Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
marek zaborowski (6107 niezalogowanych)
2 Posty
Robert K.
(SZCZEPAN111)
Wiking
Wygodnictwo-pięknie napisane. Rzeczywiście wygodnie się tęskni i myśli o najbliższych.Nie widzi jak dzieci dorastają. Można dalej wymieniać ale ta wygoda boli. Nie ma sensu rodziny sprowadzać i narażać na dodatkowy stres , jeżeli nie mamy co do tego kraju stałych planów. Wiek dzieci jest tu znacząco istotny. Piszę o swojej sytuacji nikogo nie chcąc urazić, a jeśli to uczyniłem to nieświadomie za co przepraszam. Pozdrawiam i miłego dnia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
178 Postów
marcemil marcemil
(marcemil)
Stały Bywalec
Dla mnie pieniądze są drugorzędne, rodzina jest najważniejsza, więc jak może być razem czy w Pl czy w NO to powinna byc - można zrezygnować z zarabiania w NO na rzecz bycia całą rodziną w PL. Dzieciom pieniądze ojca nigdy nie zastapia i na pewno za parę lat powiedzą że wolałby nie mieć egzotycznych wakacji, komputerów i super samochodu gdyby tylko tata był z nimi.

Doceńcie rodziny jakie macie zanim może być za późno.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
35 Postów

(NORBI7)
Nowicjusz
Widać, że jeszcze dzieci nie posiadasz...
Mój mąż wyjechał do Norwegii w maju tego roku, ma pracę, w domu był dwa razy.
Bardzo tęsknimy za sobą. Mamy trzy córki, dwie dorastające i jedną dwulatkę, która z tatusiem rozmawia tylko przez skype.
Mąż pojechał, bo chcieliśmy odłożyć troszkę pieniążków właśnie dla dzieci, studia i inne sprawy...
Na początku rozważaliśmy, że za jakiś czas pojedziemy do Niego i zamieszkamy w Norwegii, ale póki co nie chcemy córkom mieszać w głowach.
Zresztą myślę, że najpierw trzeba coś mieć w Norwegii, żeby ściągać tam całą rodzinę, a potem nie móc się utrzymać tak jak w Polsce, nie o to chodzi...
A orientuje się ktoś jak długo trzeba czekać na przyznanie zasiłku?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
280 Postów
NO NOK
(NOREK)
Stały Bywalec
Marcemil niestety jest mało kobiet takich jak Ty. A wiek dzieci i stres przeprowadzki to cieniutka zasłonka. Znam wiele rodzin polskich, które przeprowadziły się do No w różnych sytuacjach życiowych w PL. To, że nie mam polskiego paszportu nie znaczy, że nie jestem polakiem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
NORBI7 napisał:

A orientuje się ktoś jak długo trzeba czekać na przyznanie zasiłku?

a czy emeryturą też już jesteś zainteresowana?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
178 Postów
marcemil marcemil
(marcemil)
Stały Bywalec
A co za różnica czy mam dzieci ? wystarczy że byłam kiedyś dzieckiem, mój mąż też - ja miałam tatę w domu, chociaż bardzo dużo pracowal a mąż tatę marynarza...wiem o czym mówie...i to że mój mąż jaki jedyny na podwórku miał zagraniczne ciuchy, jadł prawdziwa czekoladę?
Świadomie jestesmy tu razem o oboje wiemy, jaką relację chemy zbudować z dziećmi jak się pojawią...czy wyjdzie to się okaże oczywiście, ale mam porównanie dość widoczne. I tak jak mówię, oboje kochamy ojców naszych ale relacja jest zupełnie inna....oby nikt z was nie żałował decyzji.

A nie rozumiem argumentu "odłozyć na studia" to nie Ameryka PL tutaj mozna iść na bezplatne studia a żeby się utrzymać na studiach mozna iść do pracy, ja tak zrobiłam i jakoś żyje i mam mile wspomnienia. Więc uważam że to tlyko szukanie pretekstu - mój znajomy po miesiący, tzn po pierwszej wypłacie ściągnał żonę i dwójkę dzieci, przeciez już na to was stać po pierwszej wypłacie ! nie ma mowy żebym uwierzyła w teksty "pierw muszę się jakoś w Norwegii ustawić"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
178 Postów
marcemil marcemil
(marcemil)
Stały Bywalec
No i oczywiście sławetny zasiłek...jeszcze ani razu w Norge nie była ,dzici palcem na mapie nei pokaża a już dojenie się zaczyna - po Polsku.

Ale...po złożeniu wniosku czeka się 18 miesięcy na decyzję - oczywiście jak jest pozytywna to z wyrównaniem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
35 Postów

(NORBI7)
Nowicjusz
Nie rozumiem po co te złośliwości.
Każdy ma swoje życie, jeśli przyjdzie czas zrobimy TO co uważamy, że będzie najlepsze dla naszej RODZINY, robimy tak już 17 lat i na razie nikt na tym nie ucierpiał.
Moim zdaniem to czy masz dzieci ma znaczenie, bo wtedy inaczej ustawia się priorytety.
Nie trzeba od razu na każdego naskakiwać, trochę empatii.
a swoją drogą ciekawe dlaczego razem z mężem wyjechaliście do Norwegii...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
zapytaj NORBI7 ile z tych dzieci to twoje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
35 Postów

(NORBI7)
Nowicjusz
A skąd Ty możesz wiedzieć, że nie byłam w Norwegii?
Moje dzieci są na tyle inteligentne, że bez pokazywania paluszkiem, wiedzą gdzie przebywa ich Tata i same zdobywają wiedzę o tym kraju.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok