Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
(2830 niezalogowanych)
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
wyspiarz napisał:
Izzy napisał:
wyspiarz napisał:
tak wszędzie nas lubią i nawet kochają jak norweszka uśmiecha sie do polaka to znaczy,że na niego leci a jak mu zapłacą 110 nok na godz to go nawet uwielbiają ,,,,,,,,,,ale ty głupia jesteś, szkoda mi ciebie

sam głupi jesteś prostaku ....a to był real przykład
ale ty musisz być stara i głupia,a-cha brzydka,pozdrawiam Grześ

jestem dużo młodsza od ciebie ale jak widzisz pomimo ,że jesteś stary to i tak głupi i nie dyskutuj więcej ze mną bo nie mamy o czym zaniżasz poziom dobranoc grzesiu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
636 Postów
Wyjadacz
jak się sami szanujecie tak was inni szanują [/quote]pracowałem w stanach ,jak poszliśmy na miasto to Amerykanki się uśmiechały,a w Irlandii tylko fuck you.ale Irlandia jest OK.kocham ją jak Ir
landiie [/quote]

To kiego huja szakasz w Norwegii?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
marmer napisał:
lena1 napisał:
Nie kulturalnie mówić w miejscu pracy po polsku...a kulturalnie gadać przy wspólnym stole przez telefon, nie witać się z gośćmi, olewać ewidentnie współbiesiadników , pić swoje wino trzymane pod nogą stołu...itp, itd A super kulturalnie na imprezę zakładową firmy której 70% załogi to Polacy tworzyć dwa osobne stoły dla Norweskich pracowników i rodziny szefów, a osobne dla Polaków? Tak, tak pojęcie kulturalne widać względne jest,... no cóż co kraj to obyczaj.Chociaż w okolicy Stryn panują zupełnie inne zwyczaje, na szczęście, niż w stolicy. Polecam więc towarzystwo norweskich górali!

Szacuneczek !

Jeszcze jedno . Dają fajki z ręki jak takie neandertale

Wiem, ze nie jest to tutaj popularne, ale gdyby to ode mnie zalezalo, to zakazalabym wypowiadac sie publicznie w swoim jezyku 90% polakow. Tego nie da sie sluchac i wole 1000 razy jak ktos pije "swoje wino trzymane pod stolem" lub "daje fajki z reki", niz sluchac tych wszystkich kur..., pierd..., chu... naprzemiennie bez zadnych zahamowan. Akurat polacy (sa oczywiscie nieliczne wyjatki) maja najmniej do powiedzenia na temat kultury, a tym bardziej do krytykowania innych w tym wzgledzie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
balum napisał:
Głupot ciąg dalszy-

Norwegowie lubia tlumaczyc i pomagac jezeli chodzi o ich jezyk. I bardzo sie ciesza,jak ktos wykazuje inicjatywe w nauce.
....nie,nie -t o ja się niepomiernie cieszę jeśli spotkam norwega,który chce mnie poprawiać,który chce mnie uczyć nowych słówek,który nie zastanawia się co ja mu powiedziałem i odpowiada,ale też zastanawia się i koryguje na prawidłowe pytanie. I takich norwegów przez 5 lat pobytu spotkałem 2,słownie dwóch.
Pewnie akurat w takim regionie mieszkam,albo pewnie jestem zły w obejściu albo---mama racje i tyle.Mam,ponieważ przenosząc taką samą sytuacje na grunt w polsce,i mamy pakisa który pracuje z nami i ciągle pyta-a to jak nazywać? a to jak mówić? a to co być? to naturalnym jest że tylko mały procent ludzi ma naturalny dar do odruchowego nauczycielstwa,a dla całej reszty czyli 99,9% to jest tylko problem,który:
-dodatkowo ich męczy (i to przede wszystkim,i o tym mówią oficjalnie)
-dezorganizuje i przedłuża pracę
-itp.
Jezeli chodzi o zachowanie pani, ktora rozpowszechniala karteczki, to jakas wredna baba, zle wychowana, ale tacy tez sa na swiecie.
to w końcu wredna norweżka czy wyalienowana polka? jedno przeczy drugiemu,z tym że jak wcześniej zauważyłem,prawdopodobnie chodzi ci o jakąś inną sprawe.
Ja mam na myśli tą sprawe gdzie wredna faszystowska i nacjonalistyczna baba na stanowisku prześladowała do gorzkiego finału polke za to że słyszała ją po polsku na przerwach,nie ma w tej sprawie mowy o braku komunikatywności w pracy jak wiadomo norweskiej.
Nie wstyd wam Polki, ze obywatelki Pakistanu i Somalii mowia po norwesku a wy nie? ....gdzie mówią?!?! nie pisz półprawd,wprowadzając zamęt-
-TAK POLACY JAK PAKISY,IRAKIJCZYCY I INNI MÓWIĄ MIĘDZY SOBĄ W SWOICH JĘZYKACH,Z TEGO PROSTEGO POWODU ŻE INACZEJ SIĘ NIE DA.
NATOMIAST JEŚLI JEST POTRZEBA POROZUMIENIA SIĘ Z NORWEGAMI,CZY TO NA PRZERWIE CZY POZA NIĄ -TO WSZYSTKIE TE NACJE POROZUMIEWAJĄ SIĘWTEDY PO NORWESKU,CHOĆBY Z TEGO PROSTEGO POWODU ŻE INACZEJ NIC BY NIE UZYSKALI------I TO JEST PELNA PRAWDA,A NIE ŻE MÓWIĄ CIAPATE PO NORWESKU-tak w łóżku mówią po norwesku do siebie,he,nie ośmieszaj się więcej i wracaj na tamto forum-tam zawsze polak jest be a norweg cacy,nawet w tak jaskrawym przypadku jak tu.

balum dobra wypowiedz odnośnie tej sprawy ...

Hilton wiem o co Ci chodziło ale w tym przypadku ta pracownica a może i inne polki była/y
definitywnie szykanowane i zgadzam się ,że język to podstawa ale nie w tym konkretnym przypadku na przerwie .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
Makaryna napisał:
marmer napisał:
lena1 napisał:
Nie kulturalnie mówić w miejscu pracy po polsku...a kulturalnie gadać przy wspólnym stole przez telefon, nie witać się z gośćmi, olewać ewidentnie współbiesiadników , pić swoje wino trzymane pod nogą stołu...itp, itd A super kulturalnie na imprezę zakładową firmy której 70% załogi to Polacy tworzyć dwa osobne stoły dla Norweskich pracowników i rodziny szefów, a osobne dla Polaków? Tak, tak pojęcie kulturalne widać względne jest,... no cóż co kraj to obyczaj.Chociaż w okolicy Stryn panują zupełnie inne zwyczaje, na szczęście, niż w stolicy. Polecam więc towarzystwo norweskich górali!

Szacuneczek !

Jeszcze jedno . Dają fajki z ręki jak takie neandertale

Wiem, ze nie jest to tutaj popularne, ale gdyby to ode mnie zalezalo, to zakazalabym wypowiadac sie publicznie w swoim jezyku 90% polakow. Tego nie da sie sluchac i wole 1000 razy jak ktos pije "swoje wino trzymane pod stolem" lub "daje fajki z reki", niz sluchac tych wszystkich kur..., pierd..., chu... naprzemiennie bez zadnych zahamowan. Akurat polacy (sa oczywiscie nieliczne wyjatki) maja najmniej do powiedzenia na temat kultury, a tym bardziej do krytykowania innych w tym wzgledzie.

makaryno ale jak bez tych słów wyrazić prawdziwe emocje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów

(wyspiarz)
Stały Bywalec
tropik napisał:
jak się sami szanujecie tak was inni szanują pracowałem w stanach ,jak poszliśmy na miasto to Amerykanki się uśmiechały,a w Irlandii tylko fuck you.ale Irlandia jest OK.kocham ją jak Ir
landiie [/quote]

To kiego huja szakasz w Norwegii?[/quote]dobrze mówi wieśniak dać mu wódki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów

(wyspiarz)
Stały Bywalec
Izzy napisał:
wyspiarz napisał:
tak wszędzie nas lubią i nawet kochają jak norweszka uśmiecha sie do polaka to znaczy,że na niego leci a jak mu zapłacą 110 nok na godz to go nawet uwielbiają ,,,,,,,,,,ale ty głupia jesteś, szkoda mi ciebie

sam głupi jesteś pro<iframe width="640" height="360" src="www.youtube.com/embed/FO5ovrAsO4A?feature=player_embedded" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>staku ....a to był real przykład
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
broom feie napisał:
Hilton napisał: Na tym kończę i zabieram moje słowa z tego pokoju. Dobranoc.
Przykre jest to iż pod wpływem niezdrowej emocji , spowodowanej nielogicznym atakiem , na Twoją niezależną i logiczną , wypowiedź w tym temacie , zabrałaś być może bezpowrotnie , swój bardzo mądry tekst .

Na przyszłość proszę pamiętać iż piszesz nie dla jednej konkretnej osoby "np.>Balum< " tylko dla ogółu uczestników , którzy nawet nie zalogowani , czytają Twoje teksty .
A tekst był naprawdę rzeczowy , godny i EDUKACYJNY .

>Balum< co prawda , poza nieuzasadnionym atakiem i z księżyca insuuacją , ma poniekąd też rację .
Jednak to wszystko zależy od tego , gdzie dany Polak i nie tylko , jako pracownik się znajduje .

Przykładów można by mnożyć tysiące , i każdy z nich będzie tak samo dobry , zły i nielogiczny dla innych , którzy mają akurat odmienne , własne niepodważalne doświadczenia , związane z pobytem na emigracji nie tylko zarobkowej .

Inna atmosfera , jest w pracy na stanowiskach fizycznych , sprzątanie , spawalnie , ciesielka , itd .
Inna w biurach , nawet na tych samych obiektach przemysłowych .
A jeszcze inne są sytuacje Językowe jak mamy własną działalność i tylko od nas zależy z kim się w ty m kraju zawodowo zadajemy .

Nie obrażajmy się podczas tego typu dyskusji , pamiętając iż to co po nas pozostanie napisane , może posłużyć innym ku przestrodze lub dalszemu rozważaniu .

Pozdrawiam wszystkich jednako , nie dajmy się oszaleć .

Ja sie nie obrazilam. Nawet sie nie zdenerwowalam. Tylko nie rozumiem po co jakis balum sie doczepil do konkretnych zdan.
Zaproponowalam oglądanie norweskiej tv, czytanie norweskich gazet i wychodzenie z inicjatywa, wchodzenie w dyskusje z Norwegami. Nie wszystko zawsze mozna zrozumieć, więc warto Norwega zapytać, a balum dopisał do tego własna, przesadzona historie - ze pytania o każdy wyraz są męczące i mało jest osób, które bedą to wyjaśniały bo to przedłuża prace.
1. Jaka prace? Mowa była o przerwie na lunsj .
2. Jeżeli ktoś nie rozumie co drugiego słowa, to musi iść na kurs, a co za tym idzie nie da rady czytać gazet po norwesku, więc i wchodzić w dyskusje. Dlatego nie rozumiem skąd balum wstrząsnął ten motyw?
Ewidentne szukał zaczepki, splodzil nawet dwa długie posty, żeby udowodnić ze ja sie osmieszam, tym samym ośmieszyl sie sam.
Zarzucił mi, ze nie wiem o co mi chodzi, dlatego ze nie odniosłam sie do każdego Słowa z artykułu. Ale po co, jeśli każdy może ten artykuł przeczytać i wiadomo o co poszło, czy nie mozna już napisać nic od siebie?
Staram sie być osoba sprawiedliwa i patrzeć na sprawy z obu stron. Poparlam Joanne w jej walce, ale nadmienilam tez ogólnie o nieznajomosci norweskiego, co po kilku latach w Norwegii jest dziwne jeżeli pracuje sie z Norwegami.
Wspomniałem tez o Somalijkach, o tym ze ona mówią po norwesku i znów wielki znawca tematu balum wie lepiej. A jaka jest rzeczywistość ? A taka, ze ani Somalijki ani Pakistanki nie potrzebują w urzędzie czy u lekarza tłumacza, a wiele Polek potrzebuje, bo im sie nie chce uczyć.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów

(wyspiarz)
Stały Bywalec
Izzy napisał:
wyspiarz napisał:

pokj niechce mi si<iframe width="640" height="360" src="www.youtube.com/embed/FO5ovrAsO4A?feature=player_embedded" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>pokuj,niechce mi sie
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów

(wyspiarz)
Stały Bywalec
Izzy napisał:
wyspiarz napisał:

a muj komp,tez przestal pisac po polsku
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok