Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
86 Postów
Początkujący
jasta102 napisał:
Hilton napisał:

Podsumowanie - nieruchomosc lepeij jest kupoic za gotowke, lub na kredyt ale tak aby raty spalacac z innego przychodu niz nasza pensja.

no tak
znów postaram się przetłumaczyć na polski
należy kupić taką nieruchomość, w której znajdzie się miejsce na zakwaterowanie tam ze czterech Polacków, od każdego po 4 tysiące NOK za miesiąc
zrozumieli, czy tłumaczyć dalej?

- plus 500/1000kr za auto na parkingu/ w garażu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Kalba napisał:
Za 20 lat mozemy porozmawiac, gdy my juz splacimy mieszkanie, a Ty nadal bedziesz zbierala pieniadze, aby "kupic mieszkanie za gotowke", tracac przy tym pieniadze, ktore wydalas na wynajem. I dla mnie to nie cale zycie, bo bede miala 44 lata. Dla Ciebie moze to sie wydawac smieszne, dla mnie kupno mieszkania (nawet na kredyt) to dobra decyzja, zwlaszcza gdy mam zamiar zostac w tym kraju. Wiem, ze nie udaloby nam sie uzbierac tyle pieniedzy, zeby kupic mieszkanie za gotowke.

Widze, ze pomimo wielu moich postwo w tym temacie wiekszosc nadal nie rozumie o czym mowie.
Do twojej wiadomosci Kalba, ja nie zbieram na mieszkanie, skad ci to przyszlo do glowy???? I jeszcze raz zaznaczam, nie powiedzialm ze kredyt jest smieszny, powiedzialm ze sa inne sposoby aby pomnazac pieniadze, sprawa z mieszkaniem wyszl mimochodem.
Moja droga, za 20 lat to nie wiadomo co bedzie i nie wiadomo czy nadal bedziesz miala to co masz dzis, czy moze nic.
Na tym forum jednak prym wioda tematy typu co na kolke, jak zalatwic pozwolenie, czy zapalca za chorobowe z Polski hehehe, na powazne tematy to w zasadzie nie ma z kim podyskutowac, bo wiekszosc nie umie dyskutowac, tylko sie chelpic co maja ile zapalcili i ze ten drugi to pewnie nie ma nic. Albo dowartosciowac sie dogadaniem komus ze pracuje na zmywaku/scierce/ wywozie smieci
Milego wieczoru
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Hilton napisał:
.. I jeszcze raz zaznaczam, nie powiedzialm ze kredyt jest smieszny, powiedzialm ze sa inne sposoby aby pomnazac pieniadze,
no właśnie i podaję jeden z takowych sposobów, i to za darmo
bierzemy jeden dom na kredyt. umieszczamy w nim 3-4 Polacków i pilnujemy aby kredyt był spłacany na czas.
po dwóch latach bierzemy kredyty na drugi, trzeci, czwarty, piąty..... dom, wszystko zależy na ile nam zdrowie pozwala, oczywiście pod zastaw tego pierwszego domu i umieszczamy w nich po 4-5 Polacków i pilnujemy aby spłacali nasze pożyczki na czas
po 20 latach mamy domy na własność i możemy leżeć na plaży w Honolulu i leczyć skołatane nerwy tequilą i jakąś muczaczą
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
167 Postów

(miodopłynny)
Stały Bywalec
Hilton napisał:
Kalba napisał:

Widze, ze pomimo wielu moich postwo w tym temacie wiekszosc nadal nie rozumie o czym mowie.

No jak to nie rozumie? Z tego zawoalowanego wywodu odnośnie stawek za pracę w hotelu załapałem to, że dom to najlepiej kupować za gotówkę.
Eureka, a ja naiwny do tej pory przekonany byłem, że najlepiej to otrzymać go w spadku....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
miodopłynny napisał:

No jak to nie rozumie? Z tego zawoalowanego wywodu odnośnie stawek za pracę w hotelu załapałem to, że dom to najlepiej kupować za gotówkę.
Eureka, a ja naiwny do tej pory przekonany byłem, że najlepiej to otrzymać go w spadku....

lepiej późno niż wcale
również należę do tej grupy, która twierdzi, że lepiej za gotówkę
tylko najpierw trzeba zdobyć gotówkę
może dalej myślisz, że bank to dobrodzieje, których jedynym zajęciem jest dopomożenie tobie w potrzebie, a nie wydojenie ciebie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
miodopłynny napisał:
Hilton napisał:
Kalba napisał:

Ja o spadku nie mam co marzyć, ale sprzedałem panty i nie wiem jak to zainwestować, co radzicie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Zuzu napisał:

Ja o spadku nie mam co marzyć, ale sprzedałem panty i nie wiem jak to zainwestować, co radzicie?

może by tak helikopter?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
jasta102 napisał:
Hilton napisał:
.. I jeszcze raz zaznaczam, nie powiedzialm ze kredyt jest smieszny, powiedzialm ze sa inne sposoby aby pomnazac pieniadze,
no właśnie i podaję jeden z takowych sposobów, i to za darmo
bierzemy jeden dom na kredyt. umieszczamy w nim 3-4 Polacków i pilnujemy aby kredyt był spłacany na czas.
po dwóch latach bierzemy kredyty na drugi, trzeci, czwarty, piąty..... dom, wszystko zależy na ile nam zdrowie pozwala, oczywiście pod zastaw tego pierwszego domu i umieszczamy w nich po 4-5 Polacków i pilnujemy aby spłacali nasze pożyczki na czas
po 20 latach mamy domy na własność i możemy leżeć na plaży w Honolulu i leczyć skołatane nerwy tequilą i jakąś muczaczą

Jakby sie wzielo 4 Polackow, to trzebaby z nimi podpisac 4 oddzielne umowy o wynajem z konkretna liczba metrow kwadratowwych i tak dalej, i tak dalej. Dlatego rozsadniej jest wynajac dom w calosci, lub czesc domu w ktorym sie mieszka, lub zaadoptowac na mieszkania. Tak jak Norwegowie wynajmuja basementy lub polowy domow.
Od wynajmu trzeba zapalcic podatek, ale jesli powierzchnia wynajmowana jest odpowiednio wieksza od tej ktora zajmujemy my ( wlasciciele ) to podatku sie nie placi.
Mozna zrobic jeszcze rozne inne rzeczy.
Dobranoc
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Hilton napisał:

Jakby sie wzielo 4 Polackow, to trzebaby z nimi podpisac 4 oddzielne umowy o wynajem z konkretna liczba metrow kwadratowwych i tak dalej, i tak dalej. Dlatego rozsadniej jest wynajac dom w calosci, lub czesc domu w ktorym sie mieszka, lub zaadoptowac na mieszkania. Tak jak Norwegowie wynajmuja basementy lub polowy domow.
Od wynajmu trzeba zapalcic podatek, ale jesli powierzchnia wynajmowana jest odpowiednio wieksza od tej ktora zajmujemy my ( wlasciciele ) to podatku sie nie placi.
Dobranoc

można
ale to była tylko próbka gratis
szczegółowe info niestety kosztują i to bardzo dużo
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
27 Postów

(michal19801)
Wiking
jasta102 napisał:
Hilton napisał:

Dobranoc

można
ale to była tylko próbka gratis
szczegółowe info niestety kosztują i to bardzo dużo

Informacje kosztują chyba tylko takich po zawodówce jak ty jasta102 ,
ja w przeciwieństwie nauczyłem się czytać i pisać też nieźle potrafie a to wystarczy żeby zdobyć prawie każdą informację a jak dodasz jeszcze szczypte inteligencji to już miód
ale tobie to nie grozi dziadku
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok