Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Adam G. (1604 niezalogowanych)
10 Postów
MONIKA HAŁAS
(MONIKA7)
Wiking
DZIĘKUJĘ
Ja skończyłam tkaninę i malarstwo,ale nie jestem jakąłłś artystką,przez 7 lat pracowałam przy wnętrzach,wszelakie malowanie scian opanowałam do perfekcji,ale zawyczaj byłam osobą nadzorującą i ogarniającą całość. Potem prowadziłam przez 3 lata pensjonat ,czasami sprzątanie jak była awaryjna sytuacja,często gotowanie itd,ostatnie dwa lata byłam menagerem hotelu. Dlatego piszę o tym że nie koniecznie trzeba pracować na poczatku w swoim zawodzie i zgodnie z umiejętnościami. Nie wyobrazam sobie że mogłabym być menagerem bez znajomości norweswkiego. Ale to super że niektórym udaje się znaleść ciekawą pracę tylko z średnim angielskim.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Nie wiem, jaka ciekawa prace mozna znalezc ze srednim angielskim ?

Natomiast, nie widze nic zlego, ani ponizajacego - do poziomu tlumoka ( to do gabriela) w sprzataniu, czy pracy na kuchni. Tlumokiem, to jest ktos, kto po 7 latach siedzi w Norwegii z reka w nocniku,bo sie nie rozwijal tylko leniwie cofal, bez szans, bez perspektyw, chlajac i zachwycajac sie widokiem morza Co jakis czas zebrzac na forum o prace i chalupe.

Masz ciekawe wyksztalcenie i doswiadczenia zawodowe. Jednak z marnym angielskim, na wlasna reka nic nie zdzialasz. Zacznij od nauki norweskiego, tak jak Ci radzilam, a w miedzyczasie przetlumacz swoje dyplomy, potwierdzenia praktyki w zawodzie i buszuj w internecie, szukaj ogloszen o prace i wysylaj dobrze napisane CV po angielsku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
604 Posty
Nicole po ojcu
(oppland)
Wyjadacz
na początek proponowałabym przyjechac ci sama...no chyba ze masz sie gdzie zatrzymać z dzieckiem i na poczatek pieniazki na utrzymanie...życie jest tutaj drogie,jak bedziesz miała farta duuużego to znajdziesz prace szybko,ale trzeba miec znajomosci...dziecko potrzebuje lekarza,bez nr personalnego ani rusz chyba ze ubezpieczenie wykupisz w PL takze tylko jedno ci powiem z dzieckiem musisz mieć nr personalny,żeby cokolwiek załatwic,a sama szybciej dasz rade...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
ale ona wcale nie wybiera sie tu z dzieckiem, przeciez na poczatku wyraznie zaznaczyla, ze najpierw musi sie tu sama ogrnac, zeby pozniej zabrac dziecko
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
604 Posty
Nicole po ojcu
(oppland)
Wyjadacz
Lindemans napisał:
ale ona wcale nie wybiera sie tu z dzieckiem, przeciez na poczatku wyraznie zaznaczyla, ze najpierw musi sie tu sama ogrnac, zeby pozniej zabrac dziecko

zwracam honor

juz sie w głowie kręci co komu pisac
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
MONIKA HAŁAS
(MONIKA7)
Wiking
Tak dokładnie,rozważam wyjazd w styczniu,lutym sama,tz wtedy gdy znajdę jakąłś pracę,bycie tam samemu pomoże mi ocenić czy są szanse zebym od sierpnia zamieszkała z synem. Dziękuję wam wszystkim za posty. Niektórzy z was może nie rozumieją dlaczego mając duze doświadczenie zawodowe kochając pracę tz to co sie robi, bycie bardzo lubianym przez osoby którymi sie zarządza w pracy chcę wyjechać. Kochani zmieniajac prace 5 lat temu na stanowisku menagera zarabiałam duze pieniądze,teraz pracując 12,14 h na dobę 7 dni w tygodniu,30 dni w roku, zarabiam połowę tego co 5 lat temu. Patrze na przyszłośc mojego syna któłry teraz ma 14 lat że taki wyjazd w jego wieku to ostatni gwizdek,że to jest cos co moge mu dac najlepszego ,tz za 6 lat jak bedzie szedł na studia bedzie znał 2 jezyki tz.norwerski i angielski plus oczywiscie polski. Ale przede wszystkim dam mu wolnosc ,niezależnośc,sam bedzie mógł zadecydować gdzie chce zamieszkać,studiować. Ja wiem że praca w Norwegi nie leży na ulicy,oczywiscie nie wyjade dokupi z pozycji Polski jej nie znajde,nie myślę odrazu ze uda mi sie cos dobrego. Ale uważam ze łatwiej szukać coś specyficznego jak jest się na miejscu. Ja przez 10 lat przyjmowałam ludzi do pracy,nie wyobrażam sobie ze na jakieś specjalistyczne stanowiska mozna kogos przez internet przyjąć.

Szukam osoby która podobnie jak ja wychowuje samotnie nastolatka,dlatego zalogowałam się przez to forum. Czy ma jakieś wnioski?

Ja znam trochę Norwegię,ale tylko ze szkoleń odbywających sie w róznych hotelach . Mam wrażenie ze można ją podzielić na Oslo i resztę. Byłam w Trondhaim,Bergen,Stavanger i Oslo,przez 3 lata spedziłam w Norwegi wsumie z 40 dni,ale zawsze tylko na szkoleniach i zwiedzaniu .Pamietam jak 1,5 roku temu w Larvik poznałam Pokojówkę w dużym hotelu wtedy ona mi powiedziała że juz jest ciężko z pracą bo zna tylko ang.a oczekuje się już również norweskiego.Naprawdę jestem realistą i nie spodziewam się nie wiadomo czego. ALE KOCHANI w Polsce zaczyna byc nie fajnie ,nie bardzo widze przyszłość dla swojego dziecka,a sama też taka stara jeszcze nie jestem.

WY wszyscy też z jakiś powodów tam jesteście a nie np. w Angli. Kiedyś współpracowałam z galeriami w Londynie i jeśli teraz rozważam wyjad z Polski to napewno nie do Angli. Wydaje mi się ze Norwegia jest spokojniejsza,mniej tłoczna,ale to inny watek.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Lindemans napisał:
... Tlumokiem, to jest ktos,
... kto po 7 latach siedzi w Norwegii z reka w nocniku,bo sie nie rozwijal
... tylko leniwie cofal, bez szans, bez perspektyw,
... chlajac i zachwycajac sie widokiem morza
... Co jakis czas zebrzac na forum o prace i chalupe.
.

CÓŻ tu dodać lub ująć ...
---
Widzę , że nie dociera do niektórych to , że są też i tacy , którzy w Norge są , nie tylko dla przeogromnej forsy ...! .
---
W Polsce kształciłem się i udoskonalałem by mieć lepiej .
Tu w Norge , nie mam potrzeby tego robić .
---
W Polsce PRACOWAŁEM ponad 30- lat .
Tutaj chcę wakacjować co najmniej z 10-lat ./ zostało jeszcze 4- / .
---
A na wakacjach , wiadomo , wóda leje się strumieniem .
---
ŻAL ... czy co ...!? .
---
Ja nie widzę Mojej ręki w żadnym nocniku ...
A , że od czasu , do czasu , mam stresa , że za długo ten permittering trwa ... cóż , wszak jak większość z Polaków , chciałbym PRACOWAĆ ... ciągle a nie z przerwami , jak dzisiaj ... .

---
Powoli , taki stan rzeczy , zaczyna się "przejadać" i tyle .
---
Cały Boży Dzień w wyrku ...
A w pokoju BURDEL na KÓŁKACH ...
---
Jest ktoś chętny z Mojej Wioski do pomocy w ogarnięciu przeprowadzki ... ? .
W zamian ciepła Kawa i piękne NOCNE widoki na FIORD .
A w Sobotę PARAPETÓWA i łowienie Ryb ...
---
Ach i Och ... Świąteczny nastał Nam Czas .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Ok, wiec zapytam gdzie sie wybierasz do Norwegii, tak jak napisalas, w zimie?
Masz zalatwione jakies lokum ? Czy zamierzasz przyjechac i isc....gdzie? Czy szukasz pracy przez internet, odpowiadasz na ogloszenia ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
MONIKA HAŁAS
(MONIKA7)
Wiking
Drodzy
A Wy wszyscy jesteście tam sami? Co myślicie o Norwegi jako przyszłość dla waszych dzieci?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
A kto napisal, ze jestesmy sami ?
Moje dzieci, teraz juz stare konie, zaaklimatyzowaly sie znakomicie
Tu mialy wieksze mozliwosci i latwy start. Inni moze maja odmienne zdanie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok