Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Danuta Skwara (1322 niezalogowanych)
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
nie ma za co, polecamy sie na przyszlosc

p.s. tez jestem w szoku takiego szybkiego dzialania niemniej..udalo nam sie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
604 Posty
Nicole po ojcu
(oppland)
Wyjadacz
Svantevit napisał:
Serdeczne dzięki za odpowiedzi nie myślałem, że tak szybko działacie

@oppland nie bardzo rozumiem, co miałbym kombinować...

@Lindemans przyznam się bez bicia, że przestałem czytać, gdy w temacie kto zabrał moich chłopców zobaczyłem rozmowy o Mahomecie (albo coś w tym stylu-przyznaję, że nie czytałem dokładnie)

@Yatsek dobry pomysł z tym myśleniem przed zadawaniem pytania... Może następnym razem mi się uda

jeszcze raz dzięki za pomoc
pozdrawiam

kombinować tak,aby skorzystac jednak z socjalu...bo jesli uda wam się ten socjal a może tez tak byc,bo rzadko,ale się zdarza to od razu sciągniecie sobie na łeb Opiekę nad Dziećmi,ponieważ socjal poinformuje ich o waszej złej sytuacji finansowej,wiec i tak długo nie posiedzielibyście na zasiłku,bo czym dłużej z niego korzystacie tak długo ich ciągacie ze sobą a w tym czasie moga do ich akt dojsć jeszcze inne rzeczy i moze się to zle zakończyc....dziecko,aby tu wychowywać trzeba spełniać podstawowe warunki tz własny kąt,praca etc a wy na dzień dobry ich nie spełniacie skoro pytasz o takie rzeczy...Norge to nie Anglia,jesli chodzi o pomoc socjalną....więc jeśli zdecydujecie się tu przyjechać to lepiej będzie jesli nigdy na mysl,nie przyjdzie wam prosić o pomoc,bo możecie ja dostac co wiąze się w/w tematem lub pani będzie tak uprzejma,że odp jej będzie- Abyście wrócili do PL,jesli nie macie z czego zyć....także nie wiem czy to dobre jest łasić się na norweskie pieniądze kosztem dziecka...nie mozecie traktowac maluszka jako karty przetargowej...szczerze to nie podoba mi się twoje pytanie na sam początek i podejrzewam,ze większosci ludziom też,ponieważ większosć mieszka tu na stałe,pracuje i nie myśli jak dymać państwo kosztem dziecka,myśli aby dać mu jak najlepsze wychowanie i przyszłość,a po was przepraszam ale tego nie widać skoro na samym wstepie pada pytanie-Co zrobic,aby nic nie robic aby kase z tego mieć.Jeśli nie zmienicie toku myslenia do czasu przyjazdu tutaj to możecie się bardzo zdziwić,jak zacznie was sięgać system,ale Opieki nad Dziećmi...to nie Polska
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów

(Svantevit)
Wiking
Dzięki za odpowiedź oppland...
Spodziewałem się takiego podejścia. Czytałem wiele wypowiedzi, w których kasta rządząca na tym forum (czyt. osoby, które przyjechały do Norwegii kilka, albo kilkanaście lat temu, gdy pracy było w brud) gardzi r o d a k a m i, którzy teraz mają po stokroć gorzej, a chcą przecież tego samego: mieszkać tu na stałe, pracować i nie myśleć jak dymać państwo. Stąd moje sarkastyczne sformułowanie o pazernych polaczkach i norweskich srebrnikach. Wiedziałem, że tak to zostanie odebrane.
To smutne, że oceniasz człowieka, po kilku słowach na anonimowym forum.
Chciałem jechać do Norwegii właśnie dlatego, że to nie Polska. Chciałem jechać do Norwegii właśnie po to, żeby dać temu dziecku jak najlepsze wychowanie i przyszłość. Owszem, zazdroszczę tej większości, która mieszka w Norwegii, wiedzie przyjemne życie i zapewnia przyszłość swoim dzieciom. Jesteście czyści, zdrowi i szlachetni. Może już zapomnieliście jak jest po drugiej stronie Bałtyku? Nie będę się tu wylewał z moimi problemami. Przytoczę jednak wymowną anegdotę... Jakiś czas temu jechałem autobusem miejskim. Niechcący podsłuchałem rozmowę dwóch starszych pań. Jedna żaliła się drugiej, że ma zawroty głowy, bo od kilku dni nic nie jadła, a do renty jeszcze tydzień. Witamy w Polsce.
Poprosiłem o wyjaśnienie, w jaki sposób miałbym kombinować, bo zwyczajnie przez myśl mi nie przeszło, żeby targować coś kosztem dziecka. Myśl o mnie co chcesz, ale pamiętaj jedno: Niczego nie robię kosztem tego dziecka. Wszystko robię dla tego dziecka.

PS: nie miałem na celu nikogo na tym forum obrazić, Ciebie również, oppland. Wiem, że jest tu również wiele pomocnych osób poświęcających swój czas, żeby pomóc tym, którzy są w potrzebie. I to jest budujące
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów

(Svantevit)
Wiking
Ach... Zapomniałem napisać, że owszem, odczuwam bardzo silną chęć podjęcia pracy. Jak najcięższej. Fizycznej, mimo, że jestem magistrem dwojga nauk. Dosyć wysiedziałem się na czterech literach w Polsce, bo od pół roku jestem bez pracy. I nie dymam państwa. To państwo dyma mnie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Po pierwsze nikt Cie tu nie obrazil i nie ocenial, a co najwyzej ostrzegal.

Po drugie, to to Ty, juz w tytule, zainteresowales sie socjalem wiec ?

Po trzecie, dostales odpowiedzi jak sie zabrac do wyjzadu i co zrobic, by dziecko urodzilo sie w Norwegii "legalnie", wiec daruj sobie zalosne opowiesci, tylko bierz sie za zycie i rodzine.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów

(Svantevit)
Wiking
Po pierwsze nie twierdzę i nie twierdziłem, że ktoś mnie obraził. Oceniał owszem: "a po was przepraszam ale tego nie widać"

Po drugie, to to nie wiedziałem, że "socjal" jest określeniem pejoratywnym i wywołuje tak chore reakcje.

Po trzecie, właśnie to robię.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
98 Postów
Kasia M
(Kasia M)
Początkujący
www.nyinorge.no/pl/Ny-i-Norge-velg-sprak/Nowicjusz-w-Norwegii/
Tu znajdziesz sporo o procedurach/inf. przydatne przy przeprowadzce do Norwegii.

Powodzenia i gratulacje dla Przyszłych Rodziców
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów

(Svantevit)
Wiking
No i "socjal" w temacie wątku brzmi znacznie lepiej niż "zasiłek rodzinny oraz dodatki do zasiłku rodzinnego, świadczenia opiekuńcze: zasiłek pielęgnacyjny i świadczenie pielęgnacyjne, zapomoga wypłacana przez gminy oraz jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1165 Postów
Prz Jar
(PJo)
Maniak
Bo wiesz....
Mimo ze Norwegia jest bogatym krajem, ten "socjal."
pochodzi z naszych podatków .
I nie wiem jak ty ale ja nie lubię na kogoś pracować
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
604 Posty
Nicole po ojcu
(oppland)
Wyjadacz
Svantevit napisał:
Dzięki za odpowiedź oppland...
Spodziewałem się takiego podejścia. Czytałem wiele wypowiedzi, w których kasta rządząca na tym forum (czyt. osoby, które przyjechały do Norwegii kilka, albo kilkanaście lat temu, gdy pracy było w brud) gardzi r o d a k a m i, którzy teraz mają po stokroć gorzej, a chcą przecież tego samego: mieszkać tu na stałe, pracować i nie myśleć jak dymać państwo. Stąd moje sarkastyczne sformułowanie o pazernych polaczkach i norweskich srebrnikach. Wiedziałem, że tak to zostanie odebrane.
To smutne, że oceniasz człowieka, po kilku słowach na anonimowym forum.
Chciałem jechać do Norwegii właśnie dlatego, że to nie Polska. Chciałem jechać do Norwegii właśnie po to, żeby dać temu dziecku jak najlepsze wychowanie i przyszłość. Owszem, zazdroszczę tej większości, która mieszka w Norwegii, wiedzie przyjemne życie i zapewnia przyszłość swoim dzieciom. Jesteście czyści, zdrowi i szlachetni. Może już zapomnieliście jak jest po drugiej stronie Bałtyku? Nie będę się tu wylewał z moimi problemami. Przytoczę jednak wymowną anegdotę... Jakiś czas temu jechałem autobusem miejskim. Niechcący podsłuchałem rozmowę dwóch starszych pań. Jedna żaliła się drugiej, że ma zawroty głowy, bo od kilku dni nic nie jadła, a do renty jeszcze tydzień. Witamy w Polsce.
Poprosiłem o wyjaśnienie, w jaki sposób miałbym kombinować, bo zwyczajnie przez myśl mi nie przeszło, żeby targować coś kosztem dziecka. Myśl o mnie co chcesz, ale pamiętaj jedno: Niczego nie robię kosztem tego dziecka. Wszystko robię dla tego dziecka.

PS: nie miałem na celu nikogo na tym forum obrazić, Ciebie również, oppland. Wiem, że jest tu również wiele pomocnych osób poświęcających swój czas, żeby pomóc tym, którzy są w potrzebie. I to jest budujące

posłuchaj ja nie jestem pazerna,bo dla mnie to przyjedz idz po socjal i niech wiedzie wam się jak najlepiej,ale pomyśl,że chciałbyś isc po najniższej lini oporu...większosć z Nas przyjeżdzając tutaj od razu zaczęła od pracy,nawet nie było mowy o socjalach ja ci tego człowieku nie załuję,lecz zobacz jakie masz podejscie na start do zycia...czy ty myślisz,że jak przyjedziesz to dlatego,że żona spodziewa się dziecka a ty nie masz pracy dostaniecie pomoc?nie...tu ciąze mozna usuwać wiec dziecko w łonie matki nie jest podstawa na zasiłek,a jesli przyjedziecie tu z dzieckiem tobez nr personalnego nic wam ani dziecku się nie należy,jesli nie będziecie miec pieniędzy to uwierz mi,że dadzą wam na bilet i poproszą o opuszczenie kraju,bo takich osób tu nie chca...jeszcze wtedy ciesz się jak opuścisz kraj z dzieckiem,bo jak dalej będziesz chciał od nich pomocy...bo....małe dziecko,nie mamy finansów na dom to moze skończyć się zabraniem dziecka...powód...nie jestescie odpowiedzialnymi rodzicami...uwazasz,że jest to wszystko dobre dla dziecka?powtarzam to nie PL tu o dziecko rodzice MUSZĄ dbać sami...owszem państwo może wam pomóc,jesli najpierw dacie cos od siebie...zebyscie zasiłek dostawali to musisz chociaz popracować trochę legalnie,bo oni Nas sprawdzaja czy płacilismy tu podatki...myslisz ze na dzień dobry dadzą ci pieniądze i dach nad głowa?skąd ty się zerwałes,jakby tak było to zdajesz sobie sprawę ilu Polaków siedziałoby teraz na socjalach i zadne z nas nie musiałoby mieszkań kupować lub wynajmować...czy ty czytasz ze zrozumieniem co ja piszę?z takim podejsciem jakie masz gdybys to co mi napisałes opowiedział w socjalu i przed Opieką nad Dziecmi to podejrzewam,ze dziecka byście nie zobaczyli,bo napisałam ci,ze socjal powiadamia ich,że są kłopoty finansowe w domu,lecz ja widzę,ze mimo tego i tak zgłosilibyście się o pomoc...gdzie nie jedna rodzina wszystko robi,aby nie miec nic wspólnego z nimi...wiec jesli uwazasz tak jak uważasz to przyjedz i zobacz opowiedz wszystko im jak sobie nie radziłes w PL i tutaj,że masz dziecko oboje nie pracujecie i na start w nowym miejscu potrzebujecie pomocy od państwa...zobaczysz efekt...wiesz co myslę o tobie,ze nie chce ci się pracowac i myślisz że bujniesz się w Norge na cwancyku dostaniesz pomoc i twoja rodzina i będziecie zyć długo i szczęsliwie...Chłopie zaraz będziesz ojcem i co ty w zyciu chcesz ofiarowac swojej rodzinie no co...ZAPRASZAM tutaj to może się obudzisz ze słodkiego snu o Norge....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok