Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
12 Posty
Bara Sz
(bara1983)
Wiking
Mój pies ma rodowód. Jestem przeciwnikiem pseudo-hodowli. Wszystkie szczenięta, które są po reproduktorach (zaliczone 3 wystawy) mają rodowody z tym, że zdarzają się szczenięta z wadami. I one mają rodowód tylko w rodowodzie jest wpis, że piesek jest nie wystawowy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
tak tak, dzieci pogryzły amstafa czy innego pojebanego doga.....

To przeciez wina dzieci i ich rodziców,ze wychodza na plac zabaw, atam akurat amstaff, czy inna "przyjaznie" nastawiona krzyzówka wszystkiego z niczym bawiła sie piłeczką......

Dla mnie bezpieczny pies do max 5kg, a jesli wiekszy to tylko labrador!
Reszta >>> spac !
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
marianek73 napisał:
Dla mnie bezpieczny pies do max 5kg
i jeszcze żeby myszy łapał

a tak w ogóle to
czym się kierują ci posiadacze psów niezagrodowych?
hrabiów udają
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
SmokWawelski napisał:
polecam stronke

www.psy.info.pl/o/dlaczego_rodowodowy.html

Strona ciekawie napisana, choc brzmiaca troche jak reklama Związku Kynologicznego.
Prawda jest niestety taka, ze rodowod nie jest gwarancja, ze piez bedzie:
a) zrowy
b) mial prawidłowaj psychike
c) bedzie wygladal akurat dokladnie tak jak jest to opisane w stadardzie rasy.

Otoz hodowcy najczesciej dążą do idealnego wygladu (choc i to czasmi sknoca), a reszta im zwisa . Porozmawiaj z weterynarzem, on ci powie prawde jak to naprawde jest.
Owszem, jezeli masz rodowod to teoretycznie niby mozesz sprawdzic czy rodzice danego psiaka mieli jakas chorobe, ktora moze byc dziedziczna. Pisze teoretycznie, gdyz prawda jest jednak inna.
Osobiscie juz kilka razy widzialam sfalszowane papiery od weterynarza (sfalszowane przez hodowce), ktore hodowca pokazywal ludziom co kupowali szczeniaka jako dowod, ze rodzice sa zdrowi.
Jak na razie nie slyszalam, zeby weterynarz mial obowiazek przesylania osobiscie papierow do Związku Kynologicznego. Poza tym oprocz kilku ras, to nie istnieje w ogole obowiazek dostarczania czegokolwiek do Związku Kynologicznego i hodowca moze sobie robic w sumie co chce. W obecnej dobie komputerow to kazdy moze sobie sam wyprodukowac zaswiadczenie od weterynarza, ze rodzice i dzadkowie danego szczeniaka sa zdrowi, troche copy&paste i po sprawie.
Tyle na temat zrowia psow rasowych.

Jezeli chodzi natomiast o spokoj i opanowanianie psa w czasie wystawy - to nie ma to nic wspolnego z psychika psa lecz z treningem. Tutaj, gdzie mieszkam, ci co chodza na wystawy, maja raz czasami 2 razy na tydzien trening. Na tym treningu nie ucza psy nic innego jak chodzic pieknie w koleczku i stac ladnie na stole. Oprocz tego wiekszosc z tych psow nic nie umie, ani siad ani podaj lape ani nic. Zreszta komendy "siad" psa do wystawy w o gole sie nie uczy, co by przypadniem nie usiadl w czasie pokazu.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów

(satanek)
Wiking
witam, chcialam zapytac czy miales jakies problemy w wiezieniem amstaffa do norwegii, ja mam tez amstaffa tzn bez rodowodu i boje sie ze mi go uspia na granicy. prosze pomoz!!!!!!!! a tym ktorzy pisza ze to zabojcy , to ludzie bez serc...........ani uczuc bo amstaffy to najslodsza rasa na swiecie
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1444 Posty

(Anna82)
Maniak
7 Postów

(satanek)
Wiking
to strona norweska?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
a na jaką ci wyglada?
litosci, ludzie litosci............
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1444 Posty

(Anna82)
Maniak
Amstaff er i Norge forbudt å selge, omplassere, importere eller avle på.

Rasa jest zakazana w Norwegii więc jeśli nie chcesz pozbyć się psa to go tutaj nie zabieraj.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów

(satanek)
Wiking
ty marianek nie napinaj sie tak bo te silikony ci pekna!!!!!!! u nas w polsce za twoje poglady bys zginol na osiedlu w ktorym mieszkam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok