacz to watpliwa sprawa, mam kuzyna spawacza i pisalem mu CV w kazdym mozliwym jezyku i listy motywacyjne i...... nic cicho i glucho zaden pracodawca sie do niego nieodezwal. I jak mowilem wkoncu bede go musial chyba "zatrudnic" w aksjeselskap (tylko musze lepiej dopracowac jak to zrobic i na kogos innego zarejstrowac wlasnosc akcji i jakies faktury moc powystawiac jako "realne" zyski spolki). Chociaz moze akurat bedziesz mial szczescie i ciebie za spawacza zatrudnia gdzies.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2235 Postów
Anders B
(AndersB)
Maniak
NimitzPL napisał:

Wynagrodzenia spawacza (MIG, TIG + 2-3 letnie doświadczenie wystarczą ze dwie techniki) 190 koron*41h(w ogłoszeniach jest min 37,5h tygodniowo, 45 max)*4 (cztery tyg w miesiącu)=31 160
Tak jak napisał Imperator1988 przy odkładaniu 15 -16 tys koron co daje przy aktualnym kursie 0,55= około 8,5 tys zł* (dajmy na to 2-3 lata po środku niech będzie te 30 miesięcy)= 264 tys. Okey niech bedzie te 200 tys. (zależnie pracuję aż do osiągnięcia około tej sumy)
nie wziąłeś pod uwage wydatków jakie bedziesz miał szczególnie na początku. bo są takie miesiące że nie odłożysz NIC albo jeszcze ci zbraknie!!! tak jak mi w tamtym miesiącu przyszedł autopass 2100nok i ubezpieczenie na samochód, kupiłem bilet do PL obie strony 1800nok(a ty masz plan co miesiąc latać)
ludzie zacznijcie żyć po prostu a nie obliczać ile to w życiu pieniędzy bedziecie mieć
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Jak ktos poprostu zyje to budzi sie z reka w nocniku ze cale zycie robil i nic nie ma. Albo budzi sie wczesniej ze pensja jeszcze nowa nieprzyszla a juz ma manko na koncie a w skrzynce faktury za forbrukslån, billån itp itd. do inkasso.

No ale wiadomo mozna i tak ze ktos chce zyc wiec 10 000 NOK miesiecznie za same weekendy w pubie ale co tam szampan musi byc, a no i jada tylko w restauracjacjach jedzenie ze sklepu to be Na kredyt wszystko (skoro bank daje to trzeba brac) i splaty 6000 za samochod, 5000 rozne forbrukslån, dom tez sie przyda wiec 10 000 NOK za dom (na 30 lat albo wiecej). No i zyje taki sobie "nowy norweg" pelna para. Tylko budzi sie z tym ze inkasso ma na wszystko, bank zabiera dom i samochod i jeszcze piekne manko na ogromny procent zostaje. I wtedy sie "nowy norweg" z sykemelding "uspesifisert psykisk lidelse" albo "depresjon" zglasza.

Mozna i tak przeciez. Ale kazdy ma wlasny plan na zycie.

Mi wystarcza 3 miesiace w roku sie w Polsce bawic, bo tutaj i tak czy pije w pubie czy przed komputerem to jedno i to samo. W pubie tylko masa wrzeszczacych norskow (zagluszanych jeszcze glosniejsza mierna zazwyczaj "muzyka" glownie po 40stce i niczego ciekawego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Przychodzi ci czasami do glowy, ze pomiedzy Twoja wizja wylacznie kasy, a sytuacja, ktora powyzej opisales, jest jeszcze normalne zycie na zadowalajacym poziomie ?

Rozumiesz, takie bez chciwosci i bez komornika na karku Wlasnie o takim zyciu wiekszosc sie tu wypowiada, dociera to do Ciebie ?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2235 Postów
Anders B
(AndersB)
Maniak
Lindemans napisał:
Przychodzi ci czasami do glowy, ze pomiedzy Twoja wizja wylacznie kasy, a sytuacja, ktora powyzej opisales, jest jeszcze normalne zycie na zadowalajacym poziomie ?

Rozumiesz, takie bez chciwosci i bez komornika na karku Wlasnie o takim zyciu wiekszosc sie tu wypowiada, dociera to do Ciebie ?
do niego dotrze to może za pare lat, bo jak na razie życie to on zna z teorii mamy lekarz i taty informatyka, można wnioskowac ze tak samo zarozumiali jak synalek skoro wpoili mu od małego ze hydraulik tylko kible przepycha a budowlaniec deski nosi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów
Joanna Joanna
(LaToszka)
Stały Bywalec
AndersB napisał:
do niego dotrze to może za pare lat, bo jak na razie życie to on zna z teorii mamy lekarz i taty informatyka, można wnioskowac ze tak samo zarozumiali jak synalek skoro wpoili mu od małego ze hydraulik tylko kible przepycha a budowlaniec deski nosi.

A masz plusa ode mnie za tą wypowiedź
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok