Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
1 Post

(AniaRNorway)
Wiking
Hilton napisał:
krolestwo za konia napisał:
Literowka ale ok ja sie nie czepiam.

Kzk, aniarnorway na razie nie zna słowa utbetaling jak widac. Ja kiedys tez nie wiedzialam.

Racja AniaRNorway nie znała tego słowa, ale sobie w słowniku sprawdziła, znaczy "wypłacić".
Zasugerowałam się bardziej opisem, w którym padło "wpłacić".
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
AniaRNorway napisał:
Hilton napisał:

Kzk, aniarnorway na razie nie zna słowa utbetaling jak widac. Ja kiedys tez nie wiedzialam.

Racja AniaRNorway nie znała tego słowa, ale sobie w słowniku sprawdziła, znaczy "wypłacić".

AniaRNorway, wlasnie przeczytalam twoj post w temacie "ile kosztuje przedszkole w Norwegii". Piszesz tam, ze jestes w Norwegii 4 tata. 4 lata i ty nie nie wiesz co to znaczy "utbetaling" ???? Coz, mozna i tak, nie moja sprawa. Niemniej, slów typu betale, ut.. uzywa sie na codzien.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Adam Blak
(troll0007)
Wiking
Juz wszystko załatwione dla chcącego nic trudnego.dwie pieczene na jednym ogniu...?Polak potrafi;d
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1222 Posty
ladny pan
(panladnyzrodzina)
Maniak
troll0007 napisał:
Juz wszystko załatwione dla chcącego nic trudnego.dwie pieczene na jednym ogniu...?Polak potrafi;d

...co dwie glowy to ,nie jedna.nie ma tego zlego...jak sie da,to sie zrobi...lepiej pozno,niz wcale...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
555 Postów
inga s.
(limetka81)
Wyjadacz
panladny napisał:
troll0007 napisał:

...co dwie glowy to ,nie jedna.nie ma tego zlego...jak sie da,to sie zrobi...lepiej pozno,niz wcale...

CO SIĘ ODWLECZE TO NIE UCIECZE...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
Hilton napisał:
Sethur napisał:
No to czek czy Giro w goncu?

- Czek imienny (maly prostokatny ok 1/4 formatu A4) moze wyplacic tylko ten czyje imie jest na nim wydrukowane. Mozna realizowac w Polsce. Jest przeciez DnBNORD czy Nordea i po watpliwosciach.
- Czek *na okaziciela* zrealizowac moze kazdy okazujacy czek.
- Giro ?... a moze oni jednak musza za cos zaplacic?

Sethur, giro utbetaling... ja raz taki dostalam i mial format A4 i perforację, pieniadze wypłaciłam, nie wpłacałam

Nie spotkalem sie jeszcze z czyms takowym, zwykle zalatwialem to czekami. Dzieki za info.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(AniaRNorway)
Wiking
Hilton napisał:
AniaRNorway napisał:
Hilton napisał:

AniaRNorway, wlasnie przeczytalam twoj post w temacie "ile kosztuje przedszkole w Norwegii". Piszesz tam, ze jestes w Norwegii 4 tata. 4 lata i ty nie nie wiesz co to znaczy "utbetaling" ???? Coz, mozna i tak, nie moja sprawa. Niemniej, slów typu betale, ut.. uzywa sie na codzien.

No cóż, tak się składa, że przez 4 lata miałam przyjemność pracować tylko z anglikami w międzynarodowej szkole, tutaj w Norwegii. Od 4 lat praktycznie używam tylko języka angielskiego, norweskim władam słabo, ale wystarczająco, żeby się dogadać tam, gdzie potrzebuję. Można się czepiać i sobie wytykać błędy. Twoja/wasza sprawa. Ja tego nie robię. Przeglądając większość postów na forum można dość łatwo zauważyć, że każdy temat po krótkiej wymianie informacji zamienia się w pyskówkę. Jeśli ktoś ma na to ochotę, proszę bardzo, droga wolna. Jeśli wam tego potrzeba, możecie się również dowartościować moim kosztem, naprawdę mnie to nie rusza. Może będę miała plusik u Pana Boga, że dzięki mnie ktoś poczuł się taki inteligentny i mądry. Gratuluję dobrej znajomości norweskiego i zazdroszczę, przyjdzie i na mnie czas.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1222 Posty
ladny pan
(panladnyzrodzina)
Maniak
limetka81 napisał:
panladny napisał:
troll0007 napisał:

CO SIĘ ODWLECZE TO NIE UCIECZE...

...myslal indyk o niedzieli,a w sobote leb ucieli...baju,baju - bedziesz w raju... jutro,to bedzie futro (do tej pory,nie wiem co to ostatnie znaczy,ale fajnie brzmi!)
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
AniaRNorway napisał:
Hilton napisał:
AniaRNorway napisał:
Hilton napisał:

No cóż, tak się składa, że przez 4 lata miałam przyjemność pracować tylko z anglikami w międzynarodowej szkole, tutaj w Norwegii. Od 4 lat praktycznie używam tylko języka angielskiego, norweskim władam słabo, ale wystarczająco, żeby się dogadać tam, gdzie potrzebuję. Można się czepiać i sobie wytykać błędy. Twoja/wasza sprawa. Ja tego nie robię. Przeglądając większość postów na forum można dość łatwo zauważyć, że każdy temat po krótkiej wymianie informacji zamienia się w pyskówkę. Jeśli ktoś ma na to ochotę, proszę bardzo, droga wolna. Jeśli wam tego potrzeba, możecie się również dowartościować moim kosztem, naprawdę mnie to nie rusza. Może będę miała plusik u Pana Boga, że dzięki mnie ktoś poczuł się taki inteligentny i mądry. Gratuluję dobrej znajomości norweskiego i zazdroszczę, przyjdzie i na mnie czas.

Ania przeciez Hiltonka tez napisala ze to nie jej sprawa a ja czepilem sie zartobliwie z znakami zapytania.Mysle ze nie ma powodow do pyskowek i nikt niechce tutaj dowartosciowywac sie .Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Aniu, ja sie nie czepiam i nie wszczynam pyskówek. Kazdy ma swoje zycie. Ty np. mialas przyjemnosc z anglikami, a ja tez mialam ale wcale nie przyjemnosc poza tym niektorzy nie lubia Anglików za dywizjon 303.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok