Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
100 Postów

(SUZII)
Początkujący
Szczera prawda zgadzam sie z Toba Marcin w 100%
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
29 Postów

(OSL)
Wiking
ty Marcin jak masz krytykowac to lepiej zebys nic nie odp ja poprosilem o podanie mi takowych info jesli sa. nie prosilem o krytyke bo krytykowac to kazdy moze ale odp na pytanie to juz nie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
81 Postów

(Marcin_D)
Początkujący
OSL napisał:
w ktoryms z postow jest napisane ze moge jezdzic na pl nr pod warunkiem ze mam spisana umowe wynajmu czy to jest prawda jakie warunki musze spelniac?????? i czy auto musi byc wypozyczone od kogos kto jest tutaj czy w pl????? co w przypadku jesli mam auto wypozyczone z firmy a jestem ponad przepisowy termin?????????????????????

nic podobnego, nie mozesz tak jezdzic... po roku...albo dwoch jesli masz pozwolenie na uzywanie polskiego auta jestes traktowany jako tubylec, a co za tym idzie nie mozesz prowadzic polskiego samochodu.

z tego co pamietam jedynie polska firma zatrudniajaca ciebie moze ci dac polskie auto sluzbowe i wtedy jest ok.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
81 Postów

(Marcin_D)
Początkujący
no i ja nikogo nie krytykuje...wolna wola, przytaczam tylko fakty.

Widac czarno na bialym ze ludzie nie czytaja tego co rozwieje wszelkie watpliwosci...link podaje norgelowal pare postow wyzej...
to samo jak ktos woli po angielsku i norwesku jest na www.toll.no

wiekszosc jednak woli szukac zadowalajacej opcji po polsku... czyli kombinowac.

...oczywiscie nie ujmuje norwegom ktorzy w kombinowaniu jak sie domyslacie sa w czolowce swiatowej....
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
Hej ludzie widze ze nie czyt od poczatku mam juz jedno auto na norweskich blachach wiec wiem jakie to sa koszta i co trzeba płacic ale nie wiem czy bede jeszcze tu 2 lata wiec nie wiem czy opłaca mi sie kupic 2 auto na norweskich blachach, bo by po powrocie do polski nie płacic cła, jest jeden z warunkow ze musisz posiadac to auto 2 lata
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
181 Postów
D K
(antypolak)
Stały Bywalec
Jeszcze raz powtarzam tu nie chodzi o auto, czy jest pożyczone, czy darowane itp. Tu chodzi o konkretną osobę która pracuje w Norwegi powyżej 185 dni w roku!!! Ta osoba musi jeżdzić autem na norweskich numerach i nie ma żadnaj ulgi!!!! I to dotyczy nie tylko polaków.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(retier1)
Wiking
gabriel, miałem na myśli post kami a nie twój,jak byś uważniej czytał posty to byś wiedział o kogo mi chodzi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
retier1 napisał:
gabriel, miałem na myśli post kami a nie twój,jak byś uważniej czytał posty to byś wiedział o kogo mi chodziWIDZISZ ja w Twoich myślach nie siedzę .
Natomiast zdanie Twoje jest tak zbudowane jakby chodziło o mnie stąd taka a nie inna odpowiedź zwłaszcza ,że też przecież pisałem wcześniej , iż mam dwa auta .
Niemniej nie jestem z tego powodu jakiś tam ..... w Twoim kierunku ...
Zinterpretowałem zdanie tak a nie inaczej i odpowiedziałem ... .

Posty natomiast czytam naprawdę bardzo uważnie o ile chcę na nie odpowiedzieć , taka moja przypadłość .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(lidka)
Wiking
a czy jest ktos w stanie mi powiedziec jaki jest cennik cła za auta?? gdzie go moge znalezc-bo na stronie toll.no szukam ale tego tyle tam jest i po norwesku ze konkretnie nie wiem o co tam chodzi i do jakich pojazdow odnosza sie ceny-i czy to cło czy podatek....; moze jakies linki pomocne; interesuje mnie cło za jeepa ///
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
lidka napisał:
a czy jest ktos w stanie mi powiedziec jaki jest cennik cła za auta?? Niema czegoś takiego jak cennik celny za dane auto....
Na cło składa się wiele czynników -
-rocznik
-waga-
-pojemność silnika i jeszcze ileś tam innych .....
To wszystko sumuje się , mnoży , dzieli , dodaje , odejmuje i na końcu uprzejmie płaci się gotówkę o ile oczywiście się chce mieć koniecznie te Swoje ukochane jedyne i już tyle , tyle lat eXploatowane auteczko.

Trudno jest konkretnie powiedzieć ile jakie auto będzie oclone .
NA stronie TOLL jest kalkulator celny a i tak pisze tam ,że po wprowadzeniu danych kwota końcowa jest tylko kwotą orientacyjną .
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok