Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Anatan1 (7979 niezalogowanych)
1 Post

(Luba)
Wiking
retier1 napisał:
A jak są traktowani uczniowie w szkołach podstawowych,a zwłaszcza w środowisku wiejskim to już naprawdę osobny temat trzeba by było zrobić.[/quote]

Ja miałam takie roczne doświadczenie w "środowisku wiejskim", jak byłeś łaskawy go nazwac. W tym okresie uczyłam w trzech szkołach, byłam taką jakby wynajętą na konkretne godziny nauczycielką. W mieście wyglądało to różnie, za to momenty pracy na wsi wspominam wręcz sielsko. Dzieci bardzo grzeczne, wpatrzone we mnie, jak w obrazek, spijały każde słowo. Bardzo sie starały, a ja z przyjemnością spedzałam z nimi czas, pomagając z całych sił, bo niektórym słabo nauka wychodziła. To sie oczywiście ma nijak do nauczyciela pełnoetatowego, ale tak sobię teraz przypomniałam o tamtych dzieciakach i mnie za serce chwyciło, a że jestem gaduła, to sie dzielę
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2840 Postów
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
a że jestem gaduła, to sie dzielę

nie żenisz aby nam kitu Luba? Gdzieś tam nie tak dawno mówiłaś że jesteś samotnikiem

jak w obrazek, spijały każde słowo. Bardzo sie starały, a ja z przyjemnością spedzałam z nimi czas, pomagając z całych sił, bo niektórym słabo nauka

Widać miałaś wszystkie atrybuty prawdziwego nauczyciela I jak skończyła się przygoda z nauczycielstwem?
Wracając do "wiejskiego środowiska. Poziom był tragiczny. W LO i tech. zaw. był płacz i zgrzytanie zębów piątkowiczów z podstawówek.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak

Wrzucę jeszcze dwa kamyki do oświatowego ogródka:
kontakt24.tvn.pl/temat,-quot-wesola-szko...asnowidza,23732.html
Bez komentarza .
Chociaż, opinia nauczycielki, zastanawia. Co na to miejscowi nauczyciele?

www.tvn24.pl/-1,1674174,0,1,ciezkie-zyci...-bola,wiadomosc.html
Ciężko nam wejść w XXI wiek. Ile waży laptop, 3kg?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Dino napisał:

Wrzucę jeszcze dwa kamyki do oświatowego ogródka:
kontakt24.tvn.pl/temat,-quot-wesola-szko...asnowidza,23732.html
Bez komentarza .
Chociaż, opinia nauczycielki, zastanawia. Co na to miejscowi nauczyciele?

www.tvn24.pl/-1,1674174,0,1,ciezkie-zyci...-bola,wiadomosc.html
Cięko nam wejść w XXI wiek. Ile waży laptop, 3kg?

Pierwszy link:
odp:"Zadania niestandardowe to zadania z brakiem części danych, nadmiarem danych lub błędnymi danymi. Trzeba je najpierw dokładnie przeczytać, uzupełnić lub poprawić i dopiero potem rozwiązać."
Co z resztą napisało tam kilku nauczycieli w komentarzach, ale aby sie wypowiadac w tym zakresie, nie wystarczy Dino byc obserwatorem, trzeba jeszcze sie zagłębic.
Drugi link:
"cięko, cięko" racja, gdyby nie laptopy, a w nich programy z automatyczną korektą tekstu, niektorzy wiedzieliby ze cienko z nimi Chociaz mysle Dino, ze napisales tak celowo
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak

Cała Hilton. Pierwszy link to prowokacja i moje pytanie: czemu nauczyciel ominął te zadania (obejrzyj dokładnie fotki)? Są proste do rozwiązania bez uzupełniania danych. Trzecioklasiści uczą się chyba o zbiorach liczb i równaniach z jedną niewiadomą?
   Drugi link. Współczesny młody człowiek nie rozstaje się z własnym kompem nawet w sraczu. Nasze dzieci czułyby się swobodniej w szkole XXI wieku, niż w obecnej, delikatnie mówiąc, nienadążającej trochę. Co do reszty, możemy napisać dyktando, lubisz rywalizację?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Po pierwsze to powinni w Polsce kandydatom na nauczycieli robić IQ test. Te niewiasty co mają poniżej 100 to gonić do zbierania warzyw, a nie do uczenia cudzych dzieci. Poniżej 100 to chodzi o punkty w teście, a nie obwód w piersiach.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Dino napisał:

Cała Hilton. Pierwszy link to prowokacja i moje pytanie: czemu nauczyciel ominął te zadania (obejrzyj dokładnie fotki)? Są proste do rozwiązania bez uzupełniania danych. Trzecioklasiści uczą się chyba o zbiorach liczb i równaniach z jedną niewiadomą?
   Drugi link. Współczesny młody człowiek nie rozstaje się z własnym kompem nawet w sraczu. Nasze dzieci czułyby się swobodniej w szkole XXI wieku, niż w obecnej, delikatnie mówiąc, nienadążającej trochę. Co do reszty, możemy napisać dyktando, lubisz rywalizację?

Nie dysponujemy oryginalem i calością tych ćwiczen, wiec nie mozemy miec pewnosci, ze nauczyciel je ominął, byc moze zadał "do domu". A jesli ominał, to mogły byc rozne przyczyny, albo zostawil na poźniej, albo zawyczajnie nie mial juz czasu robic tego na lekcji. Przyczyny mogłybyc rozne, nie nam to oceniac na podstawie kilku fotek. A moze po prostu nie słyszal nigdy o zadaniach niestandardowych i nie umial zrobic
Ad2. chodziło ci Dino o XIX wiek, a nie XXI jak mniemam Swoją drogą dzieci nosza w Polsce do szkoly mnóstwo niepotrzebnych rzeczy... Gdyby nosiły laptopy i mialy wszystko w jednym, byłoby prosciej i lżej. A co do mlodych ludzi i ich laptopow, to np. moj syn ma wyznaczone godziny (elastycznie) i nie siedzi z kompem ani w toalecie ani pod prysznicem. Ma normalnych, zywych kolegow. Ale on chodzi do norweskiej szkoly, ktora proponuje mlodziezy cos wiecej niz zadania domowe i strach przed kartkowką .
Jezeli chodzi o rywalizacje, to do pewnego stopnia jest zdrowa, ale bez przesady. Kazdy ma prawo do błedu, jestesmy ludzmi. Dlatego odniosłam sie do twojego "cięko", wydawalo mi sie ze celowo to napisales, dlatego ze mlodziez czesto korzysta z word`a i potem mamy "cięko, durzo, ktury, pszeczkole.." pisane odręcznie.
Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
jasta102 napisał:
Po pierwsze to powinni w Polsce kandydatom na nauczycieli robić IQ test. Te niewiasty co mają poniżej 100 to gonić do zbierania warzyw, a nie do uczenia cudzych dzieci. Poniżej 100 to chodzi o punkty w teście, a nie obwód w piersiach.

Jesteś męskim szowinistą. Nauczyciele to takze mezczyźni, im nie nalezy robic testu IQ? Mam jeszcze pytanie dodatkowe, co zrobic z tymi, ktorzy taki test juz zaliczyli wczesniej??? Bo chyba wiesz o tym, ze test na IQ robi sie tylko raz, pozniej nie jest juz miarodajny....
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Jeśli udało ci się zaliczyć wcześniej, to za drugim razem też na pewno się uda.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak
@Hilton:

Boli Cię to "cięko", zwykła literówka, jakich Ty również się nie ustrzegasz. Miało być "ciężko". Zadania w podręczniku wyglądają na skreślone, typowy widok w podręcznikach i zeszytach ćwiczeń moich dzieci, więc mogę założyć z dość sporym prawdopodobieństwem, że tak jest i w tym przypadku. Ciekawi mnie, czy program nauczania jest nieprzystosowany do możliwości dzieci, czy nauczycieli?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok