Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Prosze o pomoc - zona wywiozła naszą córke do Norg - Norwegia

Czytali temat:
Rafal Prusakiewicz (2356 niezalogowanych)
9 Postów
M G
(marg)
Wiking
Witam
Jesli sie ktoś z Was juz spotkał z podobną sytuacją prosze o pomoc, jakąs rade.
Mianowicie moja zona wywiozła bez mojej zgody naszą córke do Norwegii, ma ona 2 latka, jest alegriczką (mleko, jaja, drób...) tam oczywiscie nie mają ubezpieczenia wiec o jakim kolwiek leczeniu nie ma mowy bo jej nie stac.
Zona w norwegii nie pracuje - jedynie pomaga swej siostrze i sojemu szwgrowi (oni pracują legalnie) w domu czyli sprzata, gotuje, pierze, bawi ich synka, nie wiem kiedy znajduje czas dla naszej córki. Wolała im pomagac niz ratowac swoje małzenstwo.
Obecnie ze wzgledu na brak informacji o ewentualnym powrocie do kraju mojej córki założyłem sprawe o rozwód, oraz o zakaz opuszczania przez córke Polski, lecz zanim dostane decyzje sądu to może troche potrwac, do tego bedzie to szło przez ministerstwa, ambasade.

Mieszkają w Varhaug, gmina Haa, Rogaland

Czy moge do jakiegoś urzedu napisac, zadzwonic, np na policje... Nie chce tam leciec aby to ona mnie nie oskarrzyła o próbe porwania.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
no to jak juz sie o dzieco poszarpiecie to wkroczy BV i dziecko trafi do norweskiej rodziny zastępczej
a dziecka nie zobaczysz ani ty ani nikt ,umiesz załatwiać swoje sprawy w cywilizowany sposób,czy musisz powiadamiać wszystkich łącznie z policją
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
marg_pl napisał:Czy moge do jakiegoś urzedu napisac, zadzwonic, np na policje... Nie chce tam leciec aby to ona mnie nie oskarrzyła o próbe porwania.
A jesteś pewien , że to twoje dziecko , masz pisemne potwierdzenie badań genetycznych ...!?! .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
M G
(marg)
Wiking
Badan genetycznych nie posiadam, córka jest moja - 100%
Co do dziecka musi być leczona, w Polsce już miała poczatki atopowego zapalenia skóry, nic prawie nie jadła - podejrzenie możliwego zapalenie przewodów pokarmowych, do tego w wieku 2 lat waga 10,5kg nie jest normalna.

Nie wiem wogole co sie dzieje z córka, jedynie czasem coś zona odpisze na maila, tekst typu po co mam wracac skoro grozi mi wiezienie w Polsce.

Wole aby córka była przedewszystkim zdrowa u kogos obcego niż u żony która o nią nie dba i
uwaza ze mleko zastepcze z polski które wzieła ze sobą i jakies masci wystarczą, a lekarze sie mylą i ze wszystko musi samo przejsc.

Wiem ze z BV bedzie pozniej klopot lub prawie niemozliwe odzyskanie córki - lecz bedzie ona zdrowa. Wole to niż pozniej sobie zarzucac ze nic nie zrobilem, postawcie sie w mojej sytuacji, co byscie zrobili?
Moge jakis namiar gdzie najlepiej zgłosić ten fakt, telefon czy mail?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Przeczytałem cały powyższy twój post ...
I wiesz... co...!?
---
Tą wypowiedzią , wywlekającą rodzinne rozgrywki ... na publiczne forum .

... ZROBIŁEŚ SIĘ ŚMIECIEM... i na wstępie , nie dziwię się , że baba od ciebie uciekła ...
---
Pomijając fakt , że w Polsce wg. oficjalnych statystyk , aż 15% mężczyzn , / "ojców"/-nie wychowuje swojego własnego dziecka ... / bez świadomości o tymże fakcie / .
---
Ina tyle MOJEGO UDZIAŁU w tym temacie ...

BĘC
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
marg_pl napisał:
Wiem ze z BV bedzie pozniej klopot lub prawie niemozliwe odzyskanie córki - lecz bedzie ona zdrowa.
A niby skad ta pewnosc. Rodziny zastepcze a rozne, jedne lepsze drugie gorsze. I wcale nie jest powiedziane, ze beda sie starac o dobro twojego dzicka bardziej niz twoja zona.

Ty czlowieku przypominasz mi psa ogrodnika , co sam nie zje (czytaj: sam nie ma) a i tak nikomu nie da.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów
Kamila .....
(cameelah)
Wiking
Tak na marginesie, dziecko do 5 roku życia wg prawa polskiego musi mieć wyrabiany paszport co roku. Więc żona chcąc- nie chcąc będzie musiała wrócić do Polski i skontaktować się z Tobą, bo przy składaniu wniosku o nowy paszport musicie być oboje. Nie wydaje mi się aby istniał jakikolwiek inny sposób aby żona sama mogła wyrobić dziecku paszport.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
wiesz co powiem ci tak dziecko ma dwa lata i waży 10 kg pewnie troszeczkę ujołeś moje dziecko też jest totalnym niejadkiem jest drobny t ważył tyle samo co dziewczynka teraz ma 3 latka i waży 14 kg wiec z wagą jest ok jesli chodzi o alergie pokarmową to tak jest rzeczywiscie że lekaz w tym wieku dziecku za duzo nie pomoże trzeba pilnowac by dziecko nie jadło alergena czyli mleko jajka tak jak mówisz.
ile ty człowieku możesz mieć lat by takie rzeczy robić swojemu dziecku,mówic to co mówisz o żonie i dziecku życzysz wychowywania sie w obcej rodzinie
chciała bym bardzo sobie poklnąć ale nie jestes tego wart u mnie w miescie taki idiota zabił 3 letnia córeczke bo żona chciała odejść palnij sie w łeb zanim syfu narobisz
niedojrzały tatusiu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
boisz się o zdrowie dziecka a oddał bys je obcym w sumie nie wiadomo komu może pedofilowi bo takie były przypadki pieprznij się jeszcze raz w łeb bo za pierwszym razem zrobiłeś to za słabo
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
M G
(marg)
Wiking
Do Gabriel i Lizzy - co wy byście zrobili gdyby to wam mąż lub żona wzieła dziecko, pojechała do innego kraju, i nie chciała wrócic?

Naszczescie w Polsce ostatnio przepisy z prawa rodzinnego troche sie zmieniły, zonie niestety grozi nawet wiezienie i kary pieniężne, lecz nie tylko ode mnie zależy czy żona bedzie mieć inne sprawy na głowie lecz również od sędziego który bedzie prowadził sprawe rozwodową czy skieruje je do prokuratury.

Co do wagi nie ujołem w grudniu ważyła 10,5kg, zona stale gotowała obiady na smietanie (bo jak twierdziła nie bedzie gotowac dwoch gdy corka i tak nie zje), co prowadziło do tego że córka w nocy podczas snu drapała się do krwi po dłoniach i stopach - iwesz jaki to widok - podejrzewam że nie. Czy wiesz może jakie jedzenie nie zawiera mleka, jajek (soja tez odpada).

Nie praw mi kazan moralnych co bedzie lepsze a co nie, bo napewno najważniejsze jest dla mnie zdrowie córki, do tego jesli żona nie chciała by mieszkac ze mną ma swój dom rodzinny (swoich rodziców), a nie Norwegie.

Do tego jak się tam utrzymuje - kto jej daje pieniądze na zycie czy na ewentualną wizyte kiedys u lekarza.

Co do paszportu, Norwegia jest w szengen i wystarczy dowód, który córka ma niestety jeszcze wazny przez 4 lata.

Lizzy dlaczego twierdzisz ze obcy ludzie to od razu pedofile? Czy miałas z takim kims już do czynienia - jesli tak to współczuje, jesli nie to nie pisz bzdur.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok