Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

:) - Norwegia

6 Postów
Magdalena Jakubczak
(MagdalenaJakubczak)
Wiking
Cześć mam pytanie mój chłopak pracuje w Norwegii juz 5 lat ma umowe o prace i chcemy w lipcu pobrać się i mieszkac w norwegii na stale jakie papiery są mi potrzebne żeby być z nim legalnie w nprwegii
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
499 Postów
Krystian Kozyra
(Krystian85)
Wyjadacz
MagdalenaJakubczak napisał:
Cześć mam pytanie mój chłopak pracuje w Norwegii juz 5 lat ma umowe o prace i chcemy w lipcu pobrać się i mieszkac w norwegii na stale jakie papiery są mi potrzebne żeby być z nim legalnie w nprwegii
------------------------
Najlepiej "żółte" - to bedzie i szansa dla chlopaka załapać się na wsparcie finansowe Królestwa z tytułu opieki.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
zaświadczenie od proboszcza, że jesteś ochrzczona
żeby nie powtarzać tego zabiegu w Norwegii, bo tu woda strasznie zimna i to w lecie nawet
a zanurzają z całym łbem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
1. Zadne. Obywatel RP ma prawo przebywac na terenie Krolestwa Norwegii do 6mcy i poszukiwac pracy. Po znalezieniu pracy dostaniesz pozwolenie na pobyt i prace... i tyle. Nie potrzebujesz do tego swojego chlopaka. Tak wiec mozesz tu przujechac juz jutro i mieszkac legalnie ze swoim chlopakiem, sama, ze mna, z chomikiem i zlota rybka, z przyjaciolka... Tak, z przyjaciolka, cudowne w tym kraju jest to ze w takiej sytuacji nikt nie bedzie Ci robil najmniejszych klopotow, nie bedzie sie gapil czy komentowal...
2.Jesli na przyklad zakladasz, ze nie chcesz pracowac (roznie ludzie zycie planuja, nie wnikam ani nie oceniam), nie zamierzasz w zyciu przepracowac ani godziny i cale zycie byc z zawodu zona swojego meza, to mozesz przyjechac juz dzis i jako obywatel RP przebywac tu przez 3 miesiace w celach turystycznych, w odwiedzinach u narzeczonego, albo... bo tak ci sie podaba i masz do tego prawo. W ciagu tych 3 m-cy zawrzecie zwiazek malzenski, pobierzecie odpis (na EUROdruku) i zarejestrujesz sie tu wg. procedury laczenia rodzin. Z automatu dostaniesz prawo pobytu i pracy.
3. Nawiasem: skoro twoj chlopak jest tu juz 5 lat jak piszesz, ma prace, placi podatki, to bez problemu (o ile nie byl w Norwegii karany) moze skladac o tzw. Prawo Stalego Pobytu.

Pozdrawiam, powodzenia i duzo szczescia Wam zycze.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Magdalena Jakubczak
(MagdalenaJakubczak)
Wiking
Dzięki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok