Masz racje ale po czesci ! Ja przyjechalam do Norweii po kursie norweskiego 1 stopien zaliczony.
Trafilam do firmy z ludzmi mowiacymi dialektami trondhejm. hedmark. prawie nikt ze mna nie mowil bukmolem zaczelam sie cofac w rozwoju, praca od poniedzialku do niedzieli ,zmeczona ze tylko wykapac sie i spac ,malo czasu z dziecmi, ale jak sie przyjerzda z 6 waliskami i jest sie samotna matka to Praca i praca ,dialekt do dzis mam w niktorych pracach ale dis mam to w dup... kiedzs mie to zbijalo z tropu ucze sie i ucze a tu slysze ze nie rozumieja. Ale jestem ambitna dzieci przyjechaly do mie po roku i prosza o polska telewizje moja odpowiedz nie !jak sie nauczycie norweskiego to bedziemy mieli polska telewizje , norweskie radio w domu. dzis corka na studiach w Oslo ,syn powinien zaczac po wakacjach.Dostalam 40 godz gratis za reszte musialam sama sobie placic ale jestem ambitna wydawalam ostatnie nie raz pieniadze choc byl czas ze mialam slaby dochod Nav nie przyznal mi dotacjii do nauki ale ja swoje , dzis mam zaliczony3 stopien i dostalam prace min jako tlumacz ustny. Jak myslisz wielu jest takich upartych jak ja ? Nie ! Alina - znaczenie imienia :ambicja, zwyciestwo. Poprostu powinnien byc przymus wieczorowej nauki jezyka dlo polakow itd. bezplatny ,a jak sie nie ucza to do polski . Pozdrawiam serdecznie.Alina