Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
854 Posty
BEATA K
(B.K.)
Maniak
lidka...ja nikomu nie miałam zamiaru doradzać,bo jest mi obojętne czy kogoś zlapia i bedzie bulił jak za zboze czy mu się upiecze...razem z mężem zarabiamy przeciętnie jak wszyscy nam podobni i mamy dwoje dzieci na utrzymaniu w wieku szkolnym. I ja nie pracuję na cały etat..więc ta kasa jest podzielona na kilka tyłkow wynajmujemy dom,płacimy wszystkie opłaty...dosłownie wszystkie, nawet za kominiarza i stać nas na utrzymanie dwoch aut...nastepna sprawa...jak ktos jest niedługo tutaj to sadze,że ma prawo do korzystania z polskiego auta i nie widzę problemu,sama tak robiłam...ale juz po roku nasz status powinien sie polepszyc,gdyż spływa gotówka za urlop czy zwrot podatku,pod koniec roku są pobory bez podatku..i wtedy ma się szansę aby to auto kupić i mieć problem z głowy...a swoja droga miałam wikariat przez cztery miesiące na policji i wiem jak to wygląda od środka...nie polecam tego ryzyka..nie ma zmiłuj się,żadne tłumaczenia nic nie dają a uzyskanie 24 godzinnego pozwolenia na wywiezienie auta za granicę graniczy z cudem...i nie miałam tutaj na myśli tych co maja problemy z pracą czy jakies inne...wiadomo,ludzie tracą prace w dobie kryzysu i może byc różnie...ale są i tacy co mają środki i to lekceważą...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
100 Postów

(SUZII)
Początkujący
wtrace swoje trzy grosze:od jakiegos czasu zaobserwowalam ,ze Norwedzy,juz tak nie reaguja na PL jak na marke samochodow,audi czy mercedes ,co niektorym wara opadla jak to Polak dorobil sie domu i samochodow,a to ze na raty,to nie istotne ,ale Norge wyciagnelo ich z biedy ....to jest rozmowa moich sasiadow -zazdrosnicy .A tak na koniec pewnie to sa to duze pieniadze za oclenie czy kupno ,ale zawsze mozna auto sprzedac ,i mysle ze nie bedzie wielkiej straty w razie gdy komus sie nie powiedzie ......Pozdrawiam wszystkich
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
100 Postów

(SUZII)
Początkujący
Juz i za to sie wzieli kontroluja wszystko ,oni poznali juz te numery.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
100 Postów

(SUZII)
Początkujący
W Polsce mialam ubezpieczony samochod w ALLIANZ ,nie mieli zadnego problemu ,otrzymalam od nich pismo o wielkosci znizki z tytulu bezwypadkowej jazdy,w jezyku angielskim,i okazuje sie ze tutaj IF lub inna firma nie chciala honorowacmi tych znizek ,ale banki maja oferty ubezpieczenia samochodu ,domu lub jachtu,uwzgledniaja znizki,bez problemu i co wazne kwota jest Ci odciagana co miesiac z Twojego konta a ta nie uszczupla zbyt mocno twojego portfela,jednym z takich bankow jest Sparebank.....Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
Aneta W
(biala2000)
Wiking
lidka napisał:
moze B./K dobrze zarabiasz , ale nie wszystkim sie tak dobrze powodzi a zwłaszcza tym ktorzy sa tu od niedawna ; poza tym kombinuje sie nie zawsze dla swego widzimisie tylko ze sa ku temu konkretne powody...;co jesli w czasie pobytu juz w norwegii ktos ma powazne problemy(nie bede juz nadmieniac jakie bo to juz nie wazne) i wystapil problem finansowy ktory przedłoza sie, a jezdzic dalej trzeba i pracowac tez?...latwo jest komus doradzac jak sie siedzi beztrosko, ma dobrze platna prace i moze jeszcze tylko wlasny tylek na utrzymaniu.../dlatego nie dziwie sie ze wciaz kombinujemy zeby wyjsc na prosta;
Zgodzę się z moim przedmówcą.Nie każdy ma fantastyczną pracę i jeszcze dobrze płatną!!!ja za swoje zarobione pieniądze nie byłabym w stanie wynająć domu i wyżywić się sama, itp.nie mówiąc już o kupnie auta,mam taką pracę,na jaką zgodziłam się,chcąc pracować w Norwegii( nie znając jezyka)Zresztą pracuje w Norge 2,5 m-caa 1 miesiąc jestem w Polsce,także mi nie opłaca się kupować auta,Ci co są tu na stałe i raz w roku odwiedzają PL na wakacje,owszem,jak najbardziej powinni kupić autko,bo te przepisy ich dotyczą w szczególnościj.jak dla mnie te porąbane przepisy są krzywdzące,ponieważ tak na dobrą sprawę mam 2 domy,a na stałe żadnego.Także sprawę oclenia(co się wogóle nie opłaca) lub kupna auta,trzeba ropatrywać indywidualnie,bo każdy z nas,jest zupełnie w innej sytuacji materialnej i życiowej.Także każdy kombinuje jak się da!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
biala2000 napisał:
.....Także każdy kombinuje jak się da!!!Tak , tak kombinuje , kombinuje a potem jest zdziwiony i wręcz zszokowany ,że policja zabiera jego auto z pod firmy na lawetę i wywozi na policyjny parking...

Ja osobiście też jeździłem swoim samochodem ponad termin , bo nie miałem moim zdaniem wyjścia i było to tylko dwa miesiące .
Jednak szef zabronił mi nim jeździć bo dowiedział się ,że w mieście są zmasowane kontrole i samochód stał na terenie firmy ze zdjętymi tablicami do mojego wyjazdu na Święta Noworoczne .
Natomiast na parkingu policyjnym z dnia na dzień zagościło ponad trzydzieści samochodów z obcą rejestracją .
Były polskie , litewskie , estońskie jednak najwięcej było szwedzkich i cztery niemieckie .
I nie było zmiłuj się ,że Szwedzi i Norwedzy są w unii skandynawskiej i myśleli , że mogą sobie do woli jeździć .
każdy z zatrzymanych bulił za wykup jak za zboże a pięć aut poszło na licytację bo Szwedzi nie mieli ochoty płacić .

Każdy robi i kalkuluje jak mu jest wygodnie ...
jednak My jesteśmy od tego by wyjaśniać co takie kombinowanie za sobą niesie i wtedy jest jeszcze gorzej bo ani samochodu ani pieniędzy .
A kara jest naprawdę bolesna finansowo ....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
wiesz fazi mam juz jedno auto na norweskich blachach nie chce jeszcze jednego takiego a słuzby celne mam w nosie nie bawie sie w przemyt za duzo stresu i za małe zyski a drugiego auta na norweskich blachach nie chce kupowac bo nie sadze bym siedziała tu za długo jeszcze za nudny kraj jak dla mnie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
kami napisał:
wiesz fazi mam juz jedno auto na norweskich blachach nie chce jeszcze jednego takiego a słuzby celne mam w nosie nie bawie sie w przemyt za duzo stresu i za małe zyski a drugiego auta na norweskich blachach nie chce kupowac bo nie sadze bym siedziała tu za długo jeszcze za nudny kraj jak dla mnie
Wiesz...NIE ROZUMIEM CIEBIE , ANI TWOJEGO TOKU PIŚMIENNICZEGO...
Robisz zamęt ...

Przecież samochód możesz sobie w polsce kupić tego nikt Tobie nie może zabronić i możesz sobie nim jeździć jak będziesz na urlopie ,żaden to problem .
Będziesz nim mogła jeździć legalnie po całej europie i nie tylko POZA SAMĄ NORWEGIĄ .Bo to jest już poza dyskusją i niema co oto bić piany .
JA mam samochód w Norge na norweskich tablicach---właśnie przyszły aktualne żółte nalepki--- .
I MAM samochód w Polsce na polskich rejestracjach na moje nazwisko i ja płacę OC i inne takie tam , jeździ nim moja siostra .
Jak przylatuję to nim jeżdżę i po kłopocie.
Mam to umieszczone w zeznaniu podatkowym tam gdzie jest wartość majątku i po kłopocie .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
230 Postów
joanna kidawa
(asia68)
Stały Bywalec
nie dotyczy innych tematów. powiedz dlaczego mieszkasz w norwegii ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(retier1)
Wiking
tu jest wszystko jasne gabriel -dwa auta(tu i tam)a płacić za jedno.my Polacy jesteśmy chorzy jak nie możemy kombinować a nóż się uda.czy Norwegia jest nudna kami ?myślę że absolutnie nie,trzeba ich tylko dobrze poznać i chcieć zrozumieć.my jak się bawimy to do upadłego,oni można by powiedzieć na trzeżwo i tyle
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok