Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(3621 niezalogowanych)
105 Postów
Renata R.
(Lusinda)
Początkujący
gabriel napisał:
Lusinda napisał:... Szkoda tylko, że niektórzy nie naucz a się nic do końca życia. TAK PRZY OKAZJI ...!!! .
PAMIĘTAJCIE O JEDNYM NAJWAŻNIEJSZYM ...!!! .

WSZYSTKIE PRAWA OBOWIĄZUJĄCE W NORGE I SKANDYNAWII , JAKO TAKIE , NIE ZOSTAŁY USTANOWIONE PRZECIWKO EMIGRANTOM ...!!!
TYLKO PRZECIWKO POSTĘPOWANIU , WŁASNYCH RDZENNYCH OBYWATELI...!!! .

A to , że akurat niektóre zachowania urzędników , uderzają również i w Nasze Rodziny oznacza jedynie , że i w tym przedmiocie jesteśmy również traktowani jednakowo .
I to jest pomijany z premedytacją , plus na rzecz polityki Tego Państwa.

Pewnie masz trochę racji Gabriel... ale jak wytłumaczysz fakt oddania dzieci ojcu Norwegowi, który je najprawdopodobniej molestował seksualnie..? I jeszcze jedno, moja córka ma wielu norweskich przyjaciół, którzy otwarcie przyznają się do tego, iż ich rodzice ich biją, ale nie zgłoszą tego nigdzie, bo mimo wszystko chcą być z nimi razem jako rodzina. Moim zdaniem - którego nikomu nie mam zamiaru narzucać - prawo obrony dzieci nie zostało do końca przemyślane, i kiedyś może to zrozumieją... oby nie za późno
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
23 Posty

(Tromik)
Wiking
Masz rację Lusindo.
Trzeba jednak pamiętać o tym, nie udawać zdziwienia i oburzenia gdy polski turysta pojedzie w dorzecze Amazonii i straci tam życie (vide polska para zabita na Ukajali). Nie należy być zdziwionym, ,że traci się życie wpadając w ręce ekwadorskich Indian Shuar, którzy po obcięciu głowy zamienią ja w piękna pamiątkę wielkości pomarańczy. Taka jest ich kultura i basta. Podobnie nie należy mieć zdziwionej miny w przypadku wyczynów Barnevrns. Taka jest zwyczajnie Norwegia. Tacy "Indianie w Europie". Możemy się tylko dziwić, że Indianie żyją obok nas. Uważam, że jedyne zaniechanie jakie jest to brak bardzo szerokiej, medialnie nagłośnianej osobliwości praw jakie są w Norwegii.
Zwyczajnie gdyby w telewizjach europejskich , gazetach oraz portalach turystycznych pojawiły ostrzeżenia przed groźbą zderzenia się z "indiańskim prawem w Europie" to wielu ludzi, turystów i imigrantów byłoby świadomych.
Otrzymałem interpretację prawną mówiąca o tym, że nawet turysta odbywający z dzieckiem podróż po Norwegii a nawet tranzyt podlega prawodawstwu norweskiemu w pełnym zakresie tzn nawet procedurom Barneverns. Inaczej mówiąc można wyobrazić sobie taką sytuację, że jedziemy z Danii przez Norwegię do Szwecji. Zatrzymujemy się na przydrożnym parkingu w Norwegii aby zjeść posiłek. Rozbrykane nasze dziecko po długiej podróży nie chce się uspokoić, biega wzdłuż drogi, nie możemy opanować dziecka i boimy się, że wreszcie wtargnie na drogę i straci życie pod przejeżdżającym samochodem, wreszcie zostaje złapane i siłą (opiera się) przyciągnięte do rodziców. Czujny Norweg przejeżdżający samochodem wykonuje telefon w trosce o maltretowane dziecko. Zjawia się Policja i po ptakach. Dalej już obowiązuje prawo norweskie.

Mówmy więc wszystkim głośno Amazonka jest piękna ale żyją tam plemiona, które obcinają głowy i robią z nich pamiątki. Mówmy głośno fiordy są piękne ale żyję tam plemię co ma takie i takie obyczaje.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
105 Postów
Renata R.
(Lusinda)
Początkujący
Wszystko niby prawda, ale trudno przyrównywać tzw.cywilizowany kraj, jakim jest Norwegia, do plemion amazońskich. I w sumie nie chodzi mi nawet o podważanie norweskiej kultury i obyczajów, tylko o to, że Polacy tak chętnie przyklaskują Ich poczynaniom. Zdaję sobie sprawę, że podejmując decyzję o zamieszkaniu w tym kraju powinnam dużo więcej wiedzieć o prawie, jakie tu obowiązuje. Kilka sytuacji zmusiło mnie do bardzo przyśpieszonego kursu obyczajów norweskich. Tylko jest mi bardzo przykro, że znajdują się osoby na tym forum, które nie znając konkretnych sytuacji oskarżają mnie i inne osoby o - ujmując dyplomatycznie - nieporadność tudzież brak przystosowania do życia tutaj. Na forum często wchodzą osoby, które potrzebują pomocy, niekoniecznie dosłownie jako takiej, ale z błahymi sprawami, typu polski sklep... i najczęściej są obrażani, wyśmiewani... Jak to się ma do tego forum...? Bądźmy dla siebie bardziej przystępni. Pamiętajcie, że nie każdy w równym stopniu radzi sobie w życiu, ale dlaczego "dyskryminować" takie osoby? Słabsze jednostki eliminować...? Znamy to, nieprawdaż...? Każdy człowiek jest inny, ale każdy z nas czasem potrzebuje pomocy, więc jeśli ktoś może to niech okaże nieco serca, a jeśli nie umiemy pomóc nie okazujmy wrogości. Ufff, rozpisałam się Mam nadzieję, że przyniesie to jakieś efekty
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Tromik napisał:... Mówmy głośno fiordy są piękne ale żyję tam plemię co ma takie i takie obyczaje.....
NO...!
PROSZĘ...proszę ...
Jak chcesz , to potrafisz napisać coś z senem .

------
Dodam tyko , dla Tych którzy chcą zrozumieć zawiłości Norweskich Przepisów Prawa , sięgnijcie do źródeł nie zawsze oficjalnych ...
- Prawo o emeryturach ... nieszczęsne... 40-lat pobytu na terenie Norge .
-Prawo rodzinne ... ostatnio tak szeroko omawiane ...//- dziwne domki trolla/lalek... inne regionalne bajania , przeważnie prawdziwe .Pedofilia w rodzinach , przemoc seksualna ...// .
TAK TO BARDZO DZIWNY KULTUROWO KRAJ , w którym Państwo stara się walczyć z nieetycznymi zwyczajami...
A zawsze gdzie drwa rąbią tam i wióry lecą , że nieraz dotyka i nas samych...
No cóż zawsze w odwodzie jest jaki Rutkowski lub Inna cholera ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
23 Posty

(Tromik)
Wiking
Lusindo, masz rację.

oczywiście nie stawiam znaku równości między Indianami i Norwegami. Staram się jednak uzmysłowić wszystkim, że w domu gospodarza musimy stosować się reguł jakie obowiązują w tym domu tym bardziej jeśli zjawiamy się w nim bez specjalnego zaproszenia.

Upraszczając naszym obowiązkiem jest mieć jak największa wiedzę na temat obowiązujących w danym miejscu praw.

Jestem podróżnikiem, zjechałem prawie cały świat i przyznam, że mimo kilkakrotnych wizyt w Norwegii nie byłem świadom osobliwości "prawa rodzinnego" obowiązującego w Norwegii.

Według interpretacji prawnej jaka otrzymałem prawo to obowiązuje nawet tranzytowego turystę.

Wyobraźmy sobie..

Jedziemy z Danii do Szwecji. Zatrzymujemy się na przydrożnym parkingu w Norwegii aby wyprostować kości a dziecko odpoczęło. Dzieciaczek po długiej podróży roznoszony energią zaczyna brykać , biegać coraz niebezpieczniej zbliżając się do pobocza drogi. Nie słucha się nas gdy go przywołujemy. Boimy się, że wtargnie na drogę pod przejeżdżające samochody, łapiemy go i i wyrywającego się, płaczącego siłą przyciągamy do naszego samochodu. Przejeżdżający samochodem "czujny Norweg" widzi sytuację i zawiadamia policję. Gwałtu, rety! Maltretują dziecko i ograniczają jego prawa! Przyjeżdża policja i już po ptakach. Jesteśmy traktowani według jurysdykcji praw norweskich.

Do Tajlandii jeżdżą corocznie miliony turystów z całego świata. Wielu znajduje ostrzeżenie o tym aby bacznie uważać na majestat króla. W Tajlandii, na każdym kroku sa portrety i portreciki króla, w sklepach, restauracjach , parapetach, płotach i ogrodzeniach , fotki, plakaty etc. z podobizna króla.

W okresie sylwestrowym pewien pijany Szwajcar z fantazja zabawił się w graficiarza i pomalował na ulicy plakat z podobizną króla.

"Władze Tajlandii skazały na 10 lat więzienia Szwajcara, który przyznał się przed sądem do obrazy tajskiego króla. Policja aresztowała 57-letniego Oliviera Jufera w mieście Chiang Mai w grudniu ubiegłego roku po tym, jak farbą w sprayu pomalował portrety monarchy Bhumibola Adulyadeja. Na początku marca Szwajcar przyznał się do winy wobec stawianych mu pięciu zarzutów. Mieszkający w Tajlandii od 10 lat Jufer może mówić o szczęściu, bo za obrazę majestatu w Tajlandii grożą drakońskie kary i mógł dostać nawet do 75 lat pozbawienia wolności."

Piszę o tym bo nie widzę powodu dla, którego mielibyśmy udawać, że Norwegia to taki raj dla cudzoziemców.

Lewackie prawa wprowadzone w Norwegii doprowadzą w przyszłości do licznych problemów.
Odrywanie zdrowego rozsądku od życia doprowadzi do absurdu a w efekcie do licznych i potężnych kłopotów. Jak pisałem ten proces upadku potrwa kilkadziesiąt lat ale jest nieunikniony. Ciągle pokonywane kolejne granice absurdu doprowadzą do kompletnej ruiny.

Dobrym przykładem jest walka ekstremalnych feministek o pełne równouprawnienie i brak rozróżniania płci. Co w takim razie zrobić gdy zarejestruje się bezrobotna a urząd pracy będzie miał oferty pracy dla górnika kopalni podziemnej? Zostaliśmy tak stworzeni, że mężczyzna i kobieta różnią się (moim zdaniem na szczęście różnimy się ).
Można by tak dyskutować bez końca. Pytanie jak walczyć z idiotyzmami jakie fundują nam politycy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
41 Postów

(oola)
Nowicjusz
to www.andebu.kommune.no/Tjenester/Barn-ung...-barnevernsbarn/jest chore zabieraja od rodzicow biologicznych po to by umiescic w swoich rodzinach bezdzietnych po to by nawet ustanowic pozniej odszkodowania dla tych dzieci TO CO SIE TAM DZIEJE Z TYMI DZIECMI TO TO SA RODZINY ODPOWIEDNIE mysle ze dlatego sa te masowe samobojstwa dzieci w tych rodzinach jak mozna to horror a nie ochrona
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
41 Postów

(oola)
Nowicjusz
jest chore zabieraja od rodzicow biologicznych po to by umiescic w swoich rodzinach bezdzietnych po to by nawet ustanowic pozniej odszkodowania dla tych dzieci TO CO SIE TAM DZIEJE Z TYMI DZIECMI TO TO SA RODZINY ODPOWIEDNIE mysle ze dlatego sa te masowe samobojstwa dzieci w tych rodzinach jak mozna to horror a nie ochronawww.andebu.kommune.no/Tjenester/Barn-ung...gere-barnevernsbarn/ [/quote]
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
41 Postów

(oola)
Nowicjusz
jesli nawet bysmy chcieli poznac system w kwestii dzieci mlodziezy i rodziny pomimo naniesionego punktu w ustawie -jest brak objasnienia to samo dotyczy punktu uchodzcow -ciekawe dlaczego nie mozna sie zapoznac oola napisał:
jest chore zabieraja od rodzicow biologicznych po to by umiescic w swoich rodzinach bezdzietnych po to by nawet ustanowic pozniej odszkodowania dla tych dzieci TO CO SIE TAM DZIEJE Z TYMI DZIECMI TO TO SA RODZINY ODPOWIEDNIE mysle ze dlatego sa te masowe samobojstwa dzieci w tych rodzinach jak mozna to horror a nie ochronawww.andebu.kommune.no/Tjenester/Barn-ung...gere-barnevernsbarn/ [/quote]
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
41 Postów

(oola)
Nowicjusz
oola napisał:
jesli nawet bysmy chcieli poznac system w kwestii dzieci mlodziezy i rodziny pomimo naniesionego punktu w ustawie -jest brak objasnienia to samo dotyczy punktu uchodzcow -ciekawe dlaczego nie mozna sie zapoznac oola napisał:www.bibula.com/?p=22003
jest chore zabieraja od rodzicow biologicznych po to by umiescic w swoich rodzinach bezdzietnych po to by nawet ustanowic pozniej odszkodowania dla tych dzieci TO CO SIE TAM DZIEJE Z TYMI DZIECMI TO TO SA RODZINY ODPOWIEDNIE mysle ze dlatego sa te masowe samobojstwa dzieci w tych rodzinach jak mozna to horror a nie ochronawww.andebu.kommune.no/Tjenester/Barn-ung...gere-barnevernsbarn/
[/quote]
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
58 Postów

(pozazycie)
Nowicjusz
przed stycznien 1993 dotycza te odszkodowania -a co po tej dacie jak mamy 2011 co z pozostalymi z 8 lat ....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok