Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Renata Renata Jan Maryjan (3628 niezalogowanych)
33 Posty
ala mala
(alamala)
Nowicjusz
Widzę że więcej jest osób optymistycznie nastawionych, powiem szczerze że jestem zaskoczony ale jednocześnie Wasze słowa nastawiają mnie pozytywnie do myśli o wyjeździe. Pewnie jest jeszcze mnóstwo pytań do Was np/; jak z pogodą czy nie jest zbyt dołująca, czy nie jest zbyt zimno (choć w kraju też pogoda nie rozpieszcza), czy żyjąc w no czujecie się jak obcy w tym kraju czy raczej jesteście zasymilowani?
Tyle pytań i jeszcze więcej oczekiwań ....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Był tu gdzieś wątek, w którym były zawarte wszystkie tego typu pytania i odpowiedzi. Pytała Katarzyna, a ja już nie pamiętam jaki był tytuł. Katarzyno może pomożesz???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(MaW)
Wiking
Witaj! Pogoda jest całkiem w porządku. Lato faktycznie troche krótkie wiec jesli pora deszczowa wypadnie akurat to i ma się wrażenie ze nam ta najprzyjemniejsza pora roku między palcami przeciekła. Ale z drugiej strony po odebraniu "feriepenger" czyli takiej tutejszej trzynastki i ewentualnej wpłacie z urzedu podatkowego jeśli masz nadpłacony podatek mozna sobie to słonko "kupić" wybierając sie na południe. Oczywiście mając wlasną firmę musisz sobie odkładać we własnym zakresie. Za to zimy są na poziomie - jak w Polsce w latach 70 .Jeśli śmigasz na nartach to bedzie Ci jak w raju (moze nie do konca trafne stwierdzenie ). Reasumując trzeba tylko zrozumiec tutejsze przysłowie NIE MA ZŁEJ POGODY...ZŁE MOŻE BYĆ EWENTUALNIE TWOJE UBRANIE...
Ze swojej strony życzę powodzenia i odwagi. Takich pozytywnie zakręconych potrzeba nam tutaj...
Pozdrawiam...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Pytasz robi jak sie nam sie poszczescilo tu i jak nam sie zyje itp. - mysle, ze zalezy to w duzej mierze od ludu szczescia indiwidualnego, od tego kiedy kazdy z nas tu przyjechal i jaki mial cel podrozy, w jakim stopniu kazdy z nas zaangazowal sie w poznanie tego kraju i obyczajow tutaj ponujacych , na ile potrafimy sie porozumiec z tubylcami ( o ile wogole mamy z nimi jakies blizsze kontakty ), sytuacja rodzinna i .... dlugo by tu wymieniac.

Chodzi mi o to, ze kazdy musi sam kierowac swoim zyciem i robic swoje wlasne bledy i zdobywac swoje wlasne doswiadczenia i nie sugerowac sie innymi bo to zadna skala porownawcza.

Powiem ci tylko, ze jak ja przybylam do No. - ok 23 lat temu to nie mialam nikogo kto by mnie poprowadzil za reke i wskazal jak, gdzie, co i z czym i dlaczego - i bardzo sie z tego ciesze.

Na pozor zdawaloby sie, ze teraz jest latwiej - jest internet, fora dyskusyjne - informacje pchaja sie dzwiami i oknami - ale obawiam sie, ze jest to w pewnym stopniu oglupiajace i sugeruje czasami w zbyt w duzym stopniu o nas, o naszym zyciu.

Konkluzja : Dowiedz sie ile mozesz ale decyzje podejmij sam , bo tylko dla ciebie jest ona najwazniejsza

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Renata Wazynska
(lukewejen09)
Wiking
witaj powi em krutko jestem zadowolona stac mnie na bardzo bardzo bardzo duzo a w polsce na nic mnie nie bylo stac pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
33 Posty
ala mala
(alamala)
Nowicjusz
Mam pytanie techniczne do osób które przebywają na stałe w no:
- czy nauka języka no jest bardzo trudna?
w swoim krótkim życiu uczyłem się już francuskiego - 4 lata, angielskiego 5 lat,
chcę zacząć intensywny kurs no w Polsce tak abym w sytuacji podjęcia ostatecznej decyzji o wyjeździe mógł komunikować się choć w stopniu podstawowym.
Proszę o info. Dzięki za wszystkie.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Język nie jest trudny.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(MaW)
Wiking
Języki masz dwa. Bokmål (niejako tradycyjny) powinien wystarczyć ale w pewnych okolicach króluje nynorsk (nowo-norweski). Ten jest dopiero zakręcony. Możesz sie na niego natknąć na niektórych stronach internetowych lub przegladając niektóre ogłoszenia np. na finn.no. To może wprowadzać element zawiłości ale nie zrażaj sie. Pomyłl z nauką podstaw jezyka w Polsce godny podziwu. Byle by Ci samozaparcia wystarczylo. Na pewno zaowocuje...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
512 Posty
ania s
(ania_s)
Wyjadacz
dla mnie trudny, duuzo trudniejszy od angielskiego i troche od fancuskiego, ale wszystkiego da rade sie nauczyc, wystarczy chciec
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Zanim podejmiesz jednak decyzje o przyjezdzie do Norwegii, to zwoc moze uwage, ze wiekszosc odpowiedzi jakie dostales sa od ludzi, ktorzy przyjechali tu kilka lat temu. Kilka lat temu to byla troche inna sytuacja na rynku pracy.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok