Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

dziecko poczęte w Pl, lecz urodzone w No - socjal - Norwegia

Czytali temat:
Danuta Skwara (1321 niezalogowanych)
9 Postów

(Svantevit)
Wiking
Witam!

Mam w zwyczaju czytać najpierw wszystkie wątki w danym temacie, zanim założę nowy, ale widzę, że nikt się tu tym nie przejmuje
Poza tym nie spotkałem się z podobnym pytaniem. Zatem:

Planowaliśmy z żoną przeprowadzkę na stałe do Norwegii w czerwcu. Robiliśmy kursy niezbędne do pracy i języka norweskiego. Tam chcieliśmy założyć rodzinę, ale w międzyczasie rodzina sama zaczęła się zakładać zastanawiamy się teraz nad przyspieszeniem całej przeprowadzki, dopóki żona czuje się jeszcze na siłach (rozwiązanie dopiero w listopadzie). Ponieważ jesteśmy typowymi polaczkami łasymi na norweskie srebrniki chcemy się dowiedzieć, czy po urodzeniu dziecka w Norwegii będą mu przysługiwały identyczne świadczenia zdrowotne i socjalne jak dzieciom matek mieszkających tam od (np) kilku lat?
Innymi słowy: czy istnieje minimalny okres zamieszkiwania Norwegii przed urodzeniem dziecka, aby otrzymało ono pełnię świadczeń?

Proszę o rzeczowe odpowiedzi.
Pozdrawiam
Svantevit
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
Gratuluje zostania przyszlymi rodzicami

tutaj znajdziesz odp na twoje pytania..

www.nav.no/English/English/Zasilek+rodzi...tte%29.805383895.cms
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
Svantevit napisał:
Witam!

Mam w zwyczaju czytać najpierw wszystkie wątki w danym temacie, zanim założę nowy, ale widzę, że nikt się tu tym nie przejmuje

Planowaliśmy z żoną przeprowadzkę na stałe do Norwegii w czerwcu. Robiliśmy kursy niezbędne do pracy i języka norweskiego. Tam chcieliśmy założyć rodzinę, ale w międzyczasie rodzina sama zaczęła się zakładać zastanawiamy się teraz nad przyspieszeniem całej przeprowadzki, dopóki żona czuje się jeszcze na siłach (rozwiązanie dopiero w listopadzie). Ponieważ jesteśmy typowymi polaczkami łasymi na norweskie srebrniki chcemy się dowiedzieć, czy po urodzeniu dziecka w Norwegii będą mu przysługiwały identyczne świadczenia zdrowotne i socjalne jak dzieciom matek mieszkających tam od (np) kilku lat?
Innymi słowy: czy istnieje minimalny okres zamieszkiwania Norwegii przed urodzeniem dziecka, aby otrzymało ono pełnię świadczeń?

chociazby jedno z was musi pracowac zeby miec norweski numer personalny, pozniej druga osoba dostaje go tak jakby z automatu (bo malzenstwo)... skracam mysli, wymieniam tylko glowne tematy... dzieki temu zona ma lekarza pierwszego kontaktu, dzieki temu jest opieka ciazy... dzieki temu porod jest bezplatny.. no i dzieki temu dostajesz norweskie becikowe... bo jestes w systemie....

bez pracy (czyt. bez numeru personalnego): jestes traktowany jako turysta i za wszystko placisz sam a swiadczenia jesli jakies Ci przysluguja masz w kraju w ktortym oplacasz swoje skladki (czyli ojczyzna). oczywiscie pomoga Ci w szpitalu, przyjma na ostry dyzur i przebadaja jesli bedzie taka potrzeba ale bedzie trzeba placic... duzo placic.. przyjmuja vise i czasami mastercard.... karta EKUZ dziala tylko w naglych przypadkach a bedzie zbedna jesli bedziesz chcial sie umowic na planowa wizyte.... na przyklad usg bo juz sa wlasnie "te tygodnie" przypadajace na badanie

Svantevit napisał:
Pozdrawiam
Svantevit

Ty pomysl nastepnym razem zanim zadasz jakies pytanie...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
To jednak slabo czytales, bo na wszystkie Twoje pytania znalazlbys odpowiedz.

Zona musi miec zalegalizowany pobyt zeby na urodzone w Norwegii dziecko otrzymac becikowe. Zeby uzyskac prawo do zasilku macierzynskiego, musi pracowac 6 miesiecy przed urodzeniem dziecka. Przy zalegalizowanym pobycie przysluguje ubezpieczenie zdrowotne (tu nie ma roznicy, czy jestes 5 lat, czy 5 dni ). Albo Ty znajdziesz prace i przed urodzeniem dziecka zalegalizujesz pobyt zony na zasadzie laczenia rodzin, albo zona znajdzie prace, co wydaje mi sie malo prawdopodobne, ze uda jej sie to w ciazy.
Zasilek rodzinny na dziecko - na takich samych zasadach dla wszystkich.
O socjalu zapomnij na stracie.
To tyle z grubsza.

PS, no widze, ze poki sie sprezylam, to juz inni rowniez zdazyli
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
Lindemans napisał:

ja teraz tez
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
magdalena_d84 napisał:
Lindemans napisał:

ja teraz tez

tak malo tekstu... mysalem ze to reklama hahahaha
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
Yatsek napisał:
magdalena_d84 napisał:
Lindemans napisał:

ja teraz tez

tak malo tekstu... mysalem ze to reklama hahahaha

oj yatsek moja odp podalam wyzej.. opuscilam temat i jak wrocilam to widze, ze inni tez odp w prawie rownym czasie
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
604 Posty
Nicole po ojcu
(oppland)
Wyjadacz
Svantevit napisał:
Witam!

Pozdrawiam
Svantevit

zapomnieli wszyscy dodać,że po urodzeniu przysłuduja dziecku wszystkie prawa systemu opieki nad dziećmi...więc czasem nie próbuj kombinować
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
oppland napisał:

zapomnieli wszyscy dodać,że po urodzeniu przysłuduja dziecku wszystkie prawa systemu opieki nad dziećmi...więc czasem nie próbuj kombinować

eeetam zaraz zapomnieli.... czekamy na nastepna ture pytan i tyle
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów

(Svantevit)
Wiking
Serdeczne dzięki za odpowiedzi nie myślałem, że tak szybko działacie

@oppland nie bardzo rozumiem, co miałbym kombinować...

@Lindemans przyznam się bez bicia, że przestałem czytać, gdy w temacie kto zabrał moich chłopców zobaczyłem rozmowy o Mahomecie (albo coś w tym stylu-przyznaję, że nie czytałem dokładnie)

@Yatsek dobry pomysł z tym myśleniem przed zadawaniem pytania... Może następnym razem mi się uda

jeszcze raz dzięki za pomoc
pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok