Witam!
Mam w zwyczaju czytać najpierw wszystkie wątki w danym temacie, zanim założę nowy, ale widzę, że nikt się tu tym nie przejmuje
Poza tym nie spotkałem się z podobnym pytaniem. Zatem:
Planowaliśmy z żoną przeprowadzkę na stałe do Norwegii w czerwcu. Robiliśmy kursy niezbędne do pracy i języka norweskiego. Tam chcieliśmy założyć rodzinę, ale w międzyczasie rodzina sama zaczęła się zakładać
zastanawiamy się teraz nad przyspieszeniem całej przeprowadzki, dopóki żona czuje się jeszcze na siłach (rozwiązanie dopiero w listopadzie). Ponieważ jesteśmy typowymi polaczkami łasymi na norweskie srebrniki chcemy się dowiedzieć, czy po urodzeniu dziecka w Norwegii będą mu przysługiwały identyczne świadczenia zdrowotne i socjalne jak dzieciom matek mieszkających tam od (np) kilku lat?
Innymi słowy: czy istnieje minimalny okres zamieszkiwania Norwegii przed urodzeniem dziecka, aby otrzymało ono pełnię świadczeń?
Proszę o rzeczowe odpowiedzi.
Pozdrawiam
Svantevit
Mam w zwyczaju czytać najpierw wszystkie wątki w danym temacie, zanim założę nowy, ale widzę, że nikt się tu tym nie przejmuje

Poza tym nie spotkałem się z podobnym pytaniem. Zatem:
Planowaliśmy z żoną przeprowadzkę na stałe do Norwegii w czerwcu. Robiliśmy kursy niezbędne do pracy i języka norweskiego. Tam chcieliśmy założyć rodzinę, ale w międzyczasie rodzina sama zaczęła się zakładać

Innymi słowy: czy istnieje minimalny okres zamieszkiwania Norwegii przed urodzeniem dziecka, aby otrzymało ono pełnię świadczeń?
Proszę o rzeczowe odpowiedzi.
Pozdrawiam
Svantevit