Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Michal2212 Magdalena Magdalena (4866 niezalogowanych)
1 Post

(gawronek80)
Wiking
widzisz...ludzie i czasy się zmieniają,haha...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(iks)
Wiking
Brawo Gama,SZACUNEK właśnie to.Tylko kto to zrozumiał.Kto do tego doszedł.Szacunek do innego człowieka.
Szacunek męższczyzny do kobiety.To jest związane z położeniem geograficznym.Słowianie a teraz skandynawowie.
Historia i tradycje tam i historia i tradycje w Norwegii i Szwecji.Kobiety może tak jak ty poznawszy część norm,część praw przypadających kobietom w skandynawii różnia się co do tradycji i przyzwyczajeniom ludowym w polsce.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(iks)
Wiking
W Szwecji czy w norge gdy umawiam się z kobietą (z pochodzenia norweżką) to nie ma czegoś takiego,że to ja sponsoruje spotkanie.Lokal,kolacja itp.Tu jest to normą,że na pierwszym spotkaniu płacimy po równo, ja za siebie ,a ona za siebie.
W polsce= tak przyjete ,że gdy facet wychodzi z zaproszeniem,to on za wszystko płaci.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(iks)
Wiking
Dziewki Polskie!!!
TO ,ŻE ZACZĘŁYŚCIE ZARABIAĆ W NORWEGII JAKIEŚ NORWESKIE KORONY,TO JESZCZE WAM DALEKO DO ROZPOCZĘCIA ŻYCIA PO NORWESKU.BO!!! NIE ZNACIE HISTORII I TRADYCJI NORWESKICH ,JAKA ROLĘ SPEŁNIA W TYM KRAJU KOBIETA.
A KOBIETA POLSKIEGO POCHODZENIA NIE BĘDZIE NORWEŻKĄ DLA POLAKA ,TYM BARDZIEJ DLA NORWEGA.
I WIDZĘ,ŻE MUSI DUŻO WODY UPŁYNĄĆ W GLOMMIE ŻEBY POLKA TO ZROZUMIAŁA.
A JESLI JAKAŚ POLKA TO ZROZUMIAŁA TO NA PEWNO NIE PISZĘ NA TYM FORUM
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(iks)
Wiking
Grześ wam nie odpowiedział to ja wam własnie odpowiadam.Tym co na na górze.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
iks napisał:
W Szwecji czy w norge gdy umawiam się z kobietą (z pochodzenia norweżką) to nie ma czegoś takiego,że to ja sponsoruje spotkanie.Lokal,kolacja itp.Tu jest to normą,że na pierwszym spotkaniu płacimy po równo, ja za siebie ,a ona za siebie.
W polsce= tak przyjete ,że gdy facet wychodzi z zaproszeniem,to on za wszystko płaci.

Hm, i ten facet, jak mu się wydaje, nabiera potem praw, aby tę kobietę potem wykorzystywać i poniżać... No to ja tak nie chcę, sama sobie zapłacę!!!
To trochę tak, jak z becikowym w Polsce, rzucenie ochłapem, który starcza na wózek miernej jakości, nie dając kobiecie szans na znalezienie miejsca dla dziecka w przedszkolu, powrót lub zmianę pracy, a przede wszystkim do otrzymania takiego samego wynagrodzenia, jak mężczyzna za pracę na takim samym stanowisku... To ja wolę mieć dostęp do pracy, godne zarobki i sama sobie ten wózek kupię, bez niczyjej pomocy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(iks)
Wiking
Gama z całym szcunkiem dla ciebie.Bo trochę wiem o czy piszesz.
Ja już trochę pojechałem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Dareknorge)
Wiking
iks napisał:
Gama z całym szcunkiem dla ciebie.Bo trochę wiem o czy piszesz.
Ja już trochę pojechałem.

A co liczyles na cos i nic?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(iks)
Wiking
Darek ja na nic nie liczę.Próbuję tylko sprowadzać niektórych na ziemie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
iks napisał:
Dziewki Polskie!!!
TO ,ŻE ZACZĘŁYŚCIE ZARABIAĆ W NORWEGII JAKIEŚ NORWESKIE KORONY,TO JESZCZE WAM DALEKO DO ROZPOCZĘCIA ŻYCIA PO NORWESKU.BO!!! NIE ZNACIE HISTORII I TRADYCJI NORWESKICH ,JAKA ROLĘ SPEŁNIA W TYM KRAJU KOBIETA.
A KOBIETA POLSKIEGO POCHODZENIA NIE BĘDZIE NORWEŻKĄ DLA POLAKA ,TYM BARDZIEJ DLA NORWEGA.
I WIDZĘ,ŻE MUSI DUŻO WODY UPŁYNĄĆ W GLOMMIE ŻEBY POLKA TO ZROZUMIAŁA.
A JESLI JAKAŚ POLKA TO ZROZUMIAŁA TO NA PEWNO NIE PISZĘ NA TYM FORUM

Za nic nie mogę zrozumieć!!!
Ja tu mówię o szacunku człowieka do człowieka, a nie o "byciu Norweżką". Co to w ogóle znaczy??? Jakie one mają przywileje, do których my nie miałybyśmy praw??? To wszystko, co napisałam powyżej w kilku postach jest tak banalne, że aż dziw bierze, że mężczyźni próbują z tym dyskutować... Tu chodzi raczej o dojrzałość słowiańskich mężczyzn, którzy w końcu powinni zrozumieć, że przynajmniej pewne aspekty patriarchatu powinny bezpowrotnie odejść do lamusa!!!
I nie chodzi mi tu o danie kobietom prawa do wykonywania męskich zawodów, a o dostrzeżenie, w kobiecie człowieka, który to prawo MA, z co z nim zrobi, to jego wola!!! Każdy ma prawo do szacunku, do życia po swojemu, cokolwiek by to oznaczało. Jedna kobieta spełni się w domu z dzieckiem i brawo, druga będzie wolała asfalt kłaść i brawo jej za to. Grunt, żeby otrzymała za to szaunek i zapłatę.
Dla mnie równouprawnienie to prawo do wolnego wyboru i równego traktowania!!! Każdy zrobi z nim co chce...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok