Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
(2831 niezalogowanych)
1 Post

(lalunia2121)
Wiking
przez mobing ktory stosowala ta cala szefowa juz wiele osob sie zwolnilo, nie tylko Polek , nawet rodowitych kolezanek.po drugie umowa jej sie nie konczyla. wszystko jest na papierze.(w tym artykule tego nie ma)
nie wiedza na co zwalic . jedna sie postawila i mam nadzieje ze w koncu zwolnia ta ,,babe". na przerwach ktore sa BEZPLATNE mozesz robic co Ci sie podoba.
BRAWO !!!!!!!!!!! jestem dumna z Asi ze nie ulegla. mam nadzieje ze znajda sie kolejne osoby ktore potwierdza jakim pracodawca byla ta ,, baba"
To nie jest jedyny zaklad pracy ktory zakazjuje mowic w ojczystym jezyku w trakcie przerw i nie tylko Polacy maja z tym problem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
borys11 napisał:
Wiekszosc polakow w Norwegii to niestety biale bambusy, wystarczy pojechac do kosciola w niedziele i doswiadczyc tego.
Teksty typu oo jak wielu nas tu jest, fajnie widziec tyle malych dzieci i ze sie rozmnazamy niedlugo przejmiemy to Norwegie.....

Nie wspominac juz o samochodach wypucowanych na maksa tylko na pokaz, kazdy patrzy jakim samochodem jedziez zalosne... samochod wyputsowany a w domu wpierdala kiszone ogorki z ryzem

a ty juz tak znorkowiales ze polskiej pisowni zapomniales?a moze nigdy jej dobrze nie umiales?

a problemem w tym kraju sa m/in. takie barany jak ty,ktore czytaja ale juz nie rozumieja co czytaja,ucz sie ucz w tym kraju potrzeba takich glupich , silnych i lizacych dupska.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
nie ulega wątpliwości,że zrobiła bardzo dobrze a to że norki sami sa sto lat za murzynami to ich problem i to ,że zawsze pracuje się z ludźmi więc powinni się bynajmniej starać traktować ludzi po ludzku .Współczuję ludziom którzy źle trafili w pracy w obcym kraju i z różnych powodów (czyt.finansowych)nie są w stanie nawet słowa NIE powiedzieć ,bardzo dobrze to nawet za mało powiedziane w stosunku do tego co zrobiła

znajoma mi niedawno mówiła ,ze w Irlandii trafiła na takiego ciul.... ,który ciągle im powtarzał cyt.
że wy Polacy jesteście jak skarpetki was trzeba zmieniać

jak się sami szanujecie tak was inni szanują
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów

(wyspiarz)
Stały Bywalec
Izzy napisał:
nie ulega wątpliwości,że zrobiła bardzo dobrze a to że norki sami sa sto lat za murzynami to ich problem i to ,że zawsze pracuje się z ludźmi więc powinni się bynajmniej starać traktować ludzi po ludzku .Współczuję ludziom którzy źle trafili w pracy w obcym kraju i z różnych powodów (czyt.finansowych)nie są w stanie nawet słowa NIE powiedzieć ,bardzo dobrze to nawet za mało powiedziane w stosunku do tego co zrobiła

znajoma mi niedawno mówiła ,ze w Irlandii trafiła na takiego ciul.... ,który ciągle im powtarzał cyt.

w której Irlandii? w republice znają problem emigracji i lubią Polaków (moje doświadczenia,i moich znajomych).ale wszędzie się znajdą ...........
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
wyspiarz napisał:
Izzy napisał:

w której Irlandii? w republice znają problem emigracji i lubią Polaków (moje doświadczenia,i moich znajomych).ale wszędzie się znajdą ...........

tak wszędzie nas lubią i nawet kochają jak norweszka uśmiecha sie do polaka to znaczy,że na niego leci a jak mu zapłacą 110 nok na godz to go nawet uwielbiają
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Usunelam wypowiedz, bo niektórzy uwielbiają sie doczepiac do wybranych zdań i tworzyc z nich wyimaginawana historie, przycmiewajac ogolny sens.
Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...flaki

z olejem...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
267 Postów
Stały Bywalec
Niektore zachowania sa po prostu niegrzeczne, np. siadanie (w duzych firmach) do stolu grupami, osobno Norwegowie, Polacy, irakijczycy itp.
to nie niegrzeczne tylko praktyczne,np - siadają wszystkie wymienione nacje przy jednym stole i rozmawiają sobie między sobie w trzech różnych językach,jedni drugim przeszkadzając,bowiem-na przerwie,przy stole irakijczyk rozmawia z irakijczykiem,polak zpolakiem a norweg z norwegiem,oczywiście że jak ja chcę np żeby norweg podał mi masło to proszę go o to po norwesku,z tego praktycznego względu żeby mnie zrozumiał.Również praktyczne jest rozmawianie z kolegami POLAKAMI po polsku,o tzw dupie marynie,choćby ze względu na używany ciągle slang i skróty myślowe.Podani tu przykładowo irakijczycy niestety miedzy sobą ,ba ,nawet i w domu rozmawiają po iracku,i tak już zostanie,bo tak jest natura.
Inna sprawa, to dlaczego Joanna przez te lata pobytu nie nauczyla sie jezyka chociazby na tyle, aby do norweskich kolezanek z pracy powiedziec "hei, jeg heter Joanna, kan jeg sette meg sammen med dere?"
Cała sprawa jest o zupełnie czymś innym,nie wiem,pewnie chodzi ci o zupełnie inną sprawe...
Problem nie był w komunikacji między norwegami a polakami,nie chodziło o niemożność porozumienia się,chodziło o drażniace norweskie uszy polskie słowa,które były używane przez polską załoge w rozmowach między sobą na przerwach.o to chodziło.
Ten przykład z zagajeniem rozmowy z norwegami jest delikatnie mówiac z księżyca zdjęty,ponieważ:
-przerwa jest dla mnie,jeśli jest na niej inny polak,to rozmawiam właśnie z nim,i nie mam najmniejszej potrzeby wysilać się na "rozmowe" z norwegami ,którzy przecież też chcą wtedy odpocząć,a nie domyślać się o co kaman,oni też mówia skrótami i slangiem i kończy się ich odpoczynek w momencie kiedy polak się wtrąca.
Podany przez ciebie przykład zagadania można stosować w parku na ławce a nie w pracy-to jest przykład wyalienowany z praktycznego życia,z tego co na codzień przerabiam.
Opowiadaj takie głupoty gdzie indziej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
267 Postów
Stały Bywalec
Głupot ciąg dalszy-

Norwegowie lubia tlumaczyc i pomagac jezeli chodzi o ich jezyk. I bardzo sie ciesza,jak ktos wykazuje inicjatywe w nauce.
....nie,nie -t o ja się niepomiernie cieszę jeśli spotkam norwega,który chce mnie poprawiać,który chce mnie uczyć nowych słówek,który nie zastanawia się co ja mu powiedziałem i odpowiada,ale też zastanawia się i koryguje na prawidłowe pytanie. I takich norwegów przez 5 lat pobytu spotkałem 2,słownie dwóch.
Pewnie akurat w takim regionie mieszkam,albo pewnie jestem zły w obejściu albo---mama racje i tyle.Mam,ponieważ przenosząc taką samą sytuacje na grunt w polsce,i mamy pakisa który pracuje z nami i ciągle pyta-a to jak nazywać? a to jak mówić? a to co być? to naturalnym jest że tylko mały procent ludzi ma naturalny dar do odruchowego nauczycielstwa,a dla całej reszty czyli 99,9% to jest tylko problem,który:
-dodatkowo ich męczy (i to przede wszystkim,i o tym mówią oficjalnie)
-dezorganizuje i przedłuża pracę
-itp.
Jezeli chodzi o zachowanie pani, ktora rozpowszechniala karteczki, to jakas wredna baba, zle wychowana, ale tacy tez sa na swiecie.
to w końcu wredna norweżka czy wyalienowana polka? jedno przeczy drugiemu,z tym że jak wcześniej zauważyłem,prawdopodobnie chodzi ci o jakąś inną sprawe.
Ja mam na myśli tą sprawe gdzie wredna faszystowska i nacjonalistyczna baba na stanowisku prześladowała do gorzkiego finału polke za to że słyszała ją po polsku na przerwach,nie ma w tej sprawie mowy o braku komunikatywności w pracy jak wiadomo norweskiej.
Nie wstyd wam Polki, ze obywatelki Pakistanu i Somalii mowia po norwesku a wy nie? ....gdzie mówią?!?! nie pisz półprawd,wprowadzając zamęt-
-TAK POLACY JAK PAKISY,IRAKIJCZYCY I INNI MÓWIĄ MIĘDZY SOBĄ W SWOICH JĘZYKACH,Z TEGO PROSTEGO POWODU ŻE INACZEJ SIĘ NIE DA.
NATOMIAST JEŚLI JEST POTRZEBA POROZUMIENIA SIĘ Z NORWEGAMI,CZY TO NA PRZERWIE CZY POZA NIĄ -TO WSZYSTKIE TE NACJE POROZUMIEWAJĄ SIĘWTEDY PO NORWESKU,CHOĆBY Z TEGO PROSTEGO POWODU ŻE INACZEJ NIC BY NIE UZYSKALI------I TO JEST PELNA PRAWDA,A NIE ŻE MÓWIĄ CIAPATE PO NORWESKU-tak w łóżku mówią po norwesku do siebie,he,nie ośmieszaj się więcej i wracaj na tamto forum-tam zawsze polak jest be a norweg cacy,nawet w tak jaskrawym przypadku jak tu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów

(wyspiarz)
Stały Bywalec
tak wszędzie nas lubią i nawet kochają jak norweszka uśmiecha sie do polaka to znaczy,że na niego leci a jak mu zapłacą 110 nok na godz to go nawet uwielbiają ale ty głupia jesteś szkoda mi ciebie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok