Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Przyszli Rodacy w Norwegi - Norwegia

Czytali temat:
(8295 niezalogowanych)
3 Posty
Jacek Rutkowski
(marjac11)
Wiking
Witam Wszystkich
Tu szukajcie pomocy w każdej sprawie związanej z przenosinami do Norwegi.
Ja rozpocznę...
Chciałbym przyjechać na dłużej, później może ściągnąć rodzinę. Nie mam większych kontaktów więc szukam pomocy tutaj. Jak szukać jakiegoś lokum na miejscu i czy będzie ono drogie? Jakiej i gdzie szukać pracy nie mając większego doświadczenia? Czy sa np. biura pośrednictwa pracy? Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Grzes203)
Wiking
Witaj.
Zacznij od pośredników którzy działają w kraju. Oczywiście nie chodzi mi o takich z gazety co za 500PLN załatwią pracę mieszkanie i wyżywienie.
Dobry pośrednik pomoże z mieszkaniem, językiem i pracą oczywiście.
Teraz aby tak sobie przyjechać trzeba mieć opanowany język Norweski, dobry zawód i doświadczenie lub kupę kasy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
nigdy nie byłem zwolennikiem jazdy w ciemno bo dla mnie to czysta głupota . tym bardziej że z postu wynika że nie macie zielonego pojęcia o tutejszych realiach a nawet cenach . mieszkanie i pracę chcesz znależć po przyjeżdzie ?
a co jak nie znajdziesz to ani to ? albo znajdziesz mieszkanie za które trzeba płacić kilka tysięcy a pracy nie , bo sytuacja na rynku jest trudna . trzeba się najpierw zastanowić żeby następny twój post nie był pod tytułem RODACY POMOCY .
dwa tygodnie temu ludzie składali się tu na bilet rodakowi który po pół roku pobytu nie miał za co wrócić
chyba każdy logicznie myślący wie że trzeba na początek znależć zaczep czyli prace a potem mieszkanie a jak nie macie doświadczenia to tak jak pisał grześ203 zacząć można od agencji pośredniczących
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
marjac11, a gdzie chcesz mieszkac do czasu znalezienia lokum? Na mieszkanie trzeba miec 3 miesieczny depozyt, to znaczy czynsz miesięczny razy trzy plus czynsz z góry. czyli jesli czynsz jest 8000 koron to na dziendobry musisz miec 32 tysiące na mieszkanie... i szczescie zeby ci ktos wynajął, tutaj ludzie szukają mieszkan po miesiąc, dwa.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(cyganka)
Wiking
Hilton napisał:
marjac11, a gdzie chcesz mieszkac do czasu znalezienia lokum? Na mieszkanie trzeba miec 3 miesieczny depozyt, to znaczy czynsz miesięczny razy trzy plus czynsz z góry. czyli jesli czynsz jest 8000 koron to na dziendobry musisz miec 32 tysiące na mieszkanie... i szczescie zeby ci ktos wynajął, tutaj ludzie szukają mieszkan po miesiąc, dwa.

Hilton , chyba przesadzasz troche z tym czynszem , mnie wystarczył jeden z góry plus depozyt, czyli przy kwocie 6000 musiałam mieć 12000, ale to zalezy pewnie od danej miejscowości ? Albo już sie coś zmienilo , nie wiem? Tak czy inaczej potrzebna jest duza kasa na poczatek a póżniej to już z górki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Cyganka, jak ktos chce mieszkac w bofelleskap i miec wspolną toalete i kuchnie, oraz to szemrane towarzystwo, to moze wynajmowac nawet za 4 ooo. Ja mowie o normalnym mieszkaniu, a nie o czyms o powierzchni 20 m2 i na tej powierzchni kuchnia, sypialnia itp. W Oslo mieszkania sa drogie, ja za 2 pokoje z kuchnią płace 8500 koron. Depozyt ma 3 miesieczny. Moi znajomi tez szukaja teraz mieszkania i zaden megler sie nie godzi na miesieczny depozyt. jednyne prywatne osoby, ale trzeba miec szczescie. Cyganka, ja tu juz bardzo duzo przeszłam i w niczym nie przesadzam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(cyganka)
Wiking
Hilton napisał:
Cyganka, jak ktos chce mieszkac w bofelleskap i miec wspolną toalete i kuchnie, oraz to szemrane towarzystwo, to moze wynajmowac nawet za 4 ooo. Ja mowie o normalnym mieszkaniu, a nie o czyms o powierzchni 20 m2 i na tej powierzchni kuchnia, sypialnia itp. W Oslo mieszkania sa drogie, ja za 2 pokoje z kuchnią płace 8500 koron. Depozyt ma 3 miesieczny. Moi znajomi tez szukaja teraz mieszkania i zaden megler sie nie godzi na miesieczny depozyt. jednyne prywatne osoby, ale trzeba miec szczescie. Cyganka, ja tu juz bardzo duzo przeszłam i w niczym nie przesadzam.

Moment, moment Hilton ja nie mieszkam w jakimś tam bofelleskopie, mam piekny salon połaczony z kuchnią , 1 pokój plus dużą łazienkę. Oczywiscie to nie Oslo lecz mała miejscowość na wyspie, no i wynajmuje od prywatnej osoby, wiec stąd na pewno ta różnica w cenie. Mrjac11 nie pisał nic ,że planuje akurat pobyt w Oslo
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
cyganka napisał:
[/quote]

Moment, moment Hilton ja nie mieszkam w jakimś tam bofelleskopie, mam piekny salon połaczony z kuchnią , 1 pokój plus dużą łazienkę. Oczywiscie to nie Oslo lecz mała miejscowość na wyspie, no i wynajmuje od prywatnej osoby, wiec stąd na pewno ta różnica w cenie. Mrjac11 nie pisał nic ,że planuje akurat pobyt w Oslo [/quote]

a ile ta wyspa od brzegu
może dlatego tak tanio że nie ma mostu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(cyganka)
Wiking
bad harry napisał:
cyganka napisał:

Moment, moment Hilton ja nie mieszkam w jakimś tam bofelleskopie, mam piekny salon połaczony z kuchnią , 1 pokój plus dużą łazienkę. Oczywiscie to nie Oslo lecz mała miejscowość na wyspie, no i wynajmuje od prywatnej osoby, wiec stąd na pewno ta różnica w cenie. Mrjac11 nie pisał nic ,że planuje akurat pobyt w Oslo [/quote]

a ile ta wyspa od brzegu
może dlatego tak tanio że nie ma mostu [/quote]

Gdybyś dokładnie czytal posty bad harry, to wiedziałbyś,że na wyspę dopływam łodzią albo pokonuję trasę na łyżwach
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Hilton napisał:

O matko! My dokładnie 8500 płacimy za własny dom miesięcznie, kredyt bez wkładu własnego, 70 km od Oslo. Trochę to nie na temat było, takie tylko porównanie cen. Zdaję sobie sprawę, że nie każdy może kupić.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok