Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Rafał Gadomski pawel sikorski Anders B Renata Gosia boj fra oszlo Jan Polak natalia MojaNorwegia GregIX Kuba D alexanord1 jasmina2 (16501 niezalogowanych)
34 Posty
marta agata
(martaagata)
Nowicjusz
czy ktos wypowie sie o tym kruczku prawnym ratujacym sytuacje a wiec o wspolnym polskim adresie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
48 Postów

(ewaashel)
Nowicjusz
zlodzieje w imie prawa - widzisz ja dlatego napisałam o DDA "większość", a nie "wszyscy", ja personalnie nie oceniam Ciebie, po prostu wyraziłam swoje zdanie, że nie zaryzykowałabym dzieciństwa a alhoholem aby sprawdzić czy takie dziecko będąc później DDA będzie sobie radziło czy nie, nie zaryzykowałabym czyjegoś życia i dzieciństwa..większość sobie nie radzi, ale to nie jest przecież 100%, bo niektórzy sobie radzą, zależy od potencjału wewnętrznego np. IQ i umiejętności adaptacyjnych indywidualnych, od tego czy ktoś w dzieciństwie spotkał kogoś kto wyciągnął pomocną dłoń (taką osobę Alice Miller nazywa "empatycznym świadkiem", a mówię o aniołach czy ratownikach w postaci członków rodziny, przyjaciół, nauczycieli)...nie chciałam sugerować w żadnym wypadku "niedorozwoju" i tego podobnych..

po prostu dla BV - alkohol w rodzinie to wystarczający sygnał podjęcia interwencji, tam było jeszcze o przemocy, z tego co pamiętam w programie na Polascie, a to że część rodzin zastępczych jest niewykwalifikowana i są nadużycia to jeden z wielu niedopatrzeń BV

w Polsce nie mamy jeszcze sprawnie działającej władzy wykonawczej odnośnie wielu aspektów w rodzinie takich jak alkohol, przemoc, molestowanie, ale w Norwegii oni właśnie mają BV jako władzę wykonawczą i działa jak widać, od dwóch lat czytam wszelkie inf i sobie opinię powoli wyrabiam, także do Twoich linków zajrzę i poczytam

przekazanie paszportów pod groźbą odebrania praw rodzicielskich, gdy już macie prawa rodzicielskie ograniczone (w efekcie dzieci są w rodzinach zastępczych) jak dla mnie jest jedną z form sprawdzenia na ile ten kontakt chcecie mieć, bo umożliwienie dzieciom podróżowania jest działaniem dla ich dobra, a uniemożliwieniem "prawidłowego wzrastania" dziecku, w tym wypadku nieprzekazaniem paszportów - podstawą do odebrania praw rodzicielskich, a zatem utraty kontaktu i możliwości widzenia..stąd moja opinia o udostępnieniu paszportów

ah, wątek zameldoawnia wspólnego - bym sprawdziła..

AndersB - zgadzam się, dobrze że Ciebie nie zabrali, bo nie widzę podstaw skoro rodzice byli wydolni wychowawczo i sobie poradzili

patim - kurcze, nie wiem co napisać..wycieczki osobiste odnośnie mojego domniemanego molestowania są nie na miejscu, jeśli bardzo chcesz wiedzieć to poproszę z takim pytaniem na priv, chętnie odpowiem na nie, kolejne - odnośnie mojej praktyki zawodowej.. jakoś podawanie rodziców do sądu to nie jest praktyka częsta i raczej nie w moim stylu, osobiście nie zdarzyło mi się, gdy rodzice przyszli do mnie z "kłopotliwym" nastolatkiem, że sprawa skończyła się w sądzie..poza tym jest coś takiego jak tajemnica zawodowa i tylko Sąd może z niej zwolnić w przypadku zagrożenia życia własnego lub otoczenia oraz grożenia popełnienia przestępstwa - w żadnym innym wypadku..zatem wolę pracować innymi metodami z rodzinami oraz z nastolatkami..wyłudzanie pieniędzy..kurcze mój szef prowadzi grupy terapeutyczne od 20 lat za darmo i jakoś nie zauważyłam żadnego wyłudzania pieniędzy przez 5 lat mojej praktyki zawodowej..ciekawy zarzut zatem..hmm

o rodzinach zastępczych się wypowiadać będę mogła myślę dopiero za rok, jak wdrążę się bardziej w formę funkcjonowania całej instytucji..jak na razie wszelkie sygnały i artykuły są mocno niepokojące..

a na koniec:

jasta102 - co do treści -> dziękuję za ukonkretnienie, sama nie muszę dzięki temu kilku kwestii prostować co do formy przekazu - mało delikatnie i obawiam się, że odbiór treści Twoich wiadomości może być przez to zniekształcony
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
48 Postów

(ewaashel)
Nowicjusz
ah, bym zapomniała patim - porozmawiać porozmawiam, bo objawy wtargnięcia po wydarzeniach traumatycznych i PTSD - kwalifikuje się w zakresie moich obowiązków zawodowych, aby przez to przeprowadzić i przepracować
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
313 Posty
anna ...
(zła)
Stały Bywalec
... cóż, życie rodzica nie jest łatwe...

Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
401 Postów

(gama28)
Wyjadacz
Nikt niestety nie da gwarancji, że w rodiznie zastępczej nie będzie alkoholu. Niestety w Norwegii rodzice zastępczy to często ludzie przypadkowi, którzy wykorzystują seksulanie, gwałcą i biją, korzystając jednocześnie z dość łatwego zarobku 330-460 tys nok rocznie. Były już o tym artykuły w prasie norweskiej. Nie pamiętam dokłanie liczb, ale ok 50 dorosłych już dzieci zaskarżyło BV za trafienie do RODZIN ZASTĘPCZYCH, w których były maltretowane i gwałcone. NIestety wydaje się, że w tutejszym systemie odebranie dziecka rodzicom biologicznym jest celem samym w sobie. Nie liczy się w tym wszystkim dobro dziecka, bo te dzieci są wyrywane ze szkoły, przedszkola w godzinach zajęć z eskortą Politi, jak przestępcy. Takiemu dziecku serwuje się traumę do końca życia. Z dnia na dzień traci jakikolwiek kontakt z najbliższymi i nie wolno mu zabrać zanwet osobistych rzeczy z domu, poza jednym pluszakiem. Wywozi się te dzieci, zmienia ich środowisko, szkołę, przedszkole. To jest start od zero bez szansy na informację DLACZEGO! To w tym wszytkim boli najbardziej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
401 Postów

(gama28)
Wyjadacz
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
33 Posty
ktos nikt
(zlodzieje w imie prawa)
Nowicjusz
ewaashel - musisz pocwiczyc :klamstwo, obude ,fausz poczytac pl.wikipedia.org/wiki/Antypedagogika i zaakceptowac, bedziesz wspulpracowala z BV jak nie bedziesz "wspulpracowala " to nie bedziesz pracowala wiele bylo Polek co chcialy pracowac w Bv ale psychicznie niewytrzynaly . ogladnij i naucz sie jak rozmawiac z rodzicem biologicznym co jest wazne w angli juz z tego sa skecze Polska musi duzo sie nauczyc,
Badali nas psycholodzy z BV ci kturzy stwierdzali ze moja rodzina jest
zdrowa musieli zmieniac prace lub rozchorowali sie jak byla sprawa
sadowa ci co krytykowali na zasadzie " jest prawdopodobienstwo wystapienia przemocy " zeznawali na sprawie i do tej pory awansowali w BV -kariera. Poczytaj o Polkach co chcialy , pracowaly i wspulpracowaly z BV.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
33 Posty
ktos nikt
(zlodzieje w imie prawa)
Nowicjusz
zla- to jest zly przylklad na rodzicielstwo -to usypianie dziecka- takze za to ze dziecka spalo z rodzicami zabrano indyjskiej rodzinie dzieci.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
401 Postów

(gama28)
Wyjadacz
Mam koleżankę w pracy z Filipin. Jej wujkowi odebrano w Norwegii pięcioro dzieci. Dlaczego? Najmłodsze zapytane w przedszkolu, czy jest bite powiedziało, że tak. Żadne starsze dziecko tego nie potwierdziło, ani otoczenie, ani znajomi. Nikt. Jest tylko jedno słowo przedszkolaka. Dzieci na widzeniach z rodzicami błagają o powrót do domu, pytają kiedy. Odpowiedzi BRAK. Walka rodziców trwa.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
mrozaca krew w zylach historia
prawie jak ta
jedna baba drugiej babie
....... w dupe grabie
gamo
Zgłoś wpis