Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
Eveline Cake ... es aleksandra zielonka barbara stencel Dominik Grzywa Marek Łaźniowski Krystian G PiwoPolskie 320KoronZaZgrzewkę izabella1 Malwina12 K czarnulka0710 I-ona *** (4196 niezalogowanych)
26 Postów
Kornel Śluza
(korslu)
Wiking
bilet do pl zamówilem juz znacznie wczesniej a to pismo dostaem w środe, na navie jestem miesiac czasu i juz dostalem wezwanie na ten kurs. skoro tak sie nie da no to będe tam musial isc i to zglosic w takim razie na to wychodzi a nie wiesz ile czasu wczesniej juz muszę to sgłosić??
A w norwegii jestem rok czasu wiec raczej świerzak ze mnie ;]
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
642 Posty
Karol Pitek
(karol3) Online
Wyjadacz
masz prawo do urlopu. na zasiłku też. idź z tym papierem do biura NAV. zgłoś jak człowiek że wyjeżdżasz na 2 tygodnie i zwyczajnie Ci nie pasuje. tak samo wpisz potem przy wypełnianiu karty meldunkowej. jedyne co stracisz to kasę za ten okres który będziesz w polsce i nie będziesz musiał iść na ten kurs. możliwe że wyślą Cię na następny. zasiłek Ci się przesunie o ten czas, więc będziesz mógł go pobierać o 2tyg. dłużej, jeśli oczywiście zamierzasz wysiedzieć na nim do końca
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
na czas kursu mozesz wziasc zasilek szkleniowy indyvidstonad i bedziesz bral bezrobocie dluzej o czas kursu
na bezrobociu tez wyplacaja feriepenger wiec sie nie boj urlopu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
138 Postów

(Margaret1975)
Stały Bywalec
mozesz po prostu zglosic w NAV ze musisz pojechac do PL i cos tam waznego do zalatwienia. tyle. kursu na jez norweski nie ma dla nas. tak na marginesie.
inne kursy owszem. oczywiscie sa w ciekawych porannych godzinach.

pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
401 Postów

(gama28)
Wyjadacz
1. Jeśli chociaż raz do tej pory byłeś w Polsce w trakcie pobierania zasiłku nie zgłaszając tego i nie zaznaczając w karcie meldunkowej, to możesz siedzieć jak na szpilkach przez kolejnych kilka lat. Onni robią co jakiś czas rutynowe kontrole i wtedy będziesz musiał oddać wszystkie pieniądze pobrane na zasiłku.
2. Urlop na dagpenger jest bezpłatny, ale poniekąd nie tracisz, bo okres zasiłkowy wydłuży ci się o ten czas, gdy jesteś poza miejscem zamieszkania w Norwegii. Nie ma więc co kombinować. Zgłaszasz wyjazd w Nav, odhaczas urlop w karcie i po kłopocie.
3. Kurs jest obowiązkowy i dla tych, którzy pobierają dagpenger miejsca są ZAWSZE. Kolejka obowiązuje dla bezrobotnych bez prawa do zasiłku.
4. Taki kur trwa przez kilka tyg 8-12 zazwyczaj. Zazwyczaj tylko 8 jest obowiązkowe. Zgłoś wyjazd w Nav i poproś o przesunięcie terminu rozpoczęcia kursu na datę po powrocie z Polski. Weź to na piśmie, żeby ci nikt nie powiedział, że po prostu nie przyszedłeś. To samo jest na chorobowym, jesteś chory, zgłaszasz i zaczynasz później lub przerywasz na czas choroby. Nawet w trakcie kursu możesz wziąć urlop, ale to zawsze musi być zgłoszone i odhaczone.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów
Kornel Śluza
(korslu)
Wiking
No i to są kokretne odpowiedzi które chciałem uslyszeć, a nie prawienie morałów dzieki wielkie zrobie jak piszecie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
642 Posty
Karol Pitek
(karol3) Online
Wyjadacz
byłem na takim kursie (ponad 2 lata temu), u mnie trwał tylko 4 tyg. gama28
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok